Kürdün mücadelesinin anlamýný bilmek

27 Þubat 2015 15:07 / 963 kez okundu!

 

 

Eski Türkiye Kürdün örgütlü siyasal mücadelesine karþý duramadý ve yenildi. Yenildi de yerine ne kuruldu; maalesef yerine henüz bir þey kurulamadý. Hâlâ geçmiþin defterlerinde ýsrarýn kaba muhasebesi yapýlýyor.

Size bir maymun ve balýk hikâyesi anlatacaðým. Nehir kýyýsýnda gezinen maymun, hemen kýyya yakýn su içinde zýplayan bir balýk görür. “Aman boðulmasýn” diye balýðý tutar. Balýk, maymunun elleri arasýnda çýrpýnýnca “seviniyor, kendisini kurtardým diye” keyiflenir maymun. Bir süre sonra maymunun elleri arasýnda can verince balýk! Hayýflanýr maymun; “Yazýk, erken yakalasaydým, kurtarabilirdim” der.

Galiba bizim hayatýmýz devletin perspektifiyle maymunla balýðýn hikâyesine döndü. Þükür ki; “sudan çýkmýþ balýða!” döndüremediler Kürdü. Çünkü su, Kürdün vatanýydý. Ve hangi sularda yüzeceðini ve tehlikenin sadece kýyýdan deðil, suyun içindeki kimi güçlerden de gelebileceðini biliyordu Kürt.

Kýrk yýla yaklaþan Kürdistanî siyasal mücadele öylesine bir tahayyül gücü yarattý ki! En evvelinde geçen yüzyýlýn baþýndan bu yana tekçi cumhuriyeti kuran egemen Türk-Ýslam milli iradesinin bütün ezberlerini tuzla buz etti Kürdün siyasal örgütlülüðü ve iradi yapýsý.

Eski Türkiye Kürdün örgütlü siyasal mücadelesine karþý duramadý ve yenildi.

Evet, Eski Türkiye yenildi de! Yerine ne kuruldu. Maalesef yerine henüz bir þey kurulamadý. Hâlâ geçmiþin defterlerinde ýsrarýn kaba muhasebesi yapýlýyor. Bütün o “Kýrýntý” hak verdiklerini beyan ettikleri zahiri görüntülere raðmen ortada henüz diþe dokunur bir þeyler sahiden yok.

Görünüyor iþte! Doksanlý yýllarýn ilk çeyreðinde katmerlisini yaþadý Kürt halký Kürdistan coðrafyasýnda. Güpegündüz ensesinden tek kurþunla üstelik devletin kurumlarýnýn bilgisi dâhilinde, çoðu kez devletin güvenlik görevlilerinin bizzat dahli ya da korumasýnda iþlendi faili meçhul ya da failleri bilinen, onsekizbin cinayet, katliam ve kayýplar.

Þimdi bu kadar birebir tanýklýk yaþanmýþken yirmi yýl sonra geçmiþin hafýzalarýnda onca iz býrakan “Terörle Mücadele Yasasý”nýn katliamcý uygulamalarýna yeniden davetiye çýkarýrcasýna “Ýç Güvenlik Yasasý” ne demek oluyor o halde! Demek olduðu basit ve aleni!

Deniyor ki; ben sadece yangýn alarmý vermek için camý kýran tokmak olmam!

Ya da hâkimin hakkýnýzdaki müebbet kararýna dikkat çeken tokmam da olmam.

Haddinizi bilmez iseniz vekilinizin kafasýna inen meclis baþkanýnýn tokmaðý da olurum!

Bu aðýr ve travmatik bir tehdittir. Üstelik daha yasalaþmadan en üst düzeydeki Kürt, Kürdistani ve Türkiye demokrasisi temsiliyetinin kafasýna bir balyoz gibi indirilen, indirilmek istenen darbedir. Bunun okumasýný çok iyi yapmak lazým. Tavrýnýz buysa sizinle yol yürümek mümkün deðil, çözümünüz aslýnda çözümsüzlüðünüzdür demek lazým. Deniyor da!

Muktedir, aslýnda tokmaðýný kendi kafasýna vurdu, kurþunu da kendi ayaðýna sýktý.

Tevekkeli dememiþler en acýmasýz zalimler bir zamanlarýn maðdurlarý arasýndan çýkar diye. Geçmiþte “Bir rüya” gibi anlattýlar yürünen “yollarý” beraberindekilere. Þimdi rüya bitti, takkesi düþtü muktedirin, ampul yandý her þey sahici olarak ortaya çýktý.

Kürtