Türküm, doğruyum, hangisine inanayım

15 Mayıs 2011 21:41  

 

Türküm, doğruyum, hangisine inanayım

‘Devlet büyükleri’nin adına ithaf edilen okullarda siyasi tarih karışıklığı yaşanıyor... Rauf Orbay ‘vatan haini’, Ali Fuat Cebesoy ‘kendi isteğiyle gitti ’, 12 Eylül hem îhtilal, hem askerî müdahale...

Milli Eğitim Bakanlığı 2004’te bir genelge yayınlayarak adını bir “devlet büyüğü”nden almış okullarda, o “devlet büyüğü”nü tanıtan bir pano oluşturulması zorunluluğunu getirdi . Ama devlet, bu pano hazırlama görevini okulların inisiyatifine bırakınca yüzlerce farklı tarih yazımı ortaya çıktı. Örneğin 12 Eylül darbesi kimi okul panolarına göre “ihtilal”, kimine göre “harekat.” Kimine göre Cemal Gürsel demokrasi kahramanı, kimine göre Rauf Orbay vatan haini...

İşte İstanbul ve Ankara’da 15 ‘devlet büyüğünün’ adını almış okuldan pano manzaraları...

» Rauf Orbay İlköğretim Okulu (Acıbadem): 1993’te kurulan okulda Milli Eğitim Bakanlığı’nın emri olmasına karşın, Rauf Orbay’ın hayat hikayesini anlatan bir pano yok. İsminin yayımlanmasını istemeyen bir idareci bu durumu şaşırtıcı cümlelerle açıklıyor: “Rauf Orbay’ın hayatını beğenmiyoruz. Bu yüzden duvarımıza asmayı uygun bulmadık. Öğrencilerimize Rauf Orbay’ın vatan haini olduğunu nasıl açıklayabilirdik ki?”

» Ali Fuat Cebesoy İlköğretim Okulu (Tozkoparan): 1993’te kurulan okul, Ali Fuat Cebesoy’un 1927’nin sonunda inzivaya çekilmek zorunda bırakılmasını “görev süresi sona erdi, emekliye ayrıldı” cümleleriyle açıklamış. Cebesoy’un Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucularından olması, İzmir suikastı sanığı olarak yargılanması, 27 Mayıs’tan sonra Yassıada’ya götürülmesi ise panoda yok.

» Reşit Galip İlköğretim Okulu (Zeytinburnu): 1970’te kurulan okul, ANDIMIZ’ın yazarı Reşit Galip’i “Milli eğitime büyük hizmet etmiştir” cümleleriyle anlatmış. Reşit Galip’in İstiklal Mahkemesi üyeliğinden, Şeyh Sait’i idam eden karardaki “imzasından” ise söz edilmemiş.

» Talatpaşa İlköğretim Okulu (Feriköy): 1928’de kurulan okul, Yahudi ve Ermeni nüfusun yaşadığı Feriköy semtinde bulunuyor. Okulda 1915 tehcirini başlatan Talat Paşa’nın hayat hikayesinin anlatıldığı bir pano yok.

» Hasan Polatkan Anadolu Lisesi (Ataköy): 1992’de kurulan okulun “Hasan Polatkan bölümü”ndeki “Demokrasi şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” küpürü dikkat çekiyor. Ancak başka bir notta 12 Eylül’den “ihtilal” olarak söz edilmiş. Müdür Yrd. Kasım Şahin “Ben öğretmenlerimize yılın ilk dersinde Hasan Polatkan’ı anlatın diyorum. Ama bazı hocalarımız siyaseten bunu yapmıyorlar” diyor.

» Fatin Rüştü Zorlu Anadolu Lisesi (Kartal): 1994’te kurulan okul, 27 Mayıs’ın idam ettiği DP’nin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun hayatını ve idamını ayrıntılı olarak anlatmış. Ama hikayenin neden Yassıada komutanı Tarık Günyay’ın ağzından anlatıldığı bilinmiyor.

» Kenan Evren Anadolu Lisesi (Kadıköy): 1800’lerin sonunda kurulan, 1983’e Kenan Evren adını alan okul, üç ay önce velilerin yazılı isteği üzerine İstanbul Anadolu Lisesi adını aldı. Okul yönetimi “Kenan Evren’e ait bütün izleri sildik” diyor. Ancak Evren’in el yazısıyla “mezun olduğu okula adının verilmesinden memnuniyet duyduğunu” anlattığı mektup, hala cam muhafaza içinde Atatürk büstünün yanında sergileniyor.

