Þehirden iki kongre!

31 Ocak 2015 15:46 / 1015 kez okundu!

 

 

Salondan “Bijî serok Davutoðlu” sesleri keyiflendirmiþti Baþbakaný. Baþbakan Kürtçe’de “Serokvezir”di, oysa Kürtçe’de Serok, Baþkan anlamýna geliyordu. Bu Aksaray’daki Türklerin “Sahici Serok”unun hoþuna gitmeyebilirdi!

Diyarbakýr kimlik, kültür, tarih ve binlerce yýldýr yaþanmýþ onca hikâyenin boyverdiði bir buluþma, yüzleþme ve yaþam ortaklýðýnýn boyverdiði bir kavþak noktasý. Haylidir bütün bu eski ve geleceðe kalacak “Miras”ýnýn dýþýnda siyasetin kendini siyaseten hissettirdiði bir mekânsal algýya dönüþtü. Bunun iki gerekçesi var. 

Ýlki þu: Adýna Türkiye Cumhuriyeti dediðimiz ve aidiyet anlamýnda Kürdün kendini cumhuriyetin kurulduðu tarihten bu yana “Dýþlanmýþ, yok sayýlmýþ, ötekileþtirilmiþ” hissettiði yapýnýn; ilk “vuruþma”, “kapýþma” mekâný olarak cumhuriyetin kuruluþundan sonra adýna “Diyarbakýr” ismi yakýþtýrýlan mekân. 

Ýkincisi ve önemlisi de þu ki; devletin “zor” teorisi ile birlikte Kürdün siyasal ve dahi diðer tüm kimlikli kiþilikli aktörlerinin “sana boyun eðmeyiz bizi yok sayan ey irade” diyerek baþkaldýrdýðý isyanlarýn bugünlere taþýdýðý ve benim birçok metnimde adýna “Alternatif Siyasal Muhalif Metropol” kimlik dediðim varoluþ…

Ýþte bu iki “Ýktidar” odaðýnýn Haziran 2015 seçimlerinin Kürdistan Startý diyebileceðimiz Diyarbakýr/Amed Ýl Kongreleri geçtiðimiz hafta içinde gerçekleþtirildi. AKP 25 Ocak, HDP 28 Ocak tarihlerinde, üstelik ayný salonda üç gün arayla kongrelerini yaptýlar. Bize düþen iki kongreyi karþýlaþtýrmak oldu.

Ýki kongreyi de izleyen bir salon görevlisinin özet ifadesi þuydu. “AKP Kongresi Diyarbakýr’ýn Dicle ve Bismil gibi ilçelerinden taþýmalý sistemle getirilenlerden oluþmuþtu. Þehir merkezinden katýlan çok az insan vardý. Toplamda dört bin civarýnda katýlýmcýsý oldu.”

Bunlarý dile getiren görevlinin kendisine sordum; Adý Seyrantepe Spor Tesisleri olan bu spor salonu kaç kiþilikti! “Sürekli benzer etkinliklerle karþýlaþtýðýmýzdan iyi biliyoruz. Oturma düzeni olarak 6.500 kiþilik kapasite var. Ama bugün HDP kongresinde koridorlarda dolaþan ve ayakta izleyenleri de katarsak 13-14 bin dolayýnda bir izleyici ve katýlýmcý kitlesi salonda vardý” dedi.

Doðrusu, yanýmda oturan ve sýrf gözlemek için AKP Kongresine de katýlan bir arkadaþýn da söylediklerini vurgulamalýyým. “HDP Kongresi saat 10’da baþlayacak denmiþti. Ben 11.00 gibi gelmeme raðmen dýþarda rahatlýkla oto park yeri bulabildim. Oysa AKP kongresinde iki üç kilometre yol boyunca hiç park yeri yoktu. Bence bu durumun tarifi þu demektir. AKP zenginlere hitap ediyor. HDP ise yoksullarýn, emekçilerin partisidir.” Yani özeti þu: Birinde (AKP) araç çok, insan az. Diðerinde (HDP) araç az, insan çok…

Sahiden de salonda coþkusu zirvede emekçi ve binbir badireden geçip büyük bedeller ödemiþ dokunsan patlayacak bir kitle vardý. Sahnenin tam orta yerinin üzerine denk gelecek noktaya yukarýdan aþaðýya sarkýtýlmýþ devasa ve gülümseyen bir Abdullah Öcalan posteri asýlmýþtý. Sað yanýna Deniz Gezmiþ’i, sol yanýna da Mahir Çayan posterlerini sarkýtmýþlardý. Yanýmdakilerden biri “keþke Ýbo (Ýbrahim Kaypakkaya) da unutulmasaydý” dedi. Çok coþkulu kitlenin kongre boyunca diline egemen olan ana slogan “Bijî Serok Apo” idi. Ondan sonra da en çok “Bijî Serhildana Kobanê” sloganý aðýrlýðýný hissettiriyordu. Kürt halkýnýn Ýran Kürdistanýndaki Mahabat Kürt Cumhuriyetinden bu yana adeta milli marþý olan “Ey Reqîb” ile bütün salonca ayakta okunan marþla birlikte Kürtçenin Zazaki ve Kurmanci lehçelerinin yanýnda Türkçe kongrenin dili idi. 

