Sigara hastane bahçesinde de yasak

25 Eylül 2013 22:11  

 

Sigara hastane bahçesinde de yasak

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 'Dumanı değil, temiz havayı paylaşalım' sloganıyla bir proje başlatıyor. Hastane bahçesinde belirlenen 3 nokta dışında sigara içilmesine izin verilmeyecek. Hastane bahçelerinin sigarasızlaştırılmasını amaçlayan proje, 1 Ekim 2013 tarihinde Türkiye çapında İzmir’den başlamış olacak.

İZMİR - Dünyada 1,3 milyar, Türkiye’de 15 milyon kişinin sigara içtiği tahmin edilirken her yıl dünya genelinde 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişi, tütün kullanımına bağlı hastalıklardan yaşamını kaybediyor. Tütün kullanımının ülkeye yıllık maliyeti ise yaklaşık 50 milyar dolar.

İzmir'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2008 yılından bu yana kapalı alanlarda tütün mamulü kullanılması yasak. Bunun beraber kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan 4207 sayılı kanunda, hastane binası dışında tütün tüketiminin yasak olmasını düzenleyen bir açıklama yer almadığı için açık alanlarda ve bahçelerde sigara içimi devam ediyordu. Buna da çözüm bulmak isteyen yönetim, göğüs hastalıkları hastanesi olması ve hastaların özelliği gereği bahçede tütün tüketimini en aza indirmek için sigara içilecek belirli alanlar oluşturdu. 1 Ekim 2013 tarihi itibariyle hastane bahçesindeki üç nokta dışında hastane çalışanları, hasta ve hasta yakınları sigara içemeyecek.

Hasta ve hasta yakınlarını uygulama konusunda bilgilendirmek, desteklerini sağlamak için bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Hastane bahçesi ve polikliniklerde tütün kullanımının zararlarına dikkat çekecek afişler bastırılarak, bütün alanlara asıldı. Ayrıca Eğitim Koordinatörlüğü tarafından da hasta ve yakınlarına ayda iki defa, "Sigaranın Sağlık Ekonomik ve Sosyal Boyutu" konulu eğitimler verilecek.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0