Sigara yasağı tiryakileri yıldırmıyor (Bizim değil, Yunanistan'ın tiryakileri!)

05 Temmuz 2009 15:12  

 

Sigara yasağı tiryakileri yıldırmıyor (Bizim değil, Yunanistan'ın tiryakileri!)

Geçtiğimiz hafta itibariyle Yunanistan’daki sigara tiryakileri için oldukça zor bir dönem başladı. 

Sağlık bakanlığının çıkardığı yasaya göre bundan böyle ülkenin hiç bir cafesinin; bar ve publarının içinde; taverna ya da gece kulübü gibi kapalı yerlerinde artık sigara içilmeyecek.

Kapalı yerlerde sigara icenlere 50 ila 500 Euro; sigara içirten kapalı mekân sahiplerine ise bin ila 20 bin Euro arasında para cezası kesilecek.

İlk çıkan yasalar bunları emrediyordu.

Gelgelelim, keyfine düşkün Yunanlıların yüzde 40’ından fazlası sigarayı elinden düşürmüyor.

Yasağa aldıran yok

Üstelik "Burası Yunanistan… Yasaların hiç biri nasıl olsa harfiyen uygulanmaz" diyerek kendilerini avutmaya çalışanlar bu alışkanlıklarından vazgeçmeye pek niyetli gözükmüyorlar… Şimdilik…

Durum böyle olunca mekân sahiplerinin de gösterdiği tepkilerden sonra Sağlık Bakanlığı sigara yasağını öngören yasayı kenarlarından kırpmak zorunda kaldı.

Şöyle ki alanı 70 metrekareden küçük olan yerlerin sigara içilir ya da sigara içilmez olarak iki gruba ayrılmasına izin verildi. 


Bu ek düzenlemeler çoğu tiryakilere ve mekân sahiplerine derin birer nefes aldırdı.

Örneğin yalnız Selanik kentinde belediyeye başvuran 330 kafeterya ve bardan 327’si sigara içilir grubuna kaydoldu. Ve sadece 3 tanesi mekânlarında sigara içilmeyeceğini bildirdi.

Sayıları 4 bine ulasan benzeri bar ve kafeteryalara sahip olan başkent Atina’da da durum farklı değil.

Bu çerçevede müzik hol ve büyük gece kulüplerine de bazı ayrıcalıkların tanınmasına karar verildi.

Yani bu eğlence yerlerinde sigara içen müşteriler için 2 metre yüksekliğinde camdan bir bölme yapılacak ve sigara içmeyenlerden ayrı tutulacaklar.

Sigara tiryakilerini su yaz aylarında sigara yasağından kurtaran tek şey ise havaların sıcak olması nedeniyle sigara içenlerin de içmeyenlerin de kahvelerini ve içkilerini açık yerlerdeki masalarda yudumluyor olmaları…

Dolayısıyla sigara yasağına su aşamada pek aldıran olmuyor.

Sağlık bakanı Dimitris Avramopulos iste bu noktadan hareket ederek Yunan tiryakilerin sigara yasağına alışmalarını tavsiye ediyor çünkü yaz aylarında alınacak sonuçlara göre 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren havaların soğumasıyla birlikte kapalı hiç bir yerde sigara içemeyeceklerini sık anımsatmak zorunda.

Yunan halkının bu ve bunun gibi zorunluluklara uyum sağlamakta zorluk çektiği bir gerçek.

Avrupa halkları arasında motosiklet sürücülerine kask takma ve oto sürücülerine de emniyet kemeri takma zorunluluklarına yıllardan sonra en son uyum gösteren yine Yunan halkı olmuştu.

Dolayısıyla sigara yasağının da Yunanistan’da harfiyen uygulanması oldukça gecikeceğe benziyor.

BBC Turkish.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0