» Bülent Ecevit İlköğretim Okulu (Şirinevler): 2007 yılında Ak Parti iktidarı döneminde kurulan okula, aynı yıl vefat ettiği için Bülent Ecevit’in adı verilmiş. Ancak Ecevit panosunu hazırlama görevi DSP Genel Merkezi’ne bırakılmış. 12 Eylül darbesi panodaki hayat hikayesinde yer almıyor. DSP, geçen yıl okulun maddi destek talebini geri çevirmiş. İdareciler, Rahşan Ecevit’i ziyaret etmeyi planlıyor.

» Turgut Özal İlköğretim Okulu (Kemerburgaz): 1999’da kurulan okul, 2000’de Semra Özal’ın girişimiyle şimdiki adını almış. Semra Hanım, okulun bütün eksikleriyle bizzat ilgilenmiş. Özal’ın şüpheli ölümüyle ilgili ise sadece şu kadarını yazmayı uygun görmüşler: 1993 yılında aramızdan ayrıldı.

» Süleyman Demirel İlköğretim Okulu (Bahçeşehir): 1994’te okulun açılışını yapan Süleyman Demirel, 2002’de bir kez daha uğramış. Okul panosundaki Demirel’in hayatında 71 muhtırası ve 12 Eylül yok. Okul yönetimi “cesaretimiz olsa fazlasını yazardık” diyor.

» Eşref Bitlis İlköğretim Okulu (Bahçelievler): 1993’te kurulan okul, Eşref Bitlis’in ölümünü şöyle anlatmış: Okulumuz, Ankara’da uçak kazasında görev şehidi olan komutanımızın adını yaşatmak üzere Org. Eşref Bitlis’in adını almıştır.

» Etimesgut Sedat Celasun İlköğretim Okulu (Ankara): 1983’te kurulan ve 12 Eylül’ün Milli Güvenlik Konseyi üyesi Sedat Celasun’a ithaf edilen okul jandarma lojmanları içinde bulunuyor. Okulda, Celasun’un hayat hikayesinin anlatıldığı panoda 12 Eylül için “12 Eylül harekatı” denmiş,

» Etimesgut Nurettin Ersin İlköğretim Okulu (Ankara): 1983’te kurulan ve 12 Eylül’ün MGK üyesi Nurettin Ersin’e ithaf edilen okul askeri bölge içinde bulunuyor. Bu okula göre de 12 Eylül, “harekat.”


Rauf Orbay kimdir?
1881 doğumlu Rauf Orbay, 1. Dünya Savaşı’nın efsanevi komutanlarından biri. Atataürk’ün yakın arkadaşı olan Orbay, 1921’de Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık da yaptı. 1924’te Mustafa Kemal’e muhalif gruba geçen ve Terakkiperver Cumhuriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Rauf Orbay, 1926’da Mustafa Kemal’e suikast iddiasıyla yargılandı ve 10 yıl hapse mahkum edildi. 1933’te çıkan af kanunundan istifade etmeyi “suçlu olmadığım için katiller gibi aftan faydalanmayı düşünmem mümkün değildir” diyerek reddetti. Orbay, Atatürk’ün ölümünün ardından politikaya geri döndü ve büyükelçilik görevlerinde bulundu.


O yazı kaldırıldı
Taraf’ın 8 Mayıs 2011 tarihinde gündeme getirdiği Gaziosmanpaşa Cemal Gürsel İlköğretim Okulu’nun girişindeki pano kaldırıldı. Panoda Gürsel için “halkın güvenini kazanmıştı”, “ülkemizi demokrasiye geri döndürmüştü” gibi fazlasıyla subjektif ifadeler yer alıyordu. Yalnızca 3 km. ötedeki Adnan Menderes İlköğretim Okulu’nun girişinde ise 1960 öncesi tarih bambaşka anlatılmıştı. Taraf’ın “Darbecilik ilkokulda başlar” başlıklı haberinin ardından söz konusu pano değişti. Yeni panoda Gürsel’in hayatı daha nötr ifadelerle anlatılıyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0