Þike yasasý, çeteler ve devlet

29 Aralýk 2011 12:14 / 1433 kez okundu!

 


Daha birkaç ay önce meclisin hep birlikte hazýrladýðý þike yasasý nasýl oldu da bugün el birliði ile yine hep birlikte -BDP hariç- deðiþtirildi? Bu yýl baþlayan þike soruþturmasý, Türkiye'de futbol dünyasýndaki kirli iliþkilerin sadece bir kýsmýný bize gösteriyor. Futbolun 80'lerden sonra giderek endüstriyel bir hale gelmesiyle, bu sporun içine mafya, çeteler ve þikeler ister istemez girdi.

Hazýrlanan iddianamede 8 takým, 14 futbolcu, TFF'den üst düzey yetkililer, iþ adamlarý ve tabi ki mafya babalarý var. Ýddianamenin ilk bölümünde Olgun Peker'in kurduðu suç örgütünden bahsediliyor. Olgun Peker Ergenekon davasý sanýðý faþist mafya babasý Sedat Peker'in "manevi oðlu", yani þike davasýnýn 1 numarasý doðrudan cunta ile baðlantýlý. Ýkinci bölümde ise FB baþkaný Aziz Yýldýrým'ýn kurduðu çeteden. Daha sonraki bölümlerde ise bu çete ile suç örgütünün nasýl ortak olarak çalýþtýklarýndan bahsediliyor. Bu suçlar affedilecek kadar masum deðil. Maçlarda hakem kararlarýna müdahale etmeler, hakem atamalarýna müdahale etmeler ve dönen paralar…

Ýddianame çýktýktan kýsa bir süre sonra meclis jet hýzýyla þike yasasýnda deðiþiklikler yapmaya baþladý. Sadece BDP imzasýný geri çekti ve bu deðiþikliðe muhalefet etti. AKP'den de Þamil Tayyar ve Bülent Arýnç öncülüðünde bir grup muhalefet etti ama etkisiz kaldý.

BDP'nin muhalefeti ve Cumhurbaþkaný'nýn deðiþikliði veto etmesi de yetmedi. Bu yasa deðiþikliði sadece suçlularýn aklanmasýyla kalmýyor, taraftarlar da bu deðiþiklikten etkileniyor. Mesela artýk tribünlerde özgürlükten bahsedemeyiz. Tribünlerden kulüp yönetimine muhalefet eden bir kiþi, artýk denetime tabi tutulabilecek ve gerekirse o kiþiye stadyuma giriþ yasaðý konulacak. Bunun için herhangi bir savcýnýn soruþturma baþlatmasý yeterli.

Hayatta birçok harcamasýndan kýsýp maçlara giden taraftarlarý, suç iþleyen ve ceplerini dolduran çetelerden daha zor günler bekliyor.

AKP, CHP ve MHP belki de ilk kez bu kadar sýký bir arada durdu (sýnýr ötesi operasyonlarý saymazsak) ve deðiþikliði meclisten geçirdi. Bizlere bir kez daha sermaye partileri olduklarýný açýkça gösterdiler. Zira yasada birçok mafya, çete ve iþ adamý var. Oysa halk, çetelerin ve kirli iþlerin aklanmasýndan yana.

AKP, CHP ve MHP bu deðiþiklikle birlikte haksýzlýklarýn üzerine gideceðine, haksýzlýk yapanlarý adeta ödüllendirmiþtir.


Sinan CANBAY

27.12.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.