Sivas Katliamýyla faili meçhullerin 'akrabalýðý'

05 Temmuz 2014 23:08 / 987 kez okundu!

 

 

1993’ü bütün aktörleri, sanýklarý, failleri, maðdurlarý ve mekânlarýyla günbegün bir il üzerinden mesela Diyarbakýr üzerinden yazmak ister(d)im…

Sivas’a onlarca insan dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in daveti ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneðinin konuklarý olarak Pir Sultan Abdal etkinliklerinde buluþmak üzere giderler. Derin devletin ince provakatif taktikleriyle kýþkýrtýlmýþ güruh tek derdi söz söylemek ve saz çalmak olan, baþka da silahlarý olmayan, çoðunluðu Alevi 33 insaný dünyanýn gözü önünde yaktýrarak yok eder. Küllerini dünyaya savurur, ibret-i âlem olsun diye. Tarih 2 Temmuz 1993’tür.

Bu kez yine ayný yýldan bir baþka tarih; 4 Kasým 1993 dönemin baþbakaný Tansu Çiller konuþuyor.”PKK’ya yardým eden iþadamlarý ve sanatçýlarýn listesi elimizde…”

Sivas’ta güpegündüz kitlesel linç ruhuyla yakýlarak infaz edilen 33 can’ýn acýsý dünya durdukça konuþulacak! Görünür ve de gizli faillerinden hesap sorulmasýnýn canlý tutulmasý herdem gerekli. Bu sebeple her yýl hafýza tazeleme ve toplu infazla yüzleþme ritüeli gibi Sivas Madýmak anmasý çok anlaþýlýr bir duruma delalet ediyor.

Ama bu meselenin sadece görünen yüzüdür.

Aslaolan meselenin bütünüdür.

Meselenin görülmemekte ýsrar edilen yüzü ise Kürdistan’da dönemsel itibarla, yani 1993 Tansu Çiller beyanatý ile baþlayan Faili Meçhul Siyasi Suikastlar / Cinayetler devridir. Dönemin failleri ve katledilen maðdurlarýn yakýnlarý olarak canlý tanýklarý hâla yaþýyor. Sadece polis bölgesinde 1993 yýlý için 2000 dolayýnda faili meçhulden, dönem itibariyle ise 17 bin faili meçhul cinayetten söz ediliyor.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaþanan ve 33 insanýn yakýlarak katledilmesi, dönem itibariyle Kürdistan’ýn Diyarbakýr ve Batman baþta olmak üzere birçok þehrinde yaþanan yüzü, nerdeyse sektirilmeden her gün tekrarlanarak yaþanýyordu. Yani 1993-94-95, hatta sonrasý Kürdistan þehirleri için hergün 2 Temmuz 93 Sivas-Madýmak yangýnýndaki katliam gibiydi.

Birinde, yani Sivas’ta devlet, güruhun katliam yapmasýný derin provokasyonlarýyla tetikleyip sonra da göz yumdu.

Diðerinde ise tetikçileri, kontralarýyla bizzat ve pervasýzca yaptý / yaptýrdý.

Þimdi bu iki reel durumla, Sivas ve faili meçhuller ile yeniden yüzleþmenin bir kez daha vaktidir.

Ve tabi sorgulamanýn…

Sivas’ta 33 can’ýn infazý adeta Sivas’a ve dünyaya “canlý yayýn”la ilan edildi. Peki, þimdi ya da her zaman sormak gerekmiyor mu? O gün onlarý oraya çaðýran Vali ve emrindeki güvenlik güçleri neden “aciz” kaldý. Ve o gün ev sahibi konumunda olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneði yöneticileri, taraftarlarý misafirlerine neden yeterince sahip çýkamadýlar. Ve en can alýcý soru, o gün orada hiç mi vicdan sahibi Müslümanlar yoktu ki o katliama dur desin? Ve bugün imaj “yýkama” ya da “düzeltme” tavrýnda duran kimi Sivaslýlarýn “Lütfen bunu Sivaslýlarýn tümüne mal etmeyelim” ifadelerini yaygýn medyada okuyunca ister istemez bunlarý bir kez daha yüksek sesle düþünedurdum.

Sivas Madýmak Oteli toplu imha katliamý ve doksanlý yýllarýn Kürdistan Faili Meçhulleri ayný “derin” kaynaðýn örgütlü ve imhacý eylemsellikleridir. Ve doksanlý yýllarýn, doksanüçün ve sonrasýnýn dosyasý / dosyalarý derin devletin dehlizlerinde kapalý kapýlarý ardýndadýr. Açýlmamýþtýr.

Sivas katliamý devlet tarafýndan “dinci, yobaz”lara ihale edilmiþtir.

Faili Meçhuller ise adýna “Hizbullah” denen dönemin kontra güçlerine.

Dindar Müslümanlar diyor ki, “Ýslam dininde insan öldürmek yoktur, Sivas’ý biz yapmadýk, insanlarý biz yakmadýk.”

Faili Meçhuller nedeniyle sicil temizleme sýnavýndan geçemeyen þimdinin Hizbullah þakirtleri ise “doksanlý yýllarýn faili meçhullerini biz yapmadýk, derin devlet yaptý, bizim üzerimize yýktýlar, dosyalar açýlsýn her þey ortaya çýksýn”diyorlar.

Sahi, sizce kim yaptý.

Bunca insaný herkesin gözleriyle güpegündüz gördüðü, yaþadýðý katliamlarý kim yaptý, kim!

Bu sebeple geçtiðimiz yýl Diyarbakýr Kitap Fuarýnda bir okurun; “Çok isteyip de yazamadýðýnýz oldu mu?” sorusuna cevabýmý bir kez daha yineleyeyim. 1993’ü bütün aktörleri, sanýklarý, failleri, maðdurlarý ve mekânlarýyla günbegün bir il üzerinden mesela Diyarbakýr üzerinden yazmak ister(d)im… 

 

Þeyhmus DÝKEN

05.07.2014, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.