Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

14 Ekim 2018 15:25  

 

Trump'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

ABD'li Brunson ülkesi ABD'ye gitti. ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

ABD'li Brunson, 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Hapiste kaldığı süre dikkate alınarak serbest bırakıldı. Önce Almanya'daki ABD askeri üssüne gitti. Ardından da Washington'a doğru yola çıktı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li Brunson hakkında verilen kararı, Londra'da değerlendirdi. ABD'nin dava sürecindeki yaklaşımını eleştirdi.

"Bu süreçte ABD’nin konuya bazen yaklaşımı bizim de kabul edebileceğimiz bir boyutta değildi. Hatta 2 bakanımızla ilgili yaptırım kararının alınması. Bu işler yaptırımlarla tehditlerle çözülmez. Yargı çözer."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, Adana'da konuştu Brunson kararıyla ilgili Brunson'un suçu sabit görülerek ceza aldığını hatırlattı. Kararın dayatma ile alındığı eleştirilerine sert çıktı. 

"Türkiye dayatmalara teslim olmamıştır. Milli çıkarları temelinde, Türkiye'nin egemenlik haklarının korunması temelinde tutumunu sürdürmüştür."

ABD Başkanı Donald Trump ise, konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"Yardımları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Brunson kararı Türkiye ile ABD arasında iyi ilişkilere yol açacak" paylaşımında bulundu.

"Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var"

ABD Başkanı Trump, dün hakkındaki hüküm uygulanarak İzmir'de serbest bırakılan Brunson'ı Oval Ofis'te kabul etti.

Brunson konusunda özellikle son dönemde çok çalıştıklarını belirten Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var." ifadesini kullandı.

Trump, Brunson'ın serbest kalmasının ardından Türkiye'ye yaklaşımlarının düne göre farklı olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var." diye konuştu.

"Türkiye'yi seviyoruz. Türk halkını seviyoruz"

Daha sonra söz alan Papaz Brunson ise serbest kalması için çaba gösteren Amerikalı yetkililere teşekkür etti.

Trump'ın Türkiye'ye yeniden dönmek isteyip istemediği şeklindeki sorusuna yanıt veren Brunson, "Türkiye'yi seviyoruz. Türk halkını seviyoruz. Orada 25 yıl yaşadık." dedi.

Brunson'ın sözlerinin ardından ABD Başkanı Trump da "Türk halkı büyük bir halk, bunu biliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kral Selman'ı arayacağım. Bu akşam ya da yarın kendisini arayacağım"

Trump, kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili, "Olay en üst düzey soruşturuluyor. Ne olduğunu öğrenmek için çalışıyoruz. Asıl umudumuz öldürülmemiş olması. Kaydı görürsek ya da duyarsak ona göre karar veririz. Kral Selman'ı arayacağım. Bu akşam ya da yarın kendisini arayacağım" dedi.

Kaynak: TRT Haber, AA

trthaber.com

13.10.2018

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0