Sıtma salgını tehlikesi

01 Haziran 2009 03:00  

 

Sıtma salgını tehlikesi

Bilimadamları dünyanın en etkili sıtma ilacına karşı ilk kez direnç görüldüğüne dair kanıtlar bulduklarını açıkladı. 

PHNOM PENH - Bilimadamları tarafından,Kamboçya’nın batısındaki bazı bölgelerde, ilaçla kanın sıtma parazitlerinden temizlenmesinin normalden çok daha uzun süre aldığı kaydedildi. Bu durum, her yıl bir milyon kişinin ölümüne neden olan hastalığa karşı direnç geliştiğine dair bir erken uyarı.

Şu ana dek bu ilaçlarla kandaki parazitler iki ya da üç günde temizleniyordu. Ancak son araştırmalarda sürenin beş güne dek çıktığı açıklandı. Artemisinin adı verilen ilaç ailesi, sıtmanın en öldürücü biçimine karşı savunmada en etkili silah olarak biliniyor.

Farklı klinik deneylerle konuyu araştıran iki uzman grubu, ilacın giderek etkisini yitirdiğini gösteren kanıtlar bulduklarını bildirdi. 

Uzmanlar, bu durumun acilen kontrol altına alınması gerektiğini, aksi takdirde bir sağlık faciası yaşanabileceğini belirtti. Bu durumun özellikle rahatsız edici olduğu, çünkü daha önceki sıtma ilaçlarına karşı direncin de bu şekilde geliştiğini bildiriliyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARMIŞTI
Dünya Sağlık Örgütü, üç yıl önce sıtma parazitlerinin artemisinin türevi ilaçlara direnç göstermeye başlayabileceği uyarısında bulunmuş ve özelikle Güney Doğu Asya'ya dikkat çekmişti.

Örgüt, direncin daha da gelişmesini önlemek için ilaç firmalarına kendi başlarına bu tür ilaçları satmamaları çağrısında bulunmuştu.

DİRENÇ MERKEZİ KAMBOÇYA
Kamboçya uzun bir süredir sıtma konusunda araştırma yapan bilimadamları ve sıtma ilaçlarına karşı direncin merkezi oldu. Ülkede zayıf bir kamu sağlığı sisteminin yanı sıra, ilaç kullanımının denetlenmemesi ve sahte ilaç üretimi söz konusu.

Testlerden geçmesi için sahte ilaçlara az bir miktar gerçek ilaç konuluyor. Bu durumun da direncin gelişmesine katkı sağladığı sanılıyor. 

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0