Sevginin Ýtirafý, Sarýlmak

02 Mayýs 2020 11:21 / 2209 kez okundu!

 

 

Adýna “modernite” denilen ve “katý olan her þey buharlaþýyor” sözüyle varlýk bulan kapitalist yeni dünya düzeni duygularý da köreltip ruhsuzlaþtýrýyor.

 

****

 

Sevginin Ýtirafý, Sarýlmak

 

Fotoðraf: Pixabay/Bhakti Kulmala

 

Doðulu toplumlarýn en belirgin iki davranýþ özelliðinden biri sýkýca sarýlma ve öpüþmek. Diðeri de ikramda ýsrardýr.

Gelir konuk evinize, sunarsýnýz yemeðinizi, çayýnýzý, kahvenizi! Ama hiç bir þekilde tatmin olmazsýnýz konuðunuza sunduklarýnýzý yeterince yiyip içtiðinden. Her defasýnda zorlarsýnýz, içiniz rahat etsin, aman konuk memnun ayrýlsýn, hürmette kusur olmasýn diyerek.

Ýki dedik geleneksel davranýþ özelliklerine! 

Öbürü de, daha merhaba derken sýkýca sarýlmak. Sarýlmak ne kelime bir de elinizin ayasýyla sýrtý sývazlamak. Ve tabi bunlarý yaparken bir taraftan da yanak yanaða dokundurarak öpüþmek.

Ha, belki bunlara “geleneksel davranýþ özelliði” demek doðru mu inanýn bilmiyorum. Ama þunu bilirim, büyük ölçüde içten gelen ve geleneklerden akýp gelen yaþama dair davranýþ örnekleridir yapýlanlar. Sonuçta böyle bir yaþam geleneðinden gelmeyenler için ilgi çekici davranýþ özellikleri.

Sözün özü, Covid - 19 denen koronavirüs salgýný nedeniyle býrakýn dostlarýnýzý! Yakýnlarýnýzý, aile fertlerinizi bile neredeyse iki koca ay oldu hasretle sevgiyle þöyle bir içten sarýp sarmalamamayalý, kucaklayamamalý!

Korona günleri geçtikten sonra bir sürü eski yaþam biçimi farklýlaþacak sanki. 

Öyle bir þey ki, insaný insandan uzaklaþtýran bir yeni dünya düzeni. Aslýnda belki de kapitalist düzenin insaný alabildiðine birey çýkarlarý üzerinden þekillendiren, yeniden yapýlandýran ve “gemisini kurtaran, kaptandýr” sözüyle varlýk bulduran insan tipine doðru bir gönderme belki de...

Adýna “modernite” denilen ve “katý olan her þey buharlaþýyor” sözüyle varlýk bulan kapitalist yeni dünya düzeni duygularý da köreltip ruhsuzlaþtýrýyor. 

Alýþýr mýyýz artýk içten bir dost kucaklaþmasýna? Zaman gösterecek. Çok klasik bir slogan söz var ya hani: Hiç bir þey eskisi gibi olmayacak diye. Aman olmasýn o eski dediðimiz bir kaç ay öncesine kadar yaþadýklarýmýz doðrusu çok arzulanan, ona dönüþte ýsrarý öne çýkaran geçmiþe dair nostaljik tercihler deðil. 

Ama bir þey var ki sahici dostlarla sanki yýllardýr görüþmüyormuþ gibi þöyle bir sarýlmak, hani þairin kelamýnca “sarýl, sarýl da büyü” dercesine hasret gidermek iyiymiþ, insan iþte, özlüyor ya hû...

 

Þeyhmus DÝKEN

25.04.2020, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.