Tatlýdaki tatsýz tehlike! - Þükran Özçakmak

05 Þubat 2011 22:56  

 

Tatlýdaki tatsýz tehlike! - Þükran Özçakmak

Niþasta bazlý þeker alarmý!..

Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen 'un, þeker ve tuz'un insan saðlýðýna etkisi tartýþýlýrken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanýlan niþasta bazlý þeker (NBÞ), bazý AB ülkelerinde yasaklandý. Türkiye, dünyanýn en büyük 4. þeker pancarý üreticisiyken, ton baþýna 250-300 dolar daha ucuz olan "mýsýr þurubu" üretmek için sadece 2010'da 500 bin ton mýsýr ithal etti. Ancak içeriðinde fruktoz olan mýsýr þurubu ile yapýlan gýdalar, doktorlara göre kronik hastalýklarý salgýna dönüþtürüyor.

FRANSA, HOLLANDA VE ÝNGÝLTERE YASAKLADI!

Fransa, Hollanda ve Ýngiltere, bu nedenlerle Niþasta Bazlý Þeker (NBÞ) olarak da adlandýrýlan mýsýr þurubu üretimini yasakladý. En büyük üretici ABD, üretim kotasýný düþürdü. Türkiye'de ise Danýþtay'ýn kesinleþmiþ kararýna raðmen Bakanlar Kurulu kotayý düþürmemekte ýsrar ediyor. NBÞ artýk kotalý, kotasýz ve merdiven altý olarak; alkollü, gazlý, kolalý içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanýlýyor. Üstelik yalnýzca tat verici olarak deðil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacýyla da... Ýnsan saðlýðýna etkisi nedeniyle tartýþýlan mýsýr þurubunu, saðlýk ve ticari yönüyle inceledik.

NÝÞASTA BAZLI ÞEKER ALARMI!

Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalýklarýna ve karaciðer yetmezliðine kadar birçok kronik hastalýða yol açtýðý ileri sürülen niþasta bazlý þeker (NBÞ), Fransa, Hollanda ve Ýngiltere'de yasaklandý. Baðýmsýz bilim adamlarýnýn, "Mýsýrdan elde edilen NBÞ'de yüksek oranda fruktoz (meyve þekeri) var. Fruktoz, tokluk hissi uyandýrmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalýklar salgýna dönüþmeden önlem alýnmalý" dediði NBÞ için Türkiye bir cennet durumunda. Türkiye'de mahkemeler, þirketlere 'kotayý düþür' dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayý artýrma yönünde kullanýyor. NBÞ artýk kotalý, kotasýz vemerdiven altý olarak tümgýdamaddelerinde kullanýlýyor. En büyük üretici konumundaki ABD'nin Gýda ve Ýlaç Ýdaresi FDA, Nisan 2008'de "içeriðinde yüksek fruktoz olan NBÞ suni tatlandýrýcýdýr" açýklamasý yaptý.

HER ÞEY TON BAÞINA 250-300 DOLAR ÝÇÝN

ABD'de bilim adamlarý, obezite ve obeziteye baðlý hastalýklarýn artýþýný NBÞ'ye baðlayýnca, yüzde 10 olan ABD üretim kotasý, yüzde 2'lere düþürüldü. Bu geliþmeler yaþanýrken Türkiye, yüzde 10 olan NBÞ üretim kotasýný yüzde 15'e çýkardý. Bunun tek nedeni ise niþasta bazlý þekerin, pancardan elde edilen þekere oranla ton baþýna 250-300 dolar daha ucuz olmasýydý. Þeker pancarýnda dünyanýn 4'üncü büyük üreticisi olan Türkiye, yeterli orandamýsýr üretiliyor olmasýna raðmen dýþarýdan ithal ettiðimýsýrla NBÞ üretiyor. Türkiye'de gýdamaddelerinde kullanýmoraný ise bazý verilere göre yüzde 30 ancak yüzde 50- 80'lere vardýðý iddia ediliyor.

