Türkiye 170 milyon zeytin ağacı ile dünyada 2'nci sırada

12 Ekim 2018 12:40  

 

Türkiye 170 milyon zeytin ağacı ile dünyada 2'nci sırada

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin verilerine göre 2015 yılında Türkiye 170 milyon zeytin ağacıyla İspanya'nın ardından dünya sıralamasında 2'nci olurken, zeytin yağı ve zeytin tüketiminde istenilen ortalamaya ulaşılamadı. Aynı verilere göre, geçen yıl içersinde dünyada kişi başı zeytinyağı tüketimi 14 litre olurken Türkiye'de ise bu rakam 2 kilo olarak gerçekleşti. Zeytin tüketiminde dünya ortalaması 5 kilo iken bizde ise 3 kiloda kaldı.

Son 10 yıldır zeytin ağacı dikimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli atılımlar yapan Türkiye, zeytin üretiminde ve ağaç sayısında İspanya’nın ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi. Zeytin alanlarının genişlemesiyle birlikte üretimin artması aynı oranda tüketime yansımadı. Uluslararası Zeytin Konseyi’nin 2015 yılı verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de toplam 146 bin ton zeytin yağı, 330 bin ton da zeytin tüketildi. Yani Türkiye’de zeytinyağı tüketimi kişi başına 2 litre, zeytin tüketimi ise 3 kilo.

Ancak zeytinyağı tüketimi Uluslar arası Zeytin Konseyi üyesi olan Yunanistan’da 24 litre, İspanya ve İtalya 14 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye 8 litre civarında. 2015 yılı verilerine göre ise en çok zeytin tüketimini Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gerçekleşiyor. 2015 yılında AB toplam 680 bin ton zeytin tüketti. Bu da kişi başına yaklaşık 6 kiloya denk geliyor.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Türkiye’nin zeytin ağacı sayısında dünya ikincisi olduğunu ancak aynı başarının tüketimde görülmediğini söyledi. Zeytin ağacı varlığımızın 2000'li yılların başında 100 milyon adet olduğunu hatırlatan Asa, "Zeytin ağacı sayısı 2015 sezonunda 170 milyon adete yükseldi. Türkiye, ağaç sayısı bakımından dünya sıralamasında 2'nci sırada yer alıyor. 2011 yılı dahil olmak üzere son 5 yılın sofralık zeytin üretim ortalaması 450 bin tona yükseldi. Türkiye’de yaklaşık 320 bin zeytinci aile işletmesi mevcut. Ülkemizde tescil edilmiş 89 zeytin çeşidi bulunuyor" dedi.

ÜRETİM ARTTI TÜKETİM YERİNDE SAYDI
Türkiye'de sofralık zeytin üretiminin 15 yıl önce 250 bin ton olduğunu, bugün ise 400 bin tonlara ulaştığını belirten Asa, "Üretim artmasına rağmen tüketim aynı oranda artmamıştır. Zeytin ağacı sayısı artmış olmasına rağmen kişi başı zeytin tüketimi son 5 yıldır 3-3,5 kilogramlar seviyesinde gidip geliyor" diye konuştu.

'EN BÜYÜK ETKEN MERDİVEN ALTI ÜRETİM'
Artan üretim miktarına rağmen tüketimin artmamasındaki en büyük sebeplerden birinin merdiven altı üretim olduğuna dikkat çeken Asa, "Daha hijyenik ortamlarda, daha kaliteli sofralık zeytin üretimi yapmak, merdiven altı üretimi bitirmek, kayıt dışılığı önlemek ve ülkemizdeki kişi başı tüketim miktarını artırmak sektörün geleceği için büyük önem taşıyor. Sağlıksız bir ortamda üretilen ve içinde değişik maddeler konulan merdiven altı zeytin ve zeytin yağları sağlık açısından da zararlıdır. Vatandaşlarımız dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı.

UZUN YAŞAMA İSTEĞİ ZEYTİNE OLAN İLGİLİ ARTIRDI
Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının yanında uzun yaşama olan ilginin artması, insanların zeytin ve zeytinyağı tüketimine yönlendirdiğini söyleyen Asa sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan zeytin ve zeytinyağı, ülkemiz potansiyeli dikkate alındığında, mevcut sorunların çözüme kavuşturulmasıyla birlikte ülkemize rekabet gücü sağlayan ürünlerden biri olmaya devam edecektir."

Edip TEKİN/BURSA, (DHA)

hurriyet.com.tr

Son Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2018 15:53

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0