Çevre Dostu Bir Yaşam Nasıl Kurulur?

01 Ağustos 2008 10:35 / 1655 kez okundu!

 

Çevre Dostu Bir Yaşam Nasıl Kurulur?

Yayın Günü: 1 Ağustos Cuma (Her Cuma) Yayın Saati: 22:00 Oğuz Haksever ile “KÜRESEL GERÇEKLER: YARIN İÇİN ŞİMDİ”NTV'deki bu çevre dostu programı kaçırmayınız!

Çevre Dostu Bir Yaşam Nasıl Kurulur?

Gündemdeki en büyük çevre sorunlarının tüm yönleriyle tartışıldığı program “Küresel Gerçekler: Yarın için Şimdi”de bu hafta “Çevre dostu bir yaşam nasıl kurulur?” sorusuna yanıt aranacak.

Oğuz Haksever programda güneş enerjili evlerden, enerji tasarruflu ev aletlerine çevre dostu bir yaşamın nasıl kurulabileceği, ekolojik evin nasıl olması gerektiğini konukları ile tartışacak; hem dünya hem de cüzdanlar için enerji tasarrufuna yönelik pratik önerilere yer verilecek.

İki oturumda gerçekleştirilecek programın konukları; Tanay Sıdkı Uyar (EUROSOLAR Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birligi Baskan Yardımcısı.), Tülin Keskin (Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Denetleme Kurulu Üyesi), Leman Sam (Sanatçı), Dr.Cemil İnan (Arçelik A.Ş. Ar-Ge Direktörü), Korol Diker (Greenpeace Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu), Dr. Yük. Mühendis Duygu Erten (ÇevreDostu Konseyi Derneği Kurucusu) ve Anton Booij / Philips Türkiye ve Kafkaslar CEO’su.

Tanay Sıdkı Uyar uzun zamandan beri rüzgar ve güneş enerjisinin önemini anlatıyor

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı akademisyen Tanay Sıdkı Uyar, 18 Nisan 2006'da, Milliyet gazetesindeki bir yazısında, nükleer santralların ilk kurulumdan kapatılmasına kadar büyük masrafları olduğunu belirterek, "Beşikten mezara maliyeti var" demişti. 

Uyar, Almanya'nın nükleer santrallarını 2017'ye kadar kapatma kararı verdiğini, ABD'de ise 1978'den beri nükleer santral siparişi alınmadığını söylüyor.
Dünyanın rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerjilere odaklandığını belirten Uyar, "Tanesi 5 milyon dolara mal olan bir rüzgâr türbini 20 bin kişiye elektrik sağlayabiliyor. Bizim toplam kurulu gücümüz 38 bin megavat. Bize göre yüzde 50 daha az rüzgârlı olan Almanya ise 20 bin megavatlık rüzgâr santralı kurdu. Elektriğimizin tamamını rüzgârdan sağlayabiliriz" demiş.

Çatılar pille kaplı 

Uyar, 1000 megavatlık rüzgâr enerjisinin 1 milyar dolara mal olduğunu, 1000 megavatlık nükleer enerjinin ilk yatırımı için bile 3 milyar euro gibi rakamların telaffuz edildiğini de anımsatıyor. Almanya'da 500 bin çatının güneş pilleriyle kaplı olduğunu da kaydeden Uyar, "Bunu yapana 55 sent veriyorlar. Biz aynı etkiyi 20 sente sağlayabiliriz. 5 milyon konutun tüm elektriğini böyle üretebiliriz" dedi.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.