Kürdün siyasete katkýsý, eþbaþkanlýk

29 Mart 2014 14:11 / 1074 kez okundu!

 

 

Ey seçmen; dostlarýnýz ve yoldaþlarýnýz, hiçbir etnik, dinsel kimliði, siyasal, cinsel varoluþu ötekileþtirmeden ben buradayým diyor. Bugüne kadarki tercihlerini bir kez daha sorgula ve öylece sandýk baþýna git.

Türkiye’de alýþýlmýþ bir durumdur. Nerdeyse cumhuriyetle yaþýt kavramsallýkla ifade edilir: “Hak veriyoruz”. Bu hak verme mantýðýnýn içi öylesine doldurulur ki; seçme ve seçilme, kýlýk kýyafet, kadýnýn oy kullanmasý filan! Aklýnýza ne gelirse! Ya da Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn seçime üç gün kala Van ve Diyarbakýr’da “Yasaklarý kaldýrýyoruz, kaldýrdýk. BDP’liler biz istediðimiz için oldu. Ya hu! Senin gücün ne sen kimsin! Otuz milletvekilin var nesin ki!” Ýfadesinde görüldüðü gibi “yoksayýcý” eda!

Sanki hiç uðruna mücadele edilmemiþ. Muktedirin insafý ve vicdanýyla ulufe gibi bahþedilmiþ siyasal, kültürel, toplumsal ve bireysel haklar. Muktedirler bir gece vakti istihareye yatmýþlar. Ve rüyalarýna girmiþ ki; “aman kullara, tebaaya þu haklarýný verin de gönülleri hoþ olsun” demiþ gaipten uhrevi bir ses!

Oysa gerçek durum hiç de öyle deðil.

Her hak kazanýmýnýn arkasýnda mutlaka mücadele var. Özellikle Kürtlerin hak talepkarlýklarýnda bu daha çok böyle.

Kürdistan’a ziyaret yapan birçok þahsiyetin aðýz birliði etmiþçesine söyledikleridir. “Sýradan bir Kürt’le konuþtuðunuzda asgarisinden hukuk ya da siyaset eðitimi almýþ biriyle konuþtuðunuz hissiyatýna kapýlýrsýnýz.”

Sahici bir duruma iþarettir bu. Haklar uðruna mücadele, bireyleri biler, toplumlarý da örgütler.

Yýllarca Kürt diye bir halk olmadýðý dillendirildi. Olmadýðýna inanýlan halkýn kimliði, dili, kültürü, müziði özetle nesi varsa yok sayýldý. Hatta gasp edildi. Bunun karþýlýðýnda ucu açýk belalara denk düþen bir yeniden varoluþla mücadele ile kendini kanýtlayan “eþitler” arasýnda kabulü dayatan varoluþa denk düþtü Kürdün duruþu.

Tabi bununla yetinilmedi. Yasalarla inkar edilen ve dil, okul, isim, müzik, kitap ne dendiyse harfler dahi yok sayýldý. Kürt halký yasa koyucularýn yasalarýnýn karþýsýna, meþruiyeti ve fiili durumu koydu. Varýz, vardýk ve var olacaðýz dediler.

Çocuklarýnýn, yerleþim yerlerinin isimlerini inadýna dayattýlar. Sistem kabullenmek durumunda kaldý. Yasa koyucunun, siyasette temsilin önüne koyduðu barajlar, uzun mücadeleler sonucu yerle bir edildi. Tek dil, o tek dilin yasasýný çýkaran parlamentoda alaþaðý edildi.

Þimdi Kürdün yeni þeyler söyleme zamaný.

Ýþte eþbaþkanlýk meselesi böyle bir yeni duruma denk düþüyor. Kadýnýn adýnýn olmadýðý, yok sayýldýðý, çocuk doðurmaya ve bakmaya, ev hanýmlýðýna layýk bulunduðu bir tuhaf ülkede; erkekle eþitlemenin meþru adýdýr artýk Kürdün Türkiye siyasetine kattýðý evrensel konumlanýþ.

Siz bu yazýyý okuduðunuz günden bir gün sonra yerel seçimler için elli iki milyon seçmen sandýk baþýna gidecek.

Sandýk baþýna gidildiðinde kiþileri, partilerini, ideolojilerini, bir önceki seçimdeki tercihlerden ve temsiliyetlerden dolayý icraat ve vaat sorgulamalarýný dikkate alarak oy vermek ve siyasal tercihlerde bulunmak elbette mümkün, doðal ve olmasý gereken.

Ama bana göre bir baþka seçenek daha var. O da þu: Oy verilmesi düþünülen siyasi partilerin erkek egemen toplumun deðiþim ve dönüþümü konusundaki tavýrlarýna da bakmak gerek. Bu konudaki gelecek tasarýlarý nedir diye. Üstelik partilerin bugüne kadarki tercihleri de dikkate alýnarak!

Tek baþýna eþbaþkanlýk meselesi açýk arayla topluma önemli bir mesaj. Nerde bir kadýn aday var ise hemen yanýbaþýnda yoldaþý bir erkek. Ve nerde bir erkek aday var ise yaný baþýnda yoldaþý bir kadýn. Üstelik seçim kazanma ihtimali hayli yüksek yerleþim yerlerinde. Bundan daha demokratik hal, ne ola ki!

Barýþ ve Demokrasi Partisi (BDP) ve eþ siyasal paydaþý Halklarýn Demokratik Partisi (HDP) “Biz Buradayýz, siz nerede ve kimin safýndasýnýz ey seçmen” diyor. Ben de aynen bu sözü dillendiriyorum.

Ey seçmen; dostlarýnýz ve yoldaþlarýnýz, hiçbir etnik, dinsel kimliði, siyasal, cinsel varoluþu ötekileþtirmeden ben buradayým diyor. Sahi senin kararýn nedir ey seçmen. Bugüne kadarki tercihlerini bir kez daha sorgula ve öylece sandýk baþýna git, ey seçmen… 

* Haber fotoðrafý: HDP Manisa Büyükþehir Belediyesi Eþbaþkan adaylarý Hamdullah Müftüoðlu ve Leyla Karalük

 

Þeyhmus DÝKEN

29.03.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.