Mülkiyeliler Birliði seçimi ve Sevilay Çelenk

17 Mart 2012 11:46 / 1579 kez okundu!

 


Mülkiyeliler Birliði’nin ilk kadýn baþkaný Füsun Oralalp’in, biz Mülkiyelilere dair çok kýymetli bir kelamý var, “Biz Mülksüz Siyasallýlar” der. Mülkiyeliler Birliði’nin tarihinde ikinci kadýn baþkan olarak Sevilay Çelenk’i görmek istiyorum.

Üç hassasiyetimin olduðunu beni yýllardýr tanýyan ve izleyenler bilir. Biri adýmdýr, Þeyhmus Diken. Kolay konulmamýþtýr, benden önce beþ kardeþim doðmuþ, beþi de bir yaþýný doldurmadan ölmüþtür. Ben ana rahmine düþünce kýz olursa Sultan, erkek olursa Þeyhmus adý konulmak ve Diyarbakýr'la Mardin arasýndaki Sultan Þeyhmus ermiþi üzerine adanmayý aile büyüklerim uygun bulmuþlar.

Ve ben doðunca adým Þeyhmus olmuþ yedi yýl boyunca da saçým bir derviþ gibi uzatýlmýþ her yýl kurbanlar kesilmiþ o ziyaretin bahçesinde. Bu sebeple adýmý severim ve yanlýþ yazanlara da çok kýzarým.

Ýkincisi þehrimdir, þehir yerleþimi olarak 5 bin, hinterlandý ile birlikte 11 bin senelik bir tarihi vardýr Diyarbakýr'ýn. Otuzun üzerinde kavim þeceresinden gelip geçmiþ, izlerini býrakmýþlardýr tarihi kadimden bu yana kendini bazalt taþlarý, surlarý ve tarihi yapýlarý ile sürdüreduran þehirde. Ve yeri gelmiþtir canla baþla seçtiði yöneticilerine bile muhalefet etmiþ, haksýzlýða boyun eðmemiþ bir þehirdir Diyarbakýr. Bu sebeple þehrimle övünmeye hakkým olduðunu düþünürüm. Çünkü alternatif muhalif bir metropoldür tarihi Amida.

Üçüncüsü mektebimdir, yani eskilerin deyimiyle Mekteb-i Mülkiyeyi Þahane. Biz siyasallý günlerine yetiþtik. Kýsmet olursa 2013'te Siyasalýn Siyaset ve Ýdari Bilimler bölümünden mezuniyetimin 35. Yýlý olacak.

Ýlk tercihimdi Siyasal, soranlara anlattým ve bir sözlü tarih projesinde de paylaþtým. 1974 yýlýnda Diyarbakýr Týp Fakültesine de girebiliyordum. Ama ýsrar edenlere "Hayýr ben Mahir Çayan'ýn okuduðu okula gidip, okuyacaðým, çünkü devrimciyim" demiþtim. Devrimci olan ve tahsil yapmak isteyenlerin, devrimcilerin okulunda okumasý gerektiðini düþünürdüm.

1975'te iki buçuk ay süren üssü mizan'a ve diðer haksýzlýklara karþý boykottaydýk. Yöneticilerinden olduðum Emek-Bahçeli'deki Diyarbakýr Yurdu için bir gece yapacaktýk. Ankara Vali Yardýmcýsý Diyarbakýrlý Mustafa Gönül'ün destek için yanýna gitmiþtik üç arkadaþýmla. Tek tek okullarýmýzý sordu, ben Siyasal deyince; "Nedir bu boykot, diyorlar ki tembel ve derslerden kaytaran öðrenciler bu iþin fitilini ateþlemiþ. Doðru mu, hele bir anlat senden dinleyeyim" dedi vali yardýmcýsý.

"Aslý yok aðabey" dedim ve ekledim "ben de boykotun içindeyim. Hem de büyük amfinin önündeki grupta yer alanlardaným (Tanýklarým; Pala Mustafa, Darüþþafakalý Cem ile Sarý Turgut'tur). Bu iþte öncü diye birileri yok. Hepimiz gönüllü olarak üssü mizanýn kalkmasýný istiyoruz. Çünkü dersler dýþýnda hiçbir toplumsal aktiviteyle ilgilenmemize fýrsat vermiyor bu yapý. Hâlbuki hayatý da tanýmak istiyoruz. Ayrýca zeki ve çalýþkan insanlarýz. Ailelerimiz bizleri Ankara'ya sizler gibi kaymakam, vali, müfettiþ olalým diye yolladýlar."

Bunun üzerine vali yardýmcýsý, "o halde aðabeyleriniz olarak sizlere destek olmamýz lazým" demiþti (Tanýklarým; Diyarbakýrlý arkadaþlarým Ankara Ziraattan Kaptan Ahmet, ODTÜ'den Emin'dir).