ÜRETÝMDE 25 AVRUPA ÜLKESÝNÝN TOPLAMIYLA YARIÞIYORUZ

Avrupa'da kiþi baþýna NBÞ tüketiminin 1-1.5 kilo, Türkiye'de ise 6 kilo civarýnda olduðunu söyleyen Þeker-Ýþ Sendikasý Genel Baþkaný Ýsa Gök, NBÞ üretimiyle ticari açýdan Türkiye'nin kâr etmediðini, buna raðmen halk saðlýðýnýn bozulmasýna göz yumulduðunu þu verilerle açýklýyor: "Fransa, Ýngiltere, Hollanda, Almanya gibi ülkelerde de pancardan þeker elde ediliyor. Ama bu ülkelerden Fransa, Hollanda ve Ýngiltere NBÞ bazlý þeker üretimini yasakladý. 25 Avrupa ülkesi 1milyon 200 bin ton NBÞ üretirken Türkiye tek baþýna 500 bin ton üretiyor. Türkiye 2008 yýlýnda 1milyon 151 bin 490 tonmýsýr ithal etmiþ, 2009 yýlýnda 485 bin 130, 2010 Eylül ayý itibarýyla 425 bin 646 ton mýsýr ithalatý yapmýþýz. Bir tarafta GDO'lu mýsýr tüketip halkýn saðlýðýný bozuyoruz diðer taraftan Türkiye'deki çiftçiyi deðil baþka ülkeleri desteklemiþ oluyoruz.

PROF. YALÇIN: DEVLET TAKÝP ETMELÝ

Týbbi Onkoloji Derneði Baþkaný Prof. Dr. Þuayip Yalçýn: "Bu konu üzerinden direkt yapýlmýþ bir çalýþma yok ancak iliþki þiþmanlýk üzerinden kuruluyor. Bu iddialarýn klinik temelini çoðu zaman göremiyoruz ancak kullanýmý sýnýrlandýrýlmýþ bir ürün olmasý nedeniyle Devletin kurumlarý bunu takip etmeli."

OBAMA'NIN EÞÝ HALKINI UYARMIÞTI

ABD Baþkaný Barack Obama'nýn eþi Michelle Obama'nýn, 'Ýçerisinde mýsýr þurubu ihtiva eden ürünleri tüketmeyeceði ve çocuklarýna vermeyeceði' yönündeki açýklamasýný hatýrlatan Gök, "Türkiye'de NBÞ lobisi çok iyi çalýþýyor. ABD'nin NBÞ fiyatlarý bizden yüzde 40 daha ucuz. Neden AB'ye satmýyorlar veya niye bizden almýyorlar? Fruktoz, þeker muadili olduðu için ve de insan saðlýðý üzerindeki etkisi nedeniyle karþý çýkýyorum. Sendika olarak kotanýn düþürülmesi için her yýl dava açýyoruz, mahkeme bizi haklý buluyor ama Bakanlar Kurulu kararý uygulamýyor" dedi. "Avrupa ve ABD, NBÞ bazlý þeker tüketilmemesi için halký bilinçlendiriyor" diyen Gök, Türkiye'de NBÞ ile üretilen gýda maddeleri üzerindeki etiketlerde uyarý bulunmuyor. Hangi gýdada ne kadar NBÞ kullanýldýðý belirtilmiyor. 'Sigara saðlýða zararlýdýr' gibi etiket bulunmalý. Etiket üzerinde bir insanýn günde en fazla tüketeceði miktarýn belirtilip uyarýnýn da bulunmasý gerekiyor. Tedbir alýnmayýnca 'Çocuklarýnýzý NBÞ'den uzak tutun' kampanyasý baþlattýk" diye konuþtu.

EN BÜYÜK ÜRETÝCÝ CARGILL-ÜLKER

Türkiye'de NBÞ üreten sadece 5 þirket var!

TÜRKÝYE'de NBÞ üreten 5 tesis var. Bunlardan Cargill'ýn kapasitesi 400 bin ton, Adana'da bulunan Amylum'un kapasitesi 250 bin ton, Ülker- Cargill ortaklýðýndaki Pendik Niþasta'nýn kapasitesi 110 bin ton, Tat firmasýnýn kapasitesi 70 bin ton ve Sunar'ýn kapasitesi 55 bin ton mýsýr. Bu 5 tesisten biri olan Pendik Niþasta Sanayi, Ülker Grubu'na ait. Ülker Grubu, Pendik Niþasta Sanayi tesisinde Cargill ile ortak olarak mýsýr þurubu üretiyor.

