Özgürlüðü Çok mu Ýstiyoruz!

11 Þubat 2019 10:47 / 1229 kez okundu!

 

 

Özgürlük diyoruz ya durmadan. Farkýnda mýyýz acaba! Elde edince ne yapacaðýz. Sýnýrlarýmýz ne olacak! Onu nasýl kullanacaðýz. Bilmiyoruz. Çünkü, unutalý hayli oldu.

 

****

 

Özgürlüðü Çok mu Ýstiyoruz!

 

Yetmiþli yýllardan bu yana hýzla ardýma dönüp zamaný süzerek bugünlere bakýyorum. Bakarken düþünüyorum. Meðerse ne denli çok özgürlük kavramýný dilimize pelesenk etmiþiz. Zaman zaman yanýna yöresine baðýmsýzlýk kavramýný da ekleyerek!

Oysa zaman, meðerse ne kadar zalim. Meðerse ne kadar acýmasýz. Meðerse zaman ne kadar bizden ve bize ait olaný koparýp götürüyor.

Sýkça talepkârlýk manasýnda dillendirilen kavramlar meðerse dile getirilmezse ne kadar ölümsüz olacak! Ve sanki dillendirilmez ise kimi sözler ne kadar çok anlamlý olacak!

Özgürlüðü o kadar çok talep ettik ki! Bir süre sonra muktedirlerin “ama ya güvenlik” kuþatmasýnýn duvarýna çarpývererek.

Güvenlik tercihleri her defasýnda ezdi özgürlük istencini.

Biri masumdu, öbürü zalim! Her durumda olduðu gibi zalim olan masumu da, talebini de ezip geçiyor(du).

Hayatý boyunca hiç deðilse bir kez kahve falýna baktýrmýþ olanlar bilir falcýnýn o meþhur sözünü: “kalbinin üzerinde bir kasvet var”. Kalbin damar damar yollarý sanki kapkaranlýk gölgelerce muhasara altýna alýnmýþ. Oysa kalp; yoldaþý, baðlaþýðý ruhu esnetmeli, zarafetle yumuþatmalý sanki.

Özgürlük diyoruz ya durmadan.

Farkýnda mýyýz acaba! Elde edince ne yapacaðýz. Sýnýrlarýmýz ne olacak! Onu nasýl kullanacaðýz. Bilmiyoruz. Çünkü, unutalý hayli oldu.

Örümceðin kendi etrafýnda örüp içine, merkezine kendini hapsettiði að misali güvenli olma hallerimiz sanki her birimize ziyadesiyle yetiyor da artýyor bile.

Oysa filozofun kelamýnda dile geldiði gibi “ne hazin bir çaðda yaþýyoruz. Önyargýlarý ortadan kaldýrmak, atomu parçalamaktan daha zor”.

Halbuki ne kadar iyi biliyoruz azar azar dolan bir kabýn içine tane tane düþen damlalarýn kudretini. Bir damla, bir damla daha asla iki damla olmaz. Büyükçe bir damla olur, hepsi bu...

“Deli bir adam, size, kendinizden utanmanýzý söylüyor...”* bilmem duyuyor musunuz. 

*Andrey Tarkovsky’nin Nostalgia filminin duygudaþlýðýna sýðýnarak...

 

Þeyhmus DÝKEN

09.02.2019, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 11 Þubat 2019 12:46

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.