Þizofreni beyin geliþiminin yan etkisiymiþ

06 Mart 2018 13:53  

 

Þizofreni beyin geliþiminin yan etkisiymiþ

Þimdiye kadar evresel faktörlerin insan beynindeki gen ekspresyonun deðiþimlere yol açtýðýnda þizofreninin ortaya çýktýðý sanýlýyordu. Þimdi ise bu hastalýðýn insan beyninin kompleks geliþiminin ‘istenmeyen bir yan etkisi’ olarak oluþtuðu belirlendi.

Yeni yapýlan bir araþtýrmayla þizofreninin, insan beyninin kompleks geliþiminin ‘istenmeyen bir yan etkisi’ olarak evrimleþmiþ olabileceði belirlendi. Sonuçlarý Nature yayýný olan Schizophrenia’da yayýmlanan araþtýrmayla insan olmayan yakýn akrabamýz diðer primatlar da dahil olmak üzere, insanlar ve hayvanlar arasýndaki en farklý beyin bölgesindeki deðiþen gen ekspresyonu belirlendi. Elde edilen bulgulara göre, þizofreni hastalarýnýn beyinlerinin frontal bölgesindeki gen ekspresyonunda (beynin en son evrimleþen ve insaný diðer türlerden büyük oranda ayýran bölge) büyük deðiþiklikler var. 

Þizofreniye dair son yapýlan araþtýrmalar, hastalýðýn erken doðum veya uyuþturucu kullanýmý gibi zararlý çevresel faktörle karþýlaþtýktan sonra genetik yatkýnlýðý olan kiþilerde ortaya çýktýðý düþünülüyor. Yani çevresel faktörlerin insan beynindeki gen ekspresyonunda deðiþimlere neden olduðunda þizofreninin ortaya çýktýðý sanýlýyor. Bu araþtýrma verileri beyindeki frontal bölgenin bu deðiþimlerden ciddi anlamda etkilendiðini ortaya koydu.  Araþtýrma yapýlýrken, þizofreni hastasý 15 kiþinin ve þizofreni hastasý olmayan 15 kiþinin beyinlerindeki gen ekspresyonunu karþýlaþtýran bir post-mortem insan beyni çalýþmasý yürütüldü. Araþtýrma ekibi, þizofreni hastasý olduðu bilinen insanlardan alýnan örneklerde,  beynin en frontal kutbunda gen ekspresyonu deðiþmiþ 566 örnek ve yakýn bölgelerde daha az deðiþim gözlemledi. Bu beyin bölgelerinin, þizofreniyle alakalý özelliklere aracýlýk ettiði biliniyor. Araþtýrma sonuçlarýnýn hastalýðýn tedavisine yönelik yeni ilaçlar için önemli olduðu belirtiliyor.

karar.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0