Yurtiçine satýþ izni olan firmalarýn kotalarý

DAHA UCUZ KOLA, DAHA ÇOK NBÞ

Üç büyük kola üreticisi (Coca-Cola, Pepsi-Cola ve Cola Turka), içeceklerini tatlandýrmak için pancar þekeri yerine, ton baþýna 250-300 dolar daha ucuz olan "mýsýr þurubu" kullanmayý tercih ediyor. NBÞ üreten 5 firma arasýnda yer alan Ülker, piyasanýn en büyük þirketi olan Cargill'a ortak ve neredeyse tekel konumunda. Ülker ayný zamanda NBÞ'yi en çok kullanan gýda üreticisi olduðu için de bu üretimden en çok kâr eden firma konumunda. Üstelik Ülker daha önce Bakanlar Kurulu'nun üretim kotasýný aþmayý da baþarmýþtý.

PROF. DEMÝRKOL: KALP HASTASI YAPIYOR

Fruktozun þiþmanlýða, þiþmanlýðýn da baþta kalp damar hastalýðýndan kaynaklý inmeye ve birçok kronik hastalýða yol açtýðýný söyleyen Genel Cerrahi uzmaný Prof. Dr. Kenan Demirkol, "AB ülkelerinde bu ürünlerin tüketimi ve gýda ürünlerinde kullanýmý azaltýlýrken Türkiye'de durum vahim. Denetim yok. Piyasada kayýt dýþý fruktoz var. Türkiye'deki 5 ayrý üretici firma, piyasadaki kayýt dýþý fruktoz olduðunu kabul ediyor ancak bu veriyi de kotayý yükseltmek amacýyla kullanmak istiyorlar. Etiketlerin üzerinde ne kadar fruktoz kullanýldýðý belirtilmiyor.

ÜRETÝP GIDAYA DÖNÜÞTÜREN TEK ÞÝRKET

Cargill þirketi, mýsýrý iþleyip elde ettiði niþasta sütünü 2004 yýlýnýn temmuz ayýndan itibaren Ülker ile birlikte ortak olduðu PNS'ye (Pendik Niþasta Sanayi) satýyordu. Ülker, PNS'den aldýðý bu ara maddeyi Akyazý'daki Cola Turka tesisinde kurduðu ilave tesiste, niþasta bazlý þekere dönüþtürüyor ve üretimde kullanýyordu. Ülker böylece Bakanlar Kurulu'nun NBÞ için belirlediði kotayý aþan tek firma olmuþtu. Coca-Cola ve Pepsi-Cola, Ülker'i emsal gösterip ayný tesisi kurmak istedi ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý, talebi yerinde bulmadý. 4 Nisan 2001 tarihinde yürürlüðe giren Þeker Kanunu, ürettiði mýsýr þurubunu ayný tesiste kullanan þirketleri kota dýþýnda tutuyordu; ancak Sanayi Bakanlýðý, bundan haberdar deðildi. Þikâyet üzerine Þeker Kurulu, üretim yapan Cargill ve Amylum þirketine bir yazý gönderdi ve Þubat 2005'ten itibaren aylýk üretim ve satýþ bilgilerini istedi. Kurul, Cola Turka üretiminde kullandýðý niþasta bazlý þekerin 'kendi üretimi olmasa da' kota fazlasý ürün olduðu gerekçesiyle Ülker'e 32 milyon TL ceza kesti. Bu tarihten sonra Cargill, Ülker'e PNS üzerinden niþasta sütü satýþýný durdurdu. 2005 yýlýnda Ülker, niþasta NBÞ üretiminin durduðunu, cezaya itiraz etmek için mahkemeye baþvurduklarýný açýkladý. Ülker grubu, mahkeme sonucu konusundaki sorularýmýzý yanýtsýz býraktý.

SAÐLIK BAKANI AKDAÐ AÇIKLADI: HER 3 KÝÞÝDEN BÝRÝ ÞÝÞMAN!

Gofretten bisküviye, meþrubattan unlu gýda mamüllerine varana kadar tükettiðimiz bir çoK gýda malzemesinin içinde yer alan Niþasta Bazlý Þeker (NÞB) maddesi Türkiye'yi obezitede ABD ve Meksika'ya yaklaþtýrdý.

Saðlýk Bakaný Recep Akdað, kendisinin de normalden kilolu olduðunu, kendisi için önlem almaya baþladýðýný söyledi. Akdað, Saðlýk Bakanlýðý'nýn baþlattýðý þiþmanlýkla mücadele eylem planýnýn da detaylarýný anlattý.

Bakan Akdað, "Ýnsanýmýzýn 3'te biri normal kilolu, 3'te biri obez, 3'te biri de kilolu ki ben de bu gruba dahilim" dedi, kendi adýna önlem almaya baþladýðýný anlattý.

