Temsili siyasette Kürdi kriter!

18 Kasým 2013 13:16 / 941 kez okundu!

 

 
Yerel seçimler yaklaþýyor. Ufku geniþ, iliþki aðý yaygýn ve en önemlisi yaþam biçimi ve ürettikleriyle kendini kanýtlamýþ, Kürt halkýnýn ve siyasetinin iradesine sadýk, düzgün þahsiyetlerden oluþmuþ yerel seçilmiþlere çok ihtiyaç var.

 

Türkiye siyasal yelpazesi Mart 2014 itibariyle yeni bir yerel seçimin arifesinde. Her zaman olduðu gibi aday adaylarýný allayýp pullayýp seçmenin önüne sunuyorlar. Tuzu kuru aday adaylarý da benzer yöntemlerle arzý endam ediyorlar. Bu yazýmda sistemin partilerine dair kelam etmeye niyetim yok. Hoþ kelam etsem de kýymeti harbiyesinin ol(a)mayacaðýný bilecek kadar had sahibiyim. Bu sebeple daha çok Kürdistan’daki yerel seçimlerde Kürt siyaseti üzerinden aday adayý olan/olmaya yeltenenlere dair dilim döndüðünce birkaç kelam etmek niyetindeyim.

Kürt Siyasal Hareketi çok haklý olarak aday adaylýðý kriterlerini belirleyerek, aday olarak seçmenden oy istenecek þahsiyetlerin hangi sýnavlar ve merhalelerden geçmeleri gerektiðini açýkladý.

Yurtsever ve demokrat olmak.  Demokratik ve Özerk Kürdistan felsefesine inanmak. Kadýnýn özgürlüðü mücadelesi için çalýþmak. Gayrý ahlaki çirkinliklere bulaþmamýþ ve temiz olmak. Kürt sorununun barýþ ve demokratik çözüm yolu ile baþta anadili olmak üzere mantýðýna ve mücadelesine inanmak. Yoksullukla mücadele için alternatif ekonomik programlarý hayata geçirmek v.b. gibi…

Bu baþlýklarla genel olarak Kürt kamuoyunda kabul gören ve uðruna her daim mücadele edilen mantýða “evet, aynen böyle olmalý” demek, demokrat olan her seçmenin boynunun borcu ve inancý olmalý.

Ama bu yeter mi?

Bence yetmez!

Kürt özgürlük ve siyasal mücadelesi; otuz yýldan fazla zamandýr, yoksul ve emekçi Kürt halk çocuklarýnýn özgürlük ve emek mücadelesi olarak boyut kazandý, ses getirdi. Daðýn ardýnýn devasa gücüyle Kürt halký büyük kazanýmlar elde etti. Dünya yüzünde Kürdün varlýðýnýn ve haklýlýðýnýn ispatý vücudu bile tek baþýna büyük bir kazaným olarak ajandalara yazýldý.

Bilinmeli ki; Kürt özgürlük mücadelesi ayný zamanda bir sýnýf eksenli mücadeleydi/mücadeledir. Bu mücadeleyi Kürt halk çocuklarý þehir merkezlerinde yerel iktidar olmanýn rantiyesinden beslenen kimilerinin çok rahat ve çok lüks koþullarda yaþayýp da halkla aralarýna mesafe koysunlar diye vermedi. Aksine ortada siyasal, kültürel, entelektüel ve ekonomik birtakým kazanýmlar var ise! Ki var. Bu kazanýmlarý, zenginlikleri; halkýn refahý, mutluluðu, barýþý, inancý için kullansýn/kullandýrsýnlar diye verdi.

Cinsiyetçi kotaya, daha da ileri gidip pozitif ayrýmcýlýk yaparak yani kadýnlarýn erkeklerden daha çok iktidar organlarýnda yer almasýna bin defa evet. Ama cinsiyet meselesiyle birlikte emek ve sýnýf meselesinin tercih sebebi olarak kullanýlmasý gerektiðine de bin defa evet demek istiyor, hatta diyorum.

Kürt yoksulluðuna dair bir örgütlenmenin kadim Amed þehrindeki kongresine, villasýndan çýkýp altýndaki son model jipiyle taþýnýp yüksek siyasetin erdemlerini anlatmaya yeltenen siyasetçi tipi, kanýmca bu mücadelenin ruhunu anlamamýþtýr. Anlamadýðý için de Kürt siyasetinin temsili aktörü olmayý hak etmez, etmemiþtir.

Bugüne kadarki okumalarýmdan ve öðrendiklerimden bildiðim kadarýyla Kürt siyasetinin iki hassasiyeti, olmazsa olmazý vardýr. Biri, Kürt deðerlerine sarsýlmaz saygýdýr. Kürdün mücadelesinde saygýn yeri olan önderlerine ve deðerlerine saygýsýzlýk edeni Kürt halký da Kürt siyaseti de asla affetmez ve hoþ görmez, bu bir. Ýkincisi ise Kürt özgürlük mücadelesinin kanýyla canýyla yarattýðý, kazandýðý ekonomik gücün; kimilerinin bireysel ya da ailesel refahý, abartýlý varlýklý yaþam biçimi için heba edilmesine göz yummaz.

