Sezen'in muhteşem yalnızlığı: Deniz Yıldızı - Pakize Barışta

22 Haziran 2008 05:23  

 

Sezen'in muhteşem yalnızlığı: Deniz Yıldızı - Pakize Barışta

Bazen müzik bir şiir olur, çocuklaşır, uçar gider.



Şiir de bazen müzik olur, bir çağlayan gibi coşar, akar.



Nadiren de ikisinin huyu suyu bir oluverir; aşk olur, ateş olur, kan olur.



Bulut, yağmur olur, nefes olur.



Ve Sezen Aksu şarkısı olur.



Sezen Aksu şarkının şairidir çünkü.



Onu bir pop müzik şarkıcısı, yorumcusu sanmak büyük bir yanılgıdır (Sezen, hiçbir zaman pop müzikçi olmadı bana göre). Kaybolan Yılları hangi tarza oturtabilirsiniz mesela? Ki, ilk önemli sarkısıydı. Daha o zamandan beri Sezen Aksu kendi tarzını oluşturmaya başlamıştı; Sezen,şarkıyla konuşur çünkü, şarkı söylemez, nefes verir sanki.



Çarşamba günü satışa çıkacak olan Deniz Yıldızı, bir iki gün önce geçti elime. Bu işin uzmanları, Sezen'in yeni albümünü bildik bir türe sokmak için ciddi olarak zorlanacaklar bence.



Deniz Yıldızı, bir duygu tüneli zira; Aksu'nun neredeyse otobiyografik bir müzikal yolculuğu.



Her zaman Sezen hayatla hesaplaşırdı ya; bu sefer tam aksi olmuş. Deniz Yıldızı'ında, hayat, Sezen Aksu'yîa hesaplaşıyor sanki. Aksu,hayatla çok uğraştı bugüne kadar; bu da bir hayat yazısı işte.



Deniz Yıldızı, büyük bu' yalnızlığı sergiliyor; ama bu yalnızlık, aslında muhteşem bir yalnızlık. Sezen Aksu’nun seçimi çünkü bu; ya dengelere eklemlenirsin, ya da derin duygular içinde yalnız kalırsın. Sezen, Tanrının Gözyaşları adlı şarkısında diyor ki:



"Bu korkunç kuraklık

Boynu bükük buğday başakları

Bu çorak toprak, bu susuzluk

Tanrı'nın kuruyan gözyaşları

Bebeler ergen doğuyor

Ninniler kahramanlık masalları

Yaşayanlar bu kanlı haritada

Taşırken iki büklüm onca yası

Bir büyük gözaltı hayatımız

Ölü çocuklar coğrafyasında

Kayıplar Destanı hikâyemiz

Melekler anaların dilsiz yasında

Bu bir bataklık

Yutuyor körpe tomurculukları

Dört kitap yazıyor

Eşittir Tanrı'nın çocukları

Bebeler ergen doğuyor

Ninniler kahramanlık masalları

Yaşayanlar bu kanlı haritada

Taşırken iki büklüm onca yası

Bir büyük gözaltı hayatımız

Ölü çocuklar coğrafyasında

Kayıplar Destanı hikâyemiz

Melekler anaların dilsiz yasında



"Deniz Yıldızı'nda bir de notalar var; sesleri duyulan ama manaları öyle pek kolaylıkla kavranamayan. Sezen Aksu'nun nefesinde müzik olarak kaybolan notalar.


Sezen için müzik, ne bir amaç ne de bir araç bence. Müzik onun için bir idrak, bir insanlık vicdanı; boşluğa salınmış kimi zaman hüzünlü, kimi zaman sevinçli bir oynaklık ve de zorunlu olarak notalara dökülmüş bir duygusal titreşim. Aksu, Deniz Yıldızı'nda yer alan şarkılarıyla da diğer bütün şarkılarında olduğu gibi hayatımızı manalandırıyor; yabancılaşmayı pek sevmiş olan hayatlarımızı bir miktar kendine getiriyor. Bu hayatları adeta silkeleyerek:



"Buraya bu acıyı çekmeye geldik

Hazdan kendimizden geçmeye geldik

Hayat iksirinden içmeye geldik

Geldik gidiyoruz

Yollar diken yollar ıtır yasemen

Her lezzeti tattık aynı kâseden

Şeytan gibi bizi tene hapseden

Bizdik biliyoruz

Beşik gibi sallar hayat bizi

Çeker basar vesikalık resmimizi

Gözlerimiz kimlik belgesi gibi

Kayıt tutar ya buz ya bebek mavisi

Mükemmel teşhisi

Aşk koruyabilir bir tek

Kaldıysa eğer hâlâ masumiyetimizi

Biz altında imzası olan âşıklar

Böyle yazdık vasiyetimizi"

(Beşik - Deniz Yıldızı)



Bir deniz yıldızının hayatı ne kadar safiyet içinde geçiyorsa ya da ne kadar neşeli ve hüzünlü ise Sezen Aksu'nun bizlere sunduğu hayatlar da –kendi hayatı dâhil-, o kadar saf, hüzünlü ve sevinçlerle dolu aslında.



Sezen Aksu'nun çarşamba günü satışa çıkacak Deniz Yıldızı adlı albümünde yer alan Onay’da Onno Tunç'un eski bir piyano kaydının üzerine kızı Ayda Tunç keman çalmış. Çok duyarlı ve etkileyici. Albümde Sezen'in sözlerinin dışında Yıldırım Türker'in de iki şiiri var (bilhassa Kırık Vals muhteşem).



Düzenlemelerin büyük çoğunluğu, aynı zamanda albümün prodüktörü olan Arto Tunçboyacıyan'a ait. Ayrıca Mithatcan Özer, Mustafa Geceli ve Ayda Tunç'un da düzenlemeleri var.



Deniz Yıldızı'nı dinledikten sonra şu şarkı favorim diyebilmek hayli zor aslında benim için. Çünkü Deniz Yıldızı bir kült albüm- bu açıdan. Ama -mütemadiyen dinlemek istememe bakılırsa- Beşik'le olan duygusal yakınlığım sanki biraz daha yoğun gibi, tabii Hrant Dink için yazdığı Güvercin adlı şarkıdan, Tanrı'nın Gözyaşları'ndan ve Kırık Vals'ten etkilenmemek ve bütün o diğer şarkılara kayıtsız kalmak mümkün mü?



Sezen Aksu'nun, bana göre hiçbir müzik türüyle buluşturulamayacak olan Deniz Yıldızı adlı son albümü, belki de bu coğrafyada ihtiyaç duyulan yeni bir müzik türünün ortaya çıkması için gerekli tartışmalara ortam hazırlayacak.



Pakize Barışta

Taraf Gazetesi

22.06.2008

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0