Kim istifa etsin?

17 Mayıs 2014 15:25 / 1734 kez okundu!

 

 

Televizyon kanallarına göre, Türkiye, tarihinin en büyük ‘iş kazası’nı yaşadı. Oysa bunun bir kaza değil, katliam olduğu çok açık. Tabi medya işin bu kısmıyla değil, daha çok ünlülerin ve bazı futbol takımlarının attığı tweetlerle ilgileniyor.

Oysa çok kısa bir süre önce mecliste HDP ve CHP grupları, Soma’daki maden kazalarına ilişkin önergeler vermiş ve hükümet bu önergeleri reddetmişti. Aynı zamanda Türkiye, maden güvenlik sözleşmesini 19 yıldır imzalamıyor.

AKP döneminde 735.000 küsür ‘iş kazası’ meydana gelmiş ve 10.804 işçi yaşamını yitirmiş. Kaza, adı üstünde kazadır. 2-3 kere olur ve ardından gerekli önlemleri alırsınız ama bu hükümet önlemleri almamış (bir iş güvenliği yasası var ama belli ki göstermelik) ve adeta gözlerini yummuştur yani bu katliamdan alenen sorumludur.

Şimdi ise olayla ilgili neredeyse hiçbir açıklama yapılmıyor, bilgi verilmiyor. Ölü sayısı veriliyor ama kimse inanmıyor, çünkü hepsi yalancı ve korkuyor. Soma halkı şehirde ne Başbakan’ı, ne Cumhurbaşkanı’nı istiyor. Onlara oy verenler öfkeli ve şimdi o öfkelilerin örgütlenip birleşme zamanı. Türk-İş tabandan gelen basınçla açıklamalarını değiştiriyor, DİSK, KESK ve meslek odaları sokakta, hem batıda, hem Kürdistan’da başta sendikalar olmak üzere herkes ‘hükümet istifa’ diye bağırıyor. (*)

Kimileri bu hükümetin (veya başbakanın) istifa edeceğine inanmıyor. Çünkü onurlu bir hükümet olsaydı –başta Roboski olmak üzere- şimdiye kadar pek çok kere istifa ederdi ama bugün tabandan bir basınç gelmekte, belki büyük bir basınç değil ama bir ateş yandı.

Başbakan’ın 17 Aralık sonrası bir meşruiyeti zaten kalmamıştı ama süpermarkete, vatandaşını tokatlamaya girdiği an, bittiği an olmuştur. Hem kendisini, hem de kabinesini alıp istifa etmelidir ve yargılanmalıdır.

Bu yargılama ve istifa süreçleri elbette işçi sınıfının sokağa çıkması ile daha da hızlanacaktır ve anlamlı olacaktır. Bugün baktığımızda ortada bir gözaltı bile yok. Soma Holding patronları hâlâ evlerinde, bakanlar çıkıp hâlâ açıklama yapabiliyor. İşçi sınıfı eğer bir an önce sokağa çıkıp örgütlenmez ve mücadele etmez ise, tıpkı 17 Aralık sürecinde olduğu gibi 2 bakan istifa eder (veya ettirilir), ölen ölür kalan sağlar ile yola devam ederiz.

(*): http://firatajans.com/news/guncel/kurdistan-soma-icin-ayakta.htm

 

Sinan CANBAY

16.05.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2014 16:04

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.