Tuzu azaltana ödül

23 Haziran 2010 09:32  

 

Tuzu azaltana ödül

'Tuz tüketiminin azaltılması stratejisi'ne göre, ekmekteki tuz kademeli olarak düşürülecek, restoranlardaki tuzluklar kaldırılacak, tuz miktarını azaltan başarılı firmalar ödüllendirilecek.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ''Tuz Tüketiminin Azaltılması Stratejisi'' taslak programında, Türkiye'deki ekmek, geleneksel gıdalar ve işlenmiş gıdalardaki tuz içeriklerinin belirlenerek veri bankası oluşturulacağı belirtildi.

Restoran, fast-food, lokanta gibi yerlerdeki menülerin incelenerek, tuz miktarlarındaki azaltma oranlarının saptanacağı ve tuz oranının kademeli olarak düşürüleceği; bu yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılacağı, bunun yerine küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulmasının sağlanacağı ifade edilen taslakta, isteğe bağlı olarak tuz ilave edilmesi gereken patates kızartması, salata, ayran gibi yiyecek ve içeceklere hazırlama sırasında tuz eklenmeyeceği vurgulandı.

Taslakta, masalarından tuzlukları kaldıran restoran ve fast-foodların logo, bayrak veye sertifikayla ödüllendirileceği belirtildi.

Önerilen tuz tüketim miktarlarının ve tuzun azaltılmasına yönelik hedeflerin belirlenebilmesi için, Mevcut Durum Saptama Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, yaş grupları, cinsiyet ve risk grupları göz önünde tutularak, kısa ve uzun vadede dönemsel tuz azaltma hedefleri belirlenecek ve duyurulacak. Faaliyetler hakkında yöneticilerin bilgilendirilmesi için, her yıl tüm kamu kurum ve kuruluşları ve ilgili sektörlerin üst düzey yöneticilerine yazılı ve sözel olarak bilgi verilecek. Uluslararası kuruluşlarla işbirliği kapsamında bu konu ile ilgili uluslararası platformda yürütülen çalışmalar izlenecek, WASH ( World Action on Salt Health), ESAN (European Salt Action Network) ve DSÖ gibi organizasyonlar ile İngiltere ve Finlandiya gibi tuzun azaltılması konusunda başarılı uygulamalar yapan ülkelerle temas kurulacak.

AZ TUZLU GIDA ÜRETEN FİRMALARA VERGİ İNDİRİMİ
Mevcut durum ve hedeflerin belirlenmesi kapsamında da Türkiye'de günlük tuz tüketimine dair yapılan araştırma verileri incelenerek rapor haline getirilecek. Mevcut tuz tüketimi göz önünde bulundurularak yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre tüketilmesi önerilen tuz miktarları belirlenecek ve bu gruplara göre kısa ve uzun vadede tuz tüketiminde yapılacak azaltma oranları kademeli olarak tespit edilecek.

Ekmekteki tuz oranları belirlenecek ve kademeli olarak azaltılacak. Farklı gıda kategorilerine göre peynir, et ürünleri, işlenmiş tahıl ürünleri, kahvaltılık gevrek ve bisküvi gibi işlenmiş ürünlerin tuz miktarları da kademeli olarak düşürülecek.

İşlenmiş ürünlere ilave edilen tuzun yerine muadillerinin kullanılması konusunda çalışmalar yapılacak. İşlenmiş gıdalarda tuz oranının azaltılmasından dolayı ihtiyaç duyulabilecek alternatif üretim metotları geliştirilecek, reformülasyon çalışmaları yapılacak ve üreticiye sunulacak. Daha az tuz içeren gıdaların üretimi teşvik edilecek, vergi indirimi yapılması koşulları araştırılacak.

Ürünlerindeki tuz miktarını azaltan başarılı gıda firmaları basın yoluyla duyurulacak ve ödüllendirilecek. Tuzu azaltan gıda firmalarının ürün etiketlerinde slogan geliştirilmesi desteklenecek. Farklı markaların ürünlerinin tuz içerikleri karşılaştırılarak, medya yoluyla sonuçlar duyurulacak.

YAŞ GRUPLARINA GÖRE GÜNLÜK TUZ MİKTARI BELİRLENECEK
Ortalama gelire sahip bir ailenin günlük gıda sepetinde yer alabilecek besinlerin tuz içerikleri belirlenecek. Programın başında ve sonunda olmak üzere ülke genelini yansıtacak idrar sodyum düzeylerini de içeren ulusal bir araştırma planlanarak yürütülecek. Çocukların sık tükettiği besinlerin tuz içerikleri ile çocukların belirlenen yaş gruplarına göre, günlük tükettikleri tuz miktarları saptanacak.

Toplumdaki tuz tüketimiyle ilgili ulusal araştırmalarda kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak ve diğer kuruluşlar tarafından besin tüketimi araştırmaları, kan basıncı taramaları ve tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik araştırmalar desteklenecek.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0