Küresel Isınma ve İklim Değişikliğine Karşı Temiz Enerji Platformu

03 Nisan 2009 17:22 / 2041 kez okundu!

 

Söyleşi: Prof. Dr. Tanay Sıdkı UYAR Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü, Temiz Enerji Platformu Koordinatörü
Toplantı Tarihi: 3 Nisan 2009 Cuma / Saat:17.30 Yer: Ziraat Mühendisleri Odası ( Atatürk Parkı Arkası) KESK - ADANA TABİP ODASI - ÇETKO - DAÇE

Küresel ısınma ve iklim değişikliği somut olarak yaşanmakta, ancak buna bağlı olarak artan çevre duyarlılığını görünür kılacak etkinliklerde, süreçle ilgili uyumsuzluklar gözlenmektedir.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli etkeni, uygulanan enerji politikalarının enerji kaynakları ve kullanımına ilişkin tercihleri olmaktadır.
Ülkemizde, hükümet, 1000 megawatt ve daha büyük nükleer ve kömüre dayalı güç santrallerin devlet desteğiyle kurulmasını teşvik etmek amacıyla, 15 yıl elektrik satın alma garantisi sağlayacak olan yasa TBMM tarafından onaylandı. Ülkemizin dört bir yanında termik ve nükleer santraller kurulması için hazırlıklar giderek hızlanıyor. Kapasitesi 1000 megawatt’ın üstünde elektrik üreten termik santrallerin ürettiği elektriğin devlet tarafından satın alınması garantisi altında, düşük standartlarda, kirli teknolojinin ülkemize transferi özendirilmektedir. Bu santrallerin, gelecekte üretimi sürdüremedikleri koşullarda kârları garanti edilerek, kamu kaynaklarının talan edilmesinin yolu açılmaktadır.

Bu ve buna benzer örneklerden de anlaşılacağı gibi, yalnızca karşı çıkmanın yeterli olmadığı açıktır. Karşı çıktığımız konuyla ilgili doğru seçenekler önermek ve sorunlara çözümler geliştirmek zorunluluk haline gelmiştir.

İnsanlığın geleceğini tehdit boyutundan çıkıp yaşanmakta olan bir riske dönüştüğü küresel ısınma ve iklim değişikliğine yönelik olarak yapılacak en önemli iş, alınacak en önemli önlem temiz enerji kaynaklarının kullanımına yönelmek, enerjinin etkin ve verimli olarak kullanımını planlamaktır.

Bu görüşle, doğru enerji politikalarının oluşturulmasına yönelik toplumsal bir iradenin oluşumuna katkı sağlayacak bir platformun oluşturulmasının ertelenemez bir görev haline geldiğini düşünüyoruz.

Bu temelde “Temiz Enerji Platformu” adı ile bir platform oluşturmak üzere, bu düşünceyi paylaşan kişi, kurum ve kuruluşların bir araya gelmesini, birlikte yol almasını öngörüyoruz. Temiz Enerji Platformu için önerdiğimiz çerçeve aşağıda yer almaktadır.

Temiz Enerji Platformu;

• Küresel iklim değişimini hızlandıran enerji kaynakları (kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar) ve ülkemizi nükleer çöplüğe dönüştürecek nükleer enerji yerine doğayla uyumlu, doğayı kirletmeyen, yenilenebilir enerji kaynaklarından ülkemiz için kullanılabilir olanları öne çıkaracak çalışmalar, etkinlikler düzenler.
• Ülkenin enerji politikalarını, temiz enerji kaynaklarına dayalı olarak oluşturulmasını hükümetlere önerir.
• Enerjiyi üreten ve kullananlara yönelik, bilgilendirme çalışmaları yapar. Temiz enerji kullanımına ilişkin halkın doğru bilgilenmesi ve bilinçlendirilmesi için eğitsel, eylemsel organizasyonlar ve kampanyalar düzenler.
• Temiz olmayan enerjinin (fosil, nükleer) kullanımına karşı çıkar. Bu türden enerji kaynaklarına ilişkin halkın doğru bilgilenmesi için gerekli çalışmaları yapar ve kampanyalar düzenler.
• Dünya enerji kaynaklarına dair doğru bilgi odaklarına ulaşır. Bu bilgilerin halka ve ilgili taraflara, karar vericilere ulaşması için çalışmalar yürütür.
• Temiz enerjiden yana tavır koyan evrensel kurum ve kuruluşlarla iletişim kurar, işbirlikleri-güç birlikleri oluşturur.
• Temiz Enerji Platformu, platform bünyesinde yer alan tüm kişi, kurum ve kuruluşların birlikte geliştireceği ilkeler doğrultusunda organize olur, yönetilir. Çalışmalarını bu ilkeler temelinde yürütür.

Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) olarak yukarıda açıkladığımız gibi düşünen, bu anlamda etkin bir işlevi olmak kararlılığında olan tüm kişi ve kuruluşları Temiz Enerji Platformunu oluşturmak üzere bir araya gelmeye, iş ve güç birliği yapmaya çağırıyoruz.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.