Akdað, "Sofradan tam doymadan kalkmayý öðrenmemiz lazým. Acýkmadan sofraya oturulmamalý. Ama Saðlýk Bakanlýðý'nýn yapabilecekleri sýnýrlý, bireylerin yaþam biçimlerini deðiþtirmeleri gerek" þeklinde konuþtu.

Hastalýklar salgýna dönüþüyor

Pancar þekerinin yerini almaya çalýþan mýsýr þurubu yani NBÞ'nin (niþasta bazlý þeker) insan saðlýðýný tehdit ettiðini söyleyen doktorlar, "kronik hastalýklar ve kanser salgýna dönüþür" diyerek uyarýyor

Bilimsel verilere göre çay þekeri olarak bilinen sakkaroz 74 birim, mýsýr þurubu olarak bilinen fruktoz ise 173 birim tatlýlýða sahip. Son araþtýrmalar, 'þekerli gýdalara olan baðýmlýlýðýn, uyuþturucu veya uyarýcýlara oranla daha fazla olduðu' tartýþmalarýný gündeme getirdi. Bu da 'Þeker uyuþturucu gibi yasaklansýn mý' tartýþmasýný doðurdu. Normal þekere oranla daha tatlý olan fruktozun, bilinen ve tartýþmasýz kabul edilen en önemli etkisi, beyinde tokluk hissini uyarmýyor olmasý. Týp otoriteleri, fruktozlu gýda ürünlerinin þiþmanlatýcý etkisi üzerinde hemfikir. Baðýmsýz bilim adamlarý, fruktozun obeziteye ve metabolik sendroma yol açtýðýný ileri sürüyor.

GIDA GÜVENLÝÐÝ DERNEÐÝ: ELÝMÝZDE VERÝ YOK

Özellikle kanser uzmanlarý ve cerrahlar, karþýlaþtýklarý vakalar karþýsýnda, "Glikoz, vücudun tüm hücrelerinde kullanýlýrken fruktoz sadece karaciðer için gereklidir ve bu miktar 15 gram kadardýr. Fazlasý, ürik asit düzeyini yükseltir, obezliðe, karaciðerde yaðlanmaya ve devamýnda pankreas kanseri, kalp hastalýklarýna, diþ çürümesi, depresyon, böbrek, gut, tansiyon, migren, varis gibi hastalýklara yol açýyor. Mýsýr þurubunun gýda maddelerinde yoðun kullanýmýnýn önüne geçilmeli" diyerek tepkilerini dile getiriyor.

75 kadar gýda firmasýnýn üyesi olduðu Gýda Güvenliði Derneði Baþkaný Samim Saner, "Biz, uluslararasý saðlýk otoritelerinin verisini baz alýrýz. Bugüne dek NBÞ'nin zararlý olduðuna dair bir veri elimize ulaþmadý" dedi. Þekerin insan saðlýðý üzerine etkisi üzerindeki sorumuzu ise, "Þiþmanlatýcý etkisi biliniyor. Þiþmanlýða baðlý saðlýk sorunlarýna da yol açýyor olabilir ancak bu bizim deðil gýdacýlarýn yanýtlayacaðý bir soru. 20'si öðretim üyelerinden oluþan danýþma kurulumuz var, onlarýn da NBÞ'nin gýda güvenliði açýsýndan sakýncalý olduðunu belirten bir beyaný olmadý" þeklinde yanýtladý.

ÝNSAN YAPISIYLA UYUMLU DEÐÝL

Niþasta bazlý fruktozun insan saðlýðýna etkisini, hýzla artan kanser ve özellikle pankreas kanseriyle iliþkilendiren Ýstanbul Týp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Yavuz Dizdar, "Son yýllarda yapýlan araþtýrmalar, niþasta bazlý þekerin insan metabolizmasýyla uyumlu olmadýðýný ortaya koydu. Ülkemizdeki yüzde 15'lik NBÞ kotasý en az yüzde 1 seviyesine indirilmeli. Mýsýrdan elde edilen NBÞ, genzinizde yanma tadý býrakýr ve mide ekþimesine neden olur. Akýþkandýr ve soðukta þekerlenmeye neden olmaz. Mýsýr þurubu elde edilen mýsýrýn da GDO'lu mýsýr olma olasýlýðý yüksektir" diyor.

NEDEN MISIR ÞURUBU?

