Kürtler ve "Eski Türkiye" siyaseti

17 Haziran 2015 16:28 / 1401 kez okundu!

 

 

7 Haziran 2015 Seçimleri çok ciddi ipuçlarý sundu. Þimdiye kadar “emanet”en diðer partilere, özellikle de AKP’ye verdikleri oylarýný geri aldýlar. Oyun asli sahibine, HDP’ye rücu edildi oylar.

Seçimin hemen sonrasýnda bir deðerlendirme gibi yazýlan yazý olsa da ve dahi kimilerinin pek hoþuna gitmese de galiba “Eski Türkiye” ve “Eski Tarz-ý Siyaset” kavramlarýnýn tarihin çöp sepetine atýldýðýnýn resmi olarak 7 Haziran 2015’i kayýt altýna almakta yarar var. 2015, ayný zamanda Þeyh Said Kýyamý sonrasýnda adý, saný, kimliði, kültürü, geçmiþi, geleceði; özetle varlýðý “Türk Varlýðý”na armaðan edilen Kürt halkýnýn topyekün inkâr ve imhasýnýn doksanýncý yýlý. Ve bir tarihi dönüm noktasýnda “Hayali Kürdistan”ýn gömüldüðü coðrafyada yeniden küllerinden doðduðunun resmidir 7Haziran… Tabi öncesi de vardýr, kýrk yýllýk Kürt Siyasal Mücadele tarihi.

Seçimlerin hemen sonrasýnda bir seçim haritasý paylaþýlmýþ, Türkiye Kürdistaný fiziki olarak Mor renge boyanmýþtý. Coðrafik olarak Mor’a boyanan harita cumhuriyet boyunca yok sayýlan harita aslýnda. Türk(iye) Misak-ý Milli’sinin Cumhuriyet haritasýnýn adeta yýrtýlan yeri. Mor bilindiði üzere ayný zamanda kadýnýn rengi. Bütün Kuzey Kürdistanýný morartan haritanýn tümünde kadýnlar eþit temsiliyet hakkýna sahip oldular.

7 Haziran 2015 Seçimleri çok ciddi ipuçlarý sundu. Þimdiye kadar “emanet”en diðer partilere, özellikle de AKP’ye verdikleri oylarýný geri aldýlar. Oyun asli sahibine, HDP’ye rücu edildi oylar. Hani AKP bir önceki seçimlere kadar hep “Ben doðuda da birinci partiyim” diyordu ya! Artýk deðil. Çünkü çeþitli nedenlerle kimi Kürt þehirlerinde AKP’yi tercih eden Kürtler artýk oylarýný AKP’den geri alýp iki nedenle “buraya kadar” dediler. Ýlki “Çözüm süreci” bir aldatma ve oyalamaya döndürülmüþtü muktedirce. Ýkincisi, inanç, siyasetin bayraðý sloganý haline dönüþtürülmüþtü. Hýrsýzlýk, yolsuzluk gibi iþler ise adeta vaka-yý adiyeden olmuþtu.

Türkiye’de Ýstanbul, Ýzmir, Mersin, Adana, Antalya gibi Kürt nüfusun yoðun olarak yaþadýðý þehirlerde, kýsmen “tuzu kuru” diye tabir edeceðimiz Kürtler, 7 Haziran'da gönüllerindeki partilerini HDP’yi tercih ettiler. Yani bu seçimin genel olarak Kürt cenahýndan özeti; þimdiye kadar AKP’yi tercih eden kimi Kürtler artýk AKP tercihini vicdanlarýndan söküp attýlar.

Türkiye metropolllerinde çok sayýda birey ve kendi içlerinde adeta küçük klanlar gibi örgütlenen vicdanlý, onurlu Türkler ve dahi çok sayýda farklý etnik, dini, mezhepsel camialardan oluþmuþ gruplar da HDP’yi tercih ettiler.

HDP þahsýnda Türkiye Siyasetine model sunan siyasal yapý aslýnda Türkiye Demokrasisine ciddi bir katký sunarak öðrenirken öðretti. Yüzyýllýk Cumhuriyetin ezberi bozuldu. 35 yýl önce halkýn baðrýna saplanan kara saplý býçak seçim barajýný “siz kaldýrmýyorsanýz ben kaldýrýrým” diyerek adeta fiili bir durum yarattý. Bu kazaným, aslýnda her þeyin muktediri zorlayarak “kanun hükmüyle” kaldýrmasýnýn beklenmemesi gerektiðini, halkýn gücüyle de adaletsizliklerin alaþaðý edileceðini gösterdi.

1965 yýlýnda geleneksel Türkiye siyasetine bir alternatif sunup sosyalizmin sesini 15 vekille meclise sunmuþu TÝP (Türkiye Ýþçi Partisi). Ellinci yýlýnda sadece solun-sosyalizmin deðil, yok sayýlan tüm renklerin ahengini bu kez 80 vekille sunuyordu Halklarýn Demokratik Partisi Türkiye Meclisine.

Sorulabilir, peki bütün bunlara raðmen HDP ifade ettiði gibi “Türkiyelileþti mi”? Sanýrým buna evet demek için vakit henüz çok erken Evet kimi Türk þehirlerinden “hatýrlý”, kýymetli oylar aldý HDP, ama çok cýlýz. Bu bir ilk adým ve rüþt ispatý. Bunun devamý kanýmca HDP’nin mecliste yürüteceði performansa ve siyasete baðlý. Muktedir AKP, HDP’yi etkisiz kýlma ve boþa çýkarma derdinde. Bunu iki koldan yapmaya çabalýyor. Baþta Diyarbakýr olmak üzere kimi Kürt þehirlerinde þiddeti doksanlý yýllarla benzeþtirerek egemen kýlmaya ve kaos ortamý oluþturmaya gayret ediyor. Diðeri de parlamentoda “çözüm süreci” dedikleri hayli uzayan dönemsel garabeti sulandýrmaya, yok saymaya ve bizzat cumhurbaþkanýn aðzýndan HDP için hükümet kurma “görevlendirilmesi” yapýlmayacaðý beyaný dillendiriliyor.

Ama tarihe not olarak düþülsün ki; gazeteci yazar Ferda Çetin çok haklý olarak “Kürtler doksanlý yýllardaki Kürtler deðil” artýk derken buna iþaret ediyordu. Kürtler yürüttükleri siyasal mücadele ile çok yeni bir sayfa açtýlar; sadece Türkiye’ye mi? Deðil elbette! Ortadoðuya, dünyaya ve dahi dört parça Kürdistan’a.

Yani ez cümle; 7 Haziran 2015 seçimleri salt ve sýradan bir seçim olmaktan öte anlamlar taþýyor. Yeter ki bunun doðru okumasý yapýlsýn. Kürt siyaseti Halklarýn Demokratik Partisi üzerinden çok anlamlý bir mesaj verdi. Umuyor ve diliyorum ki; kýrk yýldýr dökülen onca kana, viran olan evlere, talan edilen mala mülke raðmen gelinen bu noktanýn okumasý doðru yapýlýr. Kürt halký, bütün dönemlerden daha örgütlü, daha kurumsal ve de daha güç sahibi. Karþý cephe ise “Eski Türkiye”nin yenilmiþ, sarayýna hapsolmuþ ama hâla “tezgah peþinde”ki muktediri üzerinden kaybedilmiþ zamanýn uzatmalarýný oynamaya çalýþýyor. 

 

Þeyhmus DÝKEN

13.06.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.