DÜÞÜNCE ÖZGÜRLÜÐÜ NEDÝR KÝ?

08 Kasým 2019 10:37 / 2295 kez okundu!

 


"Edebiyatçý, bilim adamý dediðin zaten emme basma tulumba gibi benim söylediklerimi söyleyecek deðil ki?! Gazeteci devletin, ordunun gazetecisi mi olmalý? Hangi çaðda böyle edebiyatçý, böyle bilim adamý, böyle gazeteci var olmuþ? Bizleri kýþkýrtmalýlar, bizlere soðuk duþ yaptýrmalýlar. Bazen yanlýþý savunarak bizleri doðruya götürmeliler."

 

****

 

DÜÞÜNCE ÖZGÜRLÜÐÜ NEDÝR KÝ?


Ahmet Altan, Sevan Niþanyan, Ali Nesin, Celal Þengör, Ahmet Þýk gibi isimler zaman zaman insanlarýn çoðunluðunun hoþuna gitmeyen, devletin tezleriyle örtüþmeyen, hatta insanlarý kýþkýrtan açýklamalar yaptýlar, yapýyorlar. Bazen “Bu kadar da olmaz? Böyle de yazýlmaz ki” diyorum. Lakin bu açýklamalarýndan dolayý hiçbirinden nefret etmeyi düþünmedim. Ömür boyu hapiste kalmalarý, sürünmeleri, çürümeleri, idam edilmeleri gibi bir talebim olmadý. Ýnsanlarýn bazen saçmalama, çoðunlukla benim gibi düþünmeme hakký olduklarýna inandým. Herkesin hata yapabileceðini, önyargýlarýndan kurtulabileceðini, bir zaman çizgisi içinde deðiþebileceðini düþündüm, “Düþüncenin” yanlýþ hatta tehlikeli bile olsa dile gelmesi gerektiðini savundum. Ýnandýðým tüm deðerler bana bunun böyle olmasý gerektiðini söylüyor.

Edebiyatçý, bilim adamý dediðin zaten emme basma tulumba gibi benim söylediklerimi söyleyecek deðil ki?! Gazeteci devletin, ordunun gazetecisi mi olmalý? Hangi çaðda böyle edebiyatçý, böyle bilim adamý, böyle gazeteci var olmuþ? Bizleri kýþkýrtmalýlar, bizlere soðuk duþ yaptýrmalýlar. Bazen yanlýþý savunarak bizleri doðruya götürmeliler.

Geçmiþte bu isimler Nazým Hikmet, Sabahattin Ali gibi isimlerdi. Baþlarýna neler geldiði ortada. Ben komünist miyim? Hayýr. Komunist mi olmam lazým bu insanlarýn hakkýný savunmam Ýçin?

Olaylarý yorumlarken lütfen izan ve vicdanýmýzý kaybetmeyelim. Ýdeolojilerimizin esiri olmayalým. Ýki yüzden fazla vatandaþýmýzý devletin envanterindeki topla, tüfekle uçakla katletme emrini planlayan ve uygulayanlarla ve bunlara “devletin imkanlarýný kullanarak” yol açanlarla “düþünceyi”, “makaleyi”, “yazýyý” ayný terazide yargýlamayalým. Antik çaðýn gladyatörlerini, tutsaklarý yýrtýcý hayvanlarýn önüne atan krallarýný alkýþlayan ilkel insanlarýna özenmeyelim.

Dogmalara deðil, özgür düþünceye sarýlalým. Kesin delillere dayandýrmadan kimseye “hukuki zeminde” aðýr suçlar yöneltmeyelim.

Ýnsanlara olan sevgisizliðimiz, duyduðumuz hayal kýrýklýklarý, yaþadýðýmýz kimi olaylar bizi adaletten uzaklaþtýrmasýn. 

Zor bir sýnav biliyorum. Derslerimize iyi çalýþalým :)

 

Volkan ABUR

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.