Tekel işçileri haklarını mahkemede arayacak

12 Şubat 2010 15:34  

 

Tekel işçileri haklarını mahkemede arayacak

Başbakan Erdoğan'la yapılan son görüşmeden de uzlaşma çıkmayınca, 4C'nin iptali için dava açılması kararlaştırıldı.

ANKARA - 60 gündür süren Tekel eyleminde artık haklar sokakta değil mahkeme salonunda aranacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'la dün yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca, 5 konfederasyon yeniden biraraya geldi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu şunları söyledi: "Başbakan 4C uygulamasından geri adım atılmayacağını belirtti. Tekel işçilerinin çözümü için sağduyulu olma konusunda çaba sarf etme ve sorunun masa başında çözülmesi için duyarlılık çağrısı yapıyoruz.

4C'nin iptali için hukuki sürecin başlatılmasına karar verdik. Hemen Danıştay'a iptal davası açılacak.

Türkiye'nin dört bir yanından 20 Şubat'ta Ankara'da dayanışmak için toplanılacak. Konfederasyonlar ortak bir mücadelenin daha etkin olması için görüş belirleyecek."

Geçtiğimiz hafta 6 konfederasyonun katılımıyla yapılan toplantıda hükümetle görüşme için bir hafta süre tanınmış ve eylem kararının 12 Şubat'ta açıklanmasına karar verilmişti.

Hak-İş'in çekilmesinin ardından 5 konfederasyon bugün yeniden biraraya geliyor. KESK ve DİSK geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda 4 Şubat'taki bir günlük iş bırakma eylemine Türk-İş'in yeterince sahip çıkmadığı ve etkin katılmadığı eleştirisi yapmış; daha etkin bir eylem beklentisini ifade etmişti.

652 KİŞİ 4C'YE GEÇTİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 4C kadrosunu kabul etmeyen Tekel işçilerinin iş akitleri ve özlük haklarıyla ilgili hareket planını Ocak ayı ortalarında açıklamıştı.

Plan, 8 binin üstünde işçinin Tekel'le ilişiğinin Ocak sonunda kesilmesini ve 1 Şubat itibariyle tazminatlarının ödenmesini içeriyordu. Bu çerçevede 10 bin 818 Tekel işçisinden 8 bin 247'sinin iş akti feshedildi. Tekel'le ilişiği kesilen işçilere 4C kadrosuna başvuru için 1 Mart'a kadar süre tanındı. Bu sürede şu ana kadar sadece 652 Tekel işçisi 4C'ye geçmeyi kabul etti.

4C NEDİR?
4C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor. "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi'nin ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0