Bir takım insanların barışla imtihanı

19 Şubat 2013 12:05 / 1254 kez okundu!

 


Memleketin gündemi pek garip, iki ay önce altısı BDP’li, iki bağımsız vekilin dokunulmazlıklarını tartışıyorken, son bir buçuk aydır barışı konuşuyoruz. Daha önce bu kadar olumlu bir süreç Habur zamanı barış elçilerinin gelişiyle yaşanmıştı. O dönem iyi değerlendirilememişti ve süreç kısa zamanda bitmişti.

Bugün ise süreç daha olumlu gelişiyor. Hiç beklemediğimiz insanlar barışa olan hasretlerini her defasında dile getiriyor. Ayşen Gruda, Kadir İnanır ve pek çok ünlü isim ve yazarların olumlu açıklamalarını neredeyse her gün okuyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda olumlu bir adım daha atıldı. Türkiye küçük Millet Meclislerinin İzmir ve Diyarbakır girişimleri güzel bir adım attı. 1 Mart günü İzmir küçük Millet Meclisi toplantısına Aziz Kocaoğlu misafirliğinde Osman Baydemir davet edildi. 2 Mart günü ise Diyarbakır küçük Millet Meclisi toplantısına Osman Baydemir misafirliğinde Aziz Kocaoğlu davet edildi. Her iki toplantıda, bu iki ilin temsilcileri, kendi illerinin duyarlılıklarını dile getirsin, kuşkularını anlatsın, iki başkan da kendilerine sorulacak soruları yanıtlasın önerisi vardı. Aslında bir nevi başkanların barış için el ele vermesiydi.

Bu öneri medyada oldukça ses getirdi. Dün akşam bir tv programına katılan Aziz Kocaoğlu ilk açıklamayı yaptı. O tarihte EXPO alanının açılışını yapacaklarını söyledi ama asıl nedeninin bu olmadığını söyledi. Birkaç ay önce İzmir’de Kürtçe Hamlet oyunu sergilenmiş ve bu kapsamda Osman Baydemir İzmir’e gelmişti. Aziz Kocaoğlu bu ziyareti karşılıksız bırakmamak için de üç dört ay içinde Diyarbakır’a gideceğini açıkladı.

Aziz Kocaoğlu barış çağrısına sessiz kaldı. CHP’li vekiller katıldıkları her toplantıda bu süreçte sessiz kalacaklarını söylüyorlar. Sesini çıkaran vekillerden biri Birgül Ayman Güler ve yaptığı açıklama oldukça vahim. Diğer sesini çıkaran vekil ise Paris’te öldürülen üç Kürt kadından biri olan Sakine Cansız’ın cenaze evine giden Hüseyin Aygün, parti içinden aldığı tepkiler ise oldukça vahim.

***

Aynı programa katılan Can Ataklı ise CHP ile eş değer vahimliklerde açıklamalarda bulundu. Can Ataklı şöyle dedi, “Yeni tipler türedi, kendilerini barış elçilerini ilân ediyorlar, ortalıkta barış barış barış diye dolanıyorlar. Bunlar çok ayıp şeyler, ben bu ülkede kimseyle savaşmıyorum ki. Hiçbir Türk veya Kürt birbirinden nefret etmiyor.”

Can Ataklı’ya kötü bir haber gibi olacak belki ama bu ülkede yaklaşık 30 yıldır iç savaş var ve 35.000 insan bu savaşta öldü. Türedi dediği tipler ise her zaman vardı, kimse kendini elçi ilan etmiş değil, insanlar artık savaş istemiyor, ölen insanlara yenileri eklensin istemiyor ve barışın gelmesini istiyor. Ben de barış istiyorum ve Can Ataklı gibi tiplerin türemeden bitmesini diliyorum. Ayrıca nefret eden Türk görmek istiyorsa dün Sinop’a bakması yeterli olacaktır.

Barış dediğimiz şey başkanların ziyareti ile veya Can Ataklı gibi ‘tiplerin’ söylemleri ile gelmeyecek. Başkanların birbirini ziyaret etmesi elbette olumlu bir adım olabilirdi ama bu adım atılamadı. Barışı getirecek olan milyonların sokağa atacağı adımlardır. Diyarbakır’da bir milyon insan Batıkent Meydanı'na o adımları attı. Şimdi sıra o adımları İzmir’de veya İstanbul’da yani batıda atmaktır. Batıda bir milyon insan sokağa çıkabilir, tıpkı Diyarbakır’da çıktığı gibi, işte o gün başkan ziyaretlerine gerek kalmayacaktır ve barış gelecektir.


Sinan CANBAY

19.02.2013


Son Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2013 19:00

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.