Yani yoksul Kürt halkýnýn yaþam biçimini adeta hiçe sayarcasýna steril korunaklý villalardaki son model araçlarýn kapý önlerinde park ettiði yaþamý Kürt halký doðal karþýlamaz. Çünkü siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel Kürdi kazanýmlar halkýn mücadelesiyle kazanýlmýþ deðerlerdir. Dolayýsýyla harcanan/harcanacak her kuruþta kan vardýr, emek vardýr. O kanýn markalý kýyafet meraklýsý ve siyaseti sadece kendilerine tahsisli addeden “siyasetmedar”larýn üstüne her an sýçramasýnýn söz konusu olacaðýný bilmeliler.

Dolaysýyla hadi diyelim ki, yediyüzelli TL’den baþlayýp onbin TL’ye kadar meclis üyeliði ya da baþkanlýk; tercih edilen göreve göre parayý ve istenen belgeleri kimileri teslim edip aday adayý olma cesaretini gösterdi. Ama adaylar belirlenirken kesinlikle halkýn karþýsýna çýkarýlacak muhtemel seçilecek þahsiyetlerin bu deðerlere yüzde yüz ve olanca kararlýlýklarýyla saygýlý, hatta o da yetmez, yaþam biçimlerini buna göre planlamýþ þahsiyetlerden oluþmasýnda ýsrarcý ve kararlý olmak çok önemli.

Son birkaç aydýr yazar ve entelektüel kimliðimle çok sayýda ve her düzeyde insanla gündelik sohbetin akýþý içinde konuþtum. Halkta sahiden böyle bir hassasiyet var, bu dikkate alýnmak zorunda. Ayrýca ülke dýþýndaki seyahatlerimde, diasporalarda yaþayan onlarca siyasal Kürt þahsiyeti ile de konuþtum. Ülkede, Kürt topraklarýnda neler olup bittiðini çok yakýndan takip ettiklerini defalarca ifade ettiler, ediyorlar ve yazýyor, konuþuyorlar. Sürgün diyarlardaki o mücadele þahsiyetlerinin de hassasiyetlerini dikkate almak gerek.

Hem illa ki; adaylýk kriterlerini belirledik, hadi gelin baþvurun anlayýþýndan da kurtulunmalý. Kürt siyasetinin bilgi kaynaklarý çok güçlü, kimi görevlere; bu belediye baþkanlýðý da, belediye meclis üyeliði de olabilir, siyasal irade kendisi de birebir görüþmelerle davet yapmalý, yapabilmeli. Bu erdemdir ve deðerbilirliktir.

Velhasýl çok önemli; barýþ, mütareke, müzakere, özür, telafi gibi ileri derecede diplomatik ve masabaþýnda çözülecek iþlerin çok yoðun yaþanma ihtimali hayli yüksek bir dönemsel sürece girmenin kapý aðzýndayýz. Bu sürece uygun; ufku geniþ, iliþki aðý yaygýn ve her þeyden önemlisi yaþam biçimi ve ürettikleriyle kendini kanýtlamýþ, Kürt halkýnýn ve siyasetinin iradesine sadýk, düzgün þahsiyetlerden oluþmuþ yerel seçilmiþlere çok ihtiyaç var.

Unutulmasýn ki, belediye meclisleri yerel kabinelerdir. Her meclis üyesi kendi alanýnda belediye baþkanýný ve belediyenin politikalarýný belirlemede alanýnda uzman bir bakan gibi olmalý, çalýþmalýdýr. Belediye baþkanlarý da seçildiði beldesinin temsili önderi, lideri, þehremini, Kürtçe tabiriyle Þaredarý’dýr. Eðer böyle bir bakýþ açýsý ile aday belirleme seçimi yapýlmaz ise, sonrasýnda iþlemeyen, sadece olaðan meclis toplantýlarýna katýlýp belediye baþkanýnýn meclise sunduðu kararlara “evet” diyen meclisler ile belediye bürokratlarýnýn insafýna kalmýþ belediyelerle yetinmek zorunda kalabiliriz, benden söylemesi. Bunu da Kürt halkýnýn mücadelesi kaldýrmaz/kaldýramaz/kabullenmez! Bir daha benden söylemesi…

Çünkü Kürt halký, siyasal varoluþuyla, bütün kurumlarýyla kendi dilince, kendi kavlince dedi ki; “Evîya ne çîroke, dîroke dîrok.” O halde bu iradeye sadýk olunmalý…

 

Þeyhmus DÝKEN

09.11.2013

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.