Mýsýrdan yüksek fruktoz içerikli mýsýr þurubu yapýmýna 1970'lerde baþlandý. 1980'lerde yýlda 3 milyon ton olan üretim, günümüzde 20-30 milyon tonun üzerine çýktý Niþasta glikoz moleküllerinden oluþan birleþik bir þeker. Mýsýr þurubu, mýsýr niþastasýnýn kimyasal iþlemden geçirilmesiyle elde ediliyor. Niþasta parçalanarak glikoza, ardýndan glikoz fruktoza dönüþtürülüyor. Bazý ürün paketlerinde mýsýr þurubuna "niþasta bazlý sývý þeker" adý veriliyor; kýsaca "NBSÞ" dendiði de oluyor. ABD'de HFCS olarak isimlendiriliyor.

Mýsýr þurubu, þeker pancarýndan elde edilen þekerden daha tatlý ama daha ucuz ve taþýnmasý daha kolay. Bu da gýda üreticileri için daha düþük maliyet ve daha yüksek kâr anlamýna geliyor. Mýsýr þurubunun içinde yüzde 90'lara varan fruktoz (meyve þekeri) bulunur. Þeker pancarýndan elde edilen sakkaroz (çay þekeri) yarý yarýya fruktoz ve glikoz içerir. Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, fruktoz 173 birim tatlýlýða sahiptir.

KARIN ÝÇÝ YAÐLANMAYA DÝKKAT EDÝLMELÝ

Dizdar, NBÞ ile ilgili bilimsel araþtýrmalarý da þöyle anlattý: "Mýsýr þurubunda elde edilen yüksek fruktoz içerikli þeker, iç organlarda ve karýn içinde yaðlanmanýn en önemli nedenlerinden birisidir. Yaðlanma sonucu oluþan metabolik sendromla; siroz, karaciðer kanseri, karaciðer rezeksiyonu (karaciðerin bir kýsmýnýn ameliyatla alýnmasý) ve transplantasyonu gereken hasta sayýsý da artmaktadýr. 'Steatozis' olarak adlandýrýlan yaðlanma, özellikle son 10 yýl içerisinde artýþ göstermiþtir. Alkolik olmayan insanlarda da karaciðer yaðlanmasý sýk görülür oldu. Bu yaðlanmayla diyabet ve kanser geliþmesi olasýlýðý artmakta. Taþsýz safra kesesi iltihabý, akut pankreatit tablolarýndaki artýþ yüzlerce cerrahi ve dahili tedavi giriþimi ile sonuçlanýyor."

GIDALARI TATLANDIRIYOR RAF ÖMRÜNÜ UZATIYOR

Fruktoz þurubu, yalnýzca tatlandýrýcý deðil nemi çekme özelliði yanýnda gýda aktivitesini düþürmekte ve gýdalarýn raf ömrünü uzatmaktadýr. Alkollü, gazlý, kolalý içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadý artýrma ve fermante edilebilirlik için de çikolata þekerleme, tatlýlar, bisküvi, unlu mamuller sanayiinde kullanýlýr. Raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacýyla da kullanýlan NBÞ, süt ürünleri, ketçap, mayonez, hazýr çorba gibi iþlenmiþ gýdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasýnda da kullanýlýyor.

Obezite ve depresyona yol açýyor

Cerrahpaþa Týp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalý Baþkan Prof. Dr. Mehmet Aydýn da, bilimsel çalýþmalarý þöyle anlattý: "Fazla fruktoz tüketen deney hayvanlarý üzerinde çalýþmalar yapýldý. Fruktozun, diyabet, koroner kalp hastalýðý, karaciðer yaðlanmasý ve hipertansiyona yol açtýðý görüldü. Son 30-40 yýldýr çay þekeri yerine mýsýr þurubunun kullanýlmasý, þiþmanlýðýn ve þiþmanlýkla ilgili hastalýklarýn bir salgýn haline dönüþmesini kolaylaþtýrdý. Ayrýca obezite, hipertansiyon, diyabet, karaciðer yaðlanmasý, depresyon ve böbrek yetersizliði olan hastalar üzerinde yapýlan incelemede, kanlarýndaki ürik asit oranýnýnýn yüksek olduðu belirlenmiþ. Deney hayvanlarýna fruktoza eþdeðer miktarda glikoz ya da laktoz (süt þekeri = Glukoz + galaktoz) verildiðinde ise bu hastalýklar görülmüyor.

