SÖZLÜKEGE 19 Mayıs 2007'de Akdeniz'e açılıyor!

15 Mayıs 2007 17:11  

 

SÖZLÜKEGE 19 Mayıs 2007'de Akdeniz'e açılıyor!

Serbest Üniversite burası, bir çeşit Babil Kütüphanesi, bir çeşit Bağdat Çeviri hamlesi...



1000'li yıllarda Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügat-ı Türk, 1500'lerde Babür Şah'ın Babürname ile yapmaya çalıştığı türden bir bilgiler, bilgeler kitabı, kitapların kitabı yaratma çabası; sonraları Avrupa'da başta Diderot olmak üzere Ansiklopedistlerin ütopyası, Mustafa Kemal'in Halk Evleri, Köy Enstitüleri zincirinin 21. yüzyıldaki geliştirilmiş halkası: Sanal Sözlük.



Ve 21. yüzyılda, demokratik yönü kimi zayıf yanlar taşısa da o güne dek demokraside dünyayla yarıştıracağımız Cumhuriyetimizin, 2023'de kutlanacak 100. yılına; yöremizin bugünden yaptığı bir büyük armağanı olacak bu sözlük. Bu yüzden 19 Mayıs'ta açılacak olmamızın anlamı çok büyük. Egeli gençlerin tüm Türkiye'ye Ege'den 19 Mayıs armağanı! Bu yüzden sözlük ege, bu yüzden adı bir biçimde üniversite...



İşte bu büyük sözlük böylesi bir kültür birikimine, kesintisiz bir doğu-batı kültür diyalektiğine dayanarak yola çıkıyor. 1000 yıl öncesinde dönemin kültür başkenti olan Bağdat, şimdi tarihinin en karanlık dönemlerini yaşarken; onun, üniversiteler kurmak ve 900'lü yıllardaki Yunanca eserleri Arapça'ya aktarmak biçimindeki dev çeviri hamlesini, adem-i merkeziyet, hoşgörü ve çok kültürlülük geleneğini günümüzde sanal ortamda da olsa yeniden canlandırmak onuru yine Akdenizli, Egeli gençlere düşüyor.



Çünkü insanlık uygarlık için bu topraklardan açılmıştı denizlere... Şimdi yeni bir yolculuğun heyecanı içindeyiz. Bize düşen görevi boynumuzun borcu sayıp tarihin parçası olmak için şimdiden bir kaç kişi gemiye bindi, Akdeniz'in tüm malzemesiyle pişecek aşurenin kazanını kaynatmaya başladı bile.



Ey Akdenizli, Egeli genç gemici, seni henüz tanımıyoruz ama ilkelerimizi okuduktan sonra, hala "niye olmasın" diyorsan, Gemici Sinbad'ın maceraları bu sözlükte seni bekliyor, biz de seni.



Herkese iyi yolculuklar, hepimize kolay gelsin...




www.sozlukege.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0