Surdibi Düþleri, kentin fotoþeceresi!

02 Eylül 2012 14:26 / 1098 kez okundu!

 


"Surdibi Düþleri" sergisi 1 Eylül 2012 Dünya Barýþ Günü'nde Diyarbakýr Ulu Cami Önündeki meydanda sergilenecek. Ayný sergi bir de kitap olacak.


Binler yýldan bu yana hayatýn teklemeksizin ara vermeden kesintisiz sürdüðü þehir Dîyarbekir'den þehrin þairinin dediði gibi "Korkunç atlýlarýyla" parçalayanlar dýþýnda taþa izini / hikâyesini nakþedip öylece, olduðu yerde yani taþta býrakýp giden "iyi insanlar" da olmuþ.

Kimi wênêkeþ / fotoðrafçý taþý-mekâný olduðu gibi fotoðraf sanatýnýn insan tekiyle buluþtuðu günden bu yana kadrajýna yansýyaný öylece paylaþmýþ. Eski Dîyarbekir fotoðraflarýna baktýðýmýzda þehrin eski ve kadim mekânlarýný o ustalarýn gözünden öylece, olanca çýplaklýðýyla görüyoruz. Bu ya Gabriyel'dir, ya Adil Tekin'dir ya da diðerleri...

Kimileri de þehrin eski yeni mekânlarýný, þehrin sakinleriyle buluþturarak baþka bir iþe soyunmuþ.

Mehmet Özer'in "Toplumcu Gerçekçi Fotoðrafçýlar Atölyesi"nin "Surdibi Düþleri Belgesel Fotoðraf Çalýþmasý"ný baþladýklarý 2011'den beri yakýndan izleyenlerdenim.

Çok "usta iþi" ve insanla mekâný buluþturan bir "iþ" çýkarýlmýþ ortaya.

Üstelik sadece iþin "politikasý"na malzeme olacak türden de deðil.

Dönemsel belgeleme kabilinden bir iþ.

Farklý dinsel aidiyetlerin (Müslüman, Êzidî, Ermeni, Süryani, Keldani, Alevi ) ibadetleri, ayinleri ve ritüelleri.

"Kirli savaþ"ýn kaybettirdikleri.

Newroz, mitingler, protestolar, basýn açýklamalarý, çatýþmalar.

Geride binbir anýyla býrakýlmak durumunda kalýnan eski ve kadim köylerden sonra bir "sýðýnmacý" gibi iliþilen kentin varoþlarýndaki yeni, garip, tuhaf mekânlar.

Ve bu yeni-yabancý, kendilerinin olmayan mekânlarýn ihtiyaca göre yeniden düzenlenmiþ ama kente "yabancý" halleri: tandýrlar, iþlikler, çocuk oyun alanlarý.

Kapýlar, þakþakolar (kapý tokmaklarý), son kalan mohikanlar ve topraða gömülü mezar taþlarýndan geçmiþin izini süren dört bir yana daðýlmýþ bir daha da toparlanmasý na-mümkün tespihin kentte yitik tanelerinin Ermeni, Süryani hatta Müslüman izdüþümleri.

Ve kenarlarý iþli bir eski zaman kahve fincanýnýn suretinden bedene nakþedilmiþ deq'ýn (dövme) yaþlý bedendeki hatýrasý...

Ýþin doðrusu vicdan sahibi aydýn, þair, fotoðraf sanatçýsýdýr Mehmet Özer. Yüreði "solda" ve mazlumdan, hakký gasbedilenden yana atan bir adamdýr þair. Özer...

Atölye arkadaþlarýyla, kentin eski ama hafýzasý her daim diri siciline fotoðraflarýyla dönemsel þecereyi görselliðin olanca canlýlýðýyla iþlemiþler.

Çok kýymetli bir çalýþma olmuþ. Eski kentin Sur Belde Belediyesi sponsor olmuþ ve olanca desteðini saðlamýþ bu vefalý ve kadirbilir iþe. Surdibi Düþleri sergisi Bir Eylül 2012 Dünya Barýþ Gününde Diyarbakýr Ulu Cami Önündeki meydanda sergilenecek. Ayný sergi bir de kitap olacak.

Þehre / þehrime kattýklarý için ne iyi ki yorulmuþ, ter akýtmýþlar. Dilerim o alýn ve beden terleri Asur Kralý Adad Nirariden kalan kýlýcýn kabzasýna þehrin en eski adý, Amid'in kanla iþlendiði þehre ve coðrafyaya, topraða damlayan terle barýþýn tecellisine "Surdibi Düþleri Belgesel Fotoðraflarý" vesile olur...

* Dîyarbekir / Amed, Aðustos 2012


Þeyhmus DÝKEN

01.09.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.