'Taş atan çocuk' için büyük adım

26 Mart 2010 10:16  

 

'Taş atan çocuk' için büyük adım

Polise taş atan çocukların yıllarca hapis yatmasını engellemek için çalışan alt komisyondan güzel haber: 18 yaşın altındaki hiçbir çocuk 'Özel yetkili mahkemeler'de yargılanmayacak

YURDAGÜL ŞİMŞEK / RİFAT BAŞARAN

ANKARA - ‘Polise taş atan çocuklar’ olarak bilinen, TMY mağduru çocuklar için umut olacak yasa tasarısının Meclis’teki alt komisyon çalışmaları tamamlandı. Tasarıda yapılan değişiklikle suç türlerine bakılmaksızın, 18 yaşın altındaki hiçbir çocuk ‘özel yetkili mahkemelerde yargılanamayacak.

‘Taş atan çocuklar’ düzenlemesi olarak bilinen tasarı üzerindeki çalışmalar dün tamamlanırken, üç önemli değişiklik yapıldı. CHP ve MHP’nin isteği doğrultusunda Abdullah Öcalan’a yeniden yargılama yolunu açacağı öne sürülen düzenlemeler tasarı metninden çıkarıldı.

Çocuk mahkemelerine...
Alt komisyonda, CMK’nın ‘Görev ve yargı çevresinin belirlenmesi’ başlıklı 250. maddesi, Çocuk Koruma Kanunun 17. maddesi saklı kalmak kaydıyla çocuklar suç türüne bakmaksızın özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yerine çocuk mahkemelerinde yargılanacak şekilde düzenlendi. Çocuk mahkemesi olmayan yerlerde ise suçun niteliğine göre asliye veya ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Çocuk Koruma Kanunun 17. maddesi ise çocukların yetişkinlerle birlikte suç işlemesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın ayrı yürütülmesini öngörüyor.

Maddeye göre, çocuklar hakkında gerekli tedbirler uygulanmakla beraber, mahkeme lüzum görürse çocuk hakkındaki yargılamayı genel mahkemedeki davanın sonucuna kadar bekletebiliyor. Davaların birlikte yürütülmesinin zorunlu görülmesi hâlinde, genel mahkemelerde, yargılamanın her aşamasında, mahkemelerin uygun bulması şartıyla birleştirme kararı verilebiliyor, birleştirilen davalar genel mahkemelerde görülüyor.

Alt komisyon ayrıca Yargıtay’dan gelen istek doğrultusunda CMK’nın ‘Hükmün açıklanması’ başlıklığı 232. maddesine de yeni bir fırka eklendi. Buna göre de, hükmün açıklanması sanığın iradesine bağlı olacak. Yani sanık isterse hakim hükmü açıklayacak, istemezse de açıklamayacak. Mevcut CMK’ya göre hakim hükmün açıklanmasının ertelenmesine karar verebiliyordu. Bu durumda sanığın ‘beraat kararımı görmek istiyorum dava devam etsin’ deme hakkı yoktu. Buna göre haklarında daha önce hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilmiş olanlar, yasa yürürlüğe girdikten sonra 15 gün içinde itiraz edebilecek. Toplantıda CHP’li Öztürk, geçmişteki DGM’lerin yerini aldığı gerekçesiyle, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını istedi. Bu mahkemelerde yargılanacaklarla ilgili CMY’nin 250. maddesinin tümüyle kaldırılmasını öneren Öztürk’e, komisyonda danışman olan YÖK Başkanvekili İzzet Özgenç ve bazı AKP’liler “Bu madde yargılamanın güvencesi için gereklidir, çıkarılmamalıdır” diye karşı çıktı.

Radikal.com.tr


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0