GAZLI ÝÇECEKLER UYUÞTURUCU GÝBÝ

Gazlý içeceklerin en görünür zararý þiþmanlýk. Çünkü çok miktarda hýzlý emilen þeker içeriyorlar. Bu nedenle diðer uyuþturucular gibi baðýmlýlýk yapýyor ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar veriyor. Son yýllarda normal þeker yerine çok daha ucuz olan mýsýr þurubu (fruktoz) kullanýlýyor ki þiþmanlýk salgýnýnýn en önemli etkeni bu tip þekerler. Mýsýr þurubu þiþmanlýk, hipertansiyon, þeker hastalýðý, gut, karaciðer sirozu ve depresyon gibi hastalýklarýn ana nedeni."

Þekersiz kola reklamý yasak ama karara uyan yok

Türkiye Þeker-Ýþ Sendikasý, Nisan 2008'de; Coca-Cola ve Pepsi firmalarý tarafýndan piyasaya sürülen ve 'zero sýfýr þeker' ile 'þekersiz maksimum tat' sloganlarýyla tanýtýlan "Coca Cola Zero" ve "Pepsi Max" isimli ürün reklamlarýnýn durdurulmasý için Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Reklam Kurulu Baþkanlýðý'na þikâyet baþvurusunda bulundu. 12 Aðustos 2008'de karara varan Reklam Kurulu, "söz konusu ürünlerde hiç þeker bulunmadýðý izleniminin yaratýldýðýna ve reklamlarýn tüketicileri yanýltýcý ve aldatýcý nitelikte olduðuna" karar verdi. Kurul, reklamlarý veren Coca-Cola ve Pepsi-Cola þirketlerini 60 bin TL idari para cezasý ile cezalandýrdý ve reklamlarýn durdurulmasýna hükmetti. 31 Aralýk 2008'de de sendika, Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüðü'ne yazýlý baþvuru yapýlarak, kararýn uygulanmasýný istedi. Ancak Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, süresi içinde (3 Mart 2009'a kadar) herhangi bir cevap vermediði gibi kararý uygulamadý. Sendika, Ankara Nöbetçi Ýdare Mahkemesi'ne baþvurarak, Bakanlýðýn bu kararýnýn yürütmesinin durdurulmasý ve iptalini istedi.

Kanser hücrelerinin büyümesini hýzlandýrýyor

Bugüne kadar yapýlan pek çok araþtýrma, doðalýn dýþýna taþmýþ þeker metabolizmasýnýn pankreas kanserine neden olduðunu gösterdi. ABD'de 88 bin 802 kadýnýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen 'Nurses Health Study' adlý araþtýrmada, 18 yýllýk takip süresinde 180 kiþide pankreas kanseri saptandý. Bu çalýþmaya göre çay þekeri (sükroz) pankreas kanseriyle iliþkili bulunmadý. Buna karþýlýk özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan ve artmýþ ensülin direnci bulunan bireylerde, yüksek glisemik yük ve fruktozdan (mýsýr þurubu þekeri) zengin diyet, pankreas kanseri olasýlýðýný istatistiksel anlamlý bir biçimde artýrdýðý görüldü. Multiethnic Cohort adlý çalýþmada ise diyetteki glisemik yük (bir yiyeceðin bir porsiyondaki gerçek karbonhidrat miktarý), eklenen þekerler ve karbohidratlarýn pankreas kanseri oluþturma riski araþtýrýldý.

8 yýl izlenen 162 bin denekten 434'ünde pankreas kanseri ortaya çýktý. Analiz sonucunda niþasta bazlý þekerde bol miktarda bulunan fruktozun pankreas kanseri ile istatistiksel anlamlý iliþkili olduðu gösterildi.

ABD KOTA KOYDU

Los Angeles Üniversitesi araþtýrmacýlarý geçtiðimiz aðustos ayýnda yayýnladýklarý çalýþmalarýnda, fruktozun pankreas kanseri hücrelerinin çoðalmasýný hýzlandýrdýðýný ortaya koymuþtu. Pankreas hücre soylarýnda yapýlan bu araþtýrmaya göre, fruktoz kanser hücreleri tarafýndan enerji kaynaðý olarak kullanýlabilmektedir. Araþtýrma ABD'de Aðustos 2010'da ciddi tartýþmalara neden oldu. ABD, niþasta bazlý þeker için kendi ülkesinde yüzde 2 kota koydu.


http://www.haberturk.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0