Arabamda Mülkiye çýkartmasý, çalýþma odamda Mülkiye flamasý, ceketimin yakasýnda Mülkiye rozetini keyifle taþýrým. Okulumun bana güç kattýðýna inananlardaným. Ankara'ya her gittiðimde mutlaka bir geceyi dönem arkadaþlarýma (sbf-der'lilere) ayýrýrým. Raký içer, balýk yeriz. Hayatý, anýlarý, bugünü, ne olacak bu ülkenin hali'ni ve tabi geleceðe dair umutlarý konuþuruz. Ben sýcak bölgeden havadisleri, arkadaþlarým ülkenin genel gidiþatýný. Nerede mi? Mümkün oldukça Mülkiyeliler Birliði Lokalinde.

Adým, þehrim ve okulumdan dolayý yaþadýðým bütün sýkýntýlara, sürgünlüklere raðmen piþman deðilim. Bugün ayný seçenekle karþýlaþsam tereddütsüz "Bir kez daha Mülkiye" derim.

Ýtiraf edeyim ki, benim bu denli Mülkiyelilik ruhunu içselleþtirmeme raðmen bir mezunlar örgütlenmesi olan Mülkiyeliler Birliði'nde ayný sýcaklýðý pek de göremediðimi alenen paylaþmak isterim.

Geçmiþ dönemlerde arada bir yakalanan ivmeler, içimi ýsýtan çabalar olmakla birlikte, son iki yýlýn adeta heba edildiðini gereksiz bir önceki yönetim çekiþmesine ve hizmet binasý ile ilgili tasarruf kapýþmasýna dönüþtürüldüðünü Ankara'dan uzakta yaþayan bir Siyasallý olarak sürekli fark ettim. Bana gönderilen bir iletiden 22 Mart 2010 ile 12 Mart 2012 tarihleri arasýndaki iki yýllýk zaman dilimi içinde yapýlan dökümde nelerin yapýldýðýnýn açýklamasýný okudum. Büyük çoðunluðu yapýlmasaydý da olurdu kabilinden iþler. Yapýlsaydý iyi olurdu diyeceklerim ise neredeyse yok. Ülkeyi yönetecek insanlarý hazýrlamak üzere 150 küsur sene evvel bina edilmiþ bir okul ve o okulun mezun cemiyeti ülkenin kanayan açýk yaralarýna merhem olmak için çaba göstermeyecek de, kim yapacak bu iþleri.

Ben Mülkiye'yi halk çocuklarýnýn tercihi nedeniyle seçmiþtim. Bu sebeple yönetime talip olanlarýn tümünün seçim bildirgelerini dikkatli bir þekilde inceledim. Dünya görüþüm sebebiyle; emek perspektifli, özgürlükler ve haklar savunuculuðunda ýsrar eden, sürekli dillendirdiðimiz ama bir türlü tecelli edemeyen toplumsal barýþtan, hakkaniyetli adalet ve insanca yaþamdan asla taviz vermeyecek olan, bu duruþunu kararlýlýk ve cesaretle dillendirecek bir yönetim modeline aday bir yapýdan yana tercih hakkýmý kullanmak istiyorum.

Mülkiyeliler Birliðinin ilk kadýn baþkaný ve benim çok deðer verdiðim entelektüel duruþuna da her daim saygý duyduðum arkadaþým Füsun Oralalp'in çok kýymetli bir kelamý var, bizlere, Mülkiye'ye ve Mülkiyelilere dair. Füsun, "Biz Mülksüz Siyasallýlar" der bizim meþrepten gelenler için. Evet, biz mülksüz siyasallýlarýz, mülksüz mülkiyeleriz.

Bu sebeple bu koca ülkenin tarihinde düþünsel, kültürel ve politik mücadele birikimimize katký sunan anlarýmýz ve anýlarýmýz olmuþtur. Gelecekte bizden sonraki kuþaklara býrakacaðýmýz miraslar için; ülkeyi yönetmekte iddiasý olanlarýn üye olarak yer aldýðý bir mezunlar örgütünün yýpratýcý bir iç kavgaya kilitlenip, içe kapanmamasý için hayata müdahale sorumluðumuz olduðu noktasýndan hareketle yoksul ve emekçi halka sözümüz olduðuna inanýyorum.

Bu sebeple bütün bu yazdýklarýma ilaveten 25 Mart 2012 Pazar günü Mülkiyeliler Birliði seçiminde ben Mülkiyeliler Birliðinin tarihinde ikinci kadýn baþkan olarak Sevilay Çelenk'i görmek istiyorum.

Tercihim emek ve hak söylemini, dürüstlüðü öne çýkaran; Mülkiyelilik sorumluluðunu tarif ederken þoven ve içeriksiz bir baðlýlýk yerine, demokratik katýlým temelinde örgütlenmiþ bir dayanýþma platformu modeline vurgu yapan "Gelenekten Geleceðe Grubunun Baþkan Adayý Sevilay Çelenk" oyumu hak etmiþtir. Helâlý hoþ olsun...

* Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Ýdari Bilimler 1978 Mezunu Þeyhmus Diken.


Þeyhmus Diken

17.03.2012

Son Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2012 00:51

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.