Latife Tekin'in Güçlü Dönüþü

23 Aralýk 2018 13:16 / 904 kez okundu!

 

 

Sürüklenme ile Manves City iki baðýmsýz kitap. Ama ikisini birlikte okuduðunuzda içiçe geçmiþ hayatlarý anlatýyor.

 

****

 

Latife Tekin’in Güçlü Dönüþü

 

Latife Tekin dokuz yýllýk yazýlý suskunluktan sonra önceki ay iki romanýyla birlikte yeniden edebiyata merhaba dedi: Sürüklenme* ve Manves City**...

Seksenli yýllarýn baþýyla birlikte edebiyat okurlarý ile buluþan Berci Kristin Çöp Masallarý, Sevgili Arsýz Ölüm ve diðer kitaplarýnda kýrdan kente göç edip de kentlerin varoþlarýnda hayata tutunmaya çalýþan insanlarý anlatýyordu. 

Otuz yýllýk zaman dilimi içinde klasik tarifiyle dünya hayli deðiþti. Yoksulluðun kelimenin tam anlamýyla otomatizasyonu adeta kader haline geldi. Dine dayalý kader üzerinden olmazsa olmazlýk tartýþmasýz bir gerekçe olarak büyük insanlýðýn alýn yazýsý oldu. Hani o malum “gemide güverte yolcusu / þosede yayan” olan büyük ve yoksul hem de yoksun insanlýðýn kaderi.

Zamanýn olanca acýmasýzlýðý ile “yürekleri kanatýp” kimilerini saðýr dilsiz halde iki kulaklarýnýn üzerine yatýrdýðý suskun zamanlarda baþlarýna gelen / gelecek olaný bildikleri / bilebilecekleri halde suskun ve çaresiz kalanlarýn hikâyeleri.

Oysa ne çok, birinin bir diðer hembenzerinin  gömleðine ilik düðme olmasý gerekirken! Býrakýn iliði düðmeyi, gömleksiz çýrýlçýplak kalma hallerini yazmýþ bir daha Latife Tekin.

Sürüklenme ile Manves City iki baðýmsýz kitap. Ama ikisini birlikte okuduðunuzda içiçe geçmiþ hayatlarý anlatýyor. Sürüklenme’de uzak ve ülke dýþý bir maceralý yolculuktan dönen roman kahramanýnýn yanýbaþýnda oturan tuhaf bir yolcu, sonrasýnda bir arabacý ile diyaloglar üzerinden yeni zamanlarýn insaný hiçe sayýp varsýllýðý meþrulaþtýrmayý tartýþtýrýyor.

Zenginliði meþrulaþtýrmaya gayret edenlerin çokça dillendirdikleri “dünya ahiret kardeþ” olmaklýðýnýn aslýnda koca bir yalan olduðunu bir kez daha anýmsatýyor.

Marx’ýn 150 yýl evvel “sarayda yaþayanla kulübede yaþayan”ýn bir olamayacaklarý gerçekliðinden hareketle; yaygýsýný “kiraz aðacýnýn gölgesi”ne serenle, kuru ve çýplak beton üzerine serdiði karton üzerinde yatanýn hikâyesinin antagonizmasýný bir kez daha dillendiriyor.

Manves City’nin son sayfalarý Sürüklenme’nin adeta içinden çýkýp dünyamýza yeniden zuhur ediyor. Ve bu zuhur ediþle bir kez daha farkýna varýyoruz ki; yoksul ve yoksun mekânlarda ucuz ömürlerin  kahkahalarýnýn da gözyaþlarýnýn da kýymet-i harbiyesi yoð umuþ! Deðil mi ki, hayat öðretmiþ acý ve çýplak gerçeði edebiyatýn gücüyle hepimize. 

*Sürüklenme - **Manves City, Latife Tekin, Kasým 2018, Can Yayýnlarý.

 

Þeyhmus DÝKEN

22.12.2018, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 23 Aralýk 2018 13:53

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.