Sanatçýlar Bülent Turan, Pýnar Aydýnlar ve Ferhat Tunç; her biri birkaç parçadan oluþan seçilmiþ þarkýlarýnýn içinde Ferhat Tunç’un bestelediði ve ilk kez HDP Amed kongresinde paylaþtýðý “Kobanê” þarkýsý sahiden Kobanê’yi anlatan efsunlu ve geleceðe kalacak bir hüzün parçasýydý.

HDP Eþgenel Baþkaný Selahattin Demirtaþ’ýn konuþmasý baþýndan sonuna kadar üç gün önce ayný salonda konuþan Baþbakan ve AKP Genel Baþkaný Ahmet Davotuðlu’na cevabi mesajlar taþýyordu. Ýyi bir kitap okuru olduðu kamuoyunca bilinen Davutoðlu kitaplýðýnda “Kürtçe eserlerin” ayrý bir yeri olduðundan söz ederek tribünlere Kürtçe birkaç cümleyle hitap etmiþ ve zamaný elverirse “Kürtçeyi öðrenmek” isteðini vurgulamýþtý. Salondan “Bijî serok Davutoðlu” sesleri keyiflendirmiþti Baþbakaný. Ama garip bir durum vardý. Dillendirilen sloganýn dili belki Kürtçeydi! Ama zorlamaydý. Baþbakan Kürtçe’de “Serokvezir”di, oysa Kürtçe’de Serok, Baþkan anlamýna geliyordu. Bu Aksaray’daki Türklerin “Sahici Serok”unun hoþuna gitmeyebilirdi!  

Tekrar HDP kongresine dönersek; salonun güçlü bir iradeyle “Amed seninle gurur duyuyor” sloganýna karþý; asýl biz Amed’le gurur duymalýyýz bu fedakarane tablo karþýsýnda diyerek damardan mevzuya giriyordu Demirtaþ. “Somaliye onbin konut yapma sözü verenler gelip Kobanê’de on bin konut yapsýnlar ya! Asýl o zaman yolladýklarý selamýn anlamý olur. Bize aylardýr ‘neden Kobanê!’ diyenlere! Biz de aylardýr Kobanê’de, Rojava’da Kürde karþý savaþan IÞÝD’i neden destekliyorsunuz demek durumundayýz. Kobanê’de Ýslamýn savaþý yok. Orada, Kobanê’de, Rojava’da ýrkçý faþizme karþý barýþýn ve özgürlüðün savaþý var. Bugün bizlere Ýslami Demokrasi Dersi vermeye yeltenenlerin, doksanlý yýllarda insanlarýmýzý enselerinden tek kurþunla katledip sonra da polis kararkollarýna sýðýnanlar olduklarýný henüz unutmadýk. Þimdi bize demokrasi havarisi kesilmesinler. Madem buradan bu kürsüden Kobanê’ye selam gönderiyorsunuz bir karþýlýðý olmalý. Eðer samimiyseniz; Rojava’nýn statüsünü, Kobanê’nin inþasýný gerçekleþtirmek için çaba içerisine girin ki samimiyetinizi görelim” dedi. 

AKP kongresinin görünen ve basýna yansýyan yüzünün Demirtaþ’ýn cevabi ifadelerinde saklý olmakla birlikte Baþbakan Davutoðlu’nun yine bir hafta önce Diyarbakýr’daki bir mitingle Charlie Hebdo katliamýný gerçekleþtirenleri sahiplenenleri “güzelleyen” vurgusu önemliydi. Ve Hüda-Par’lýlarla Valilikte görüþüp Ankara’ya davet etmesi sanki “muhataplýk” meselesi konusunda iþin “asli sahipleri” yerine yeni muhataplar yaratma sevdasý gibi algýlandý. 

Ama aslý vurucu vurgu HDP Kongresinin Divan Baþkaný Fýrat Anlý’dan gelmiþti. Anlý’nýn finalde kapanýþ sözü uzun süre salonda alkýþlar ve zýlgýtlarla karþýlandý. “Awa hatin awa çûn / Suwar hatin revîya çûn…” 

 

Þeyhmus DÝKEN

31.01.2015, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2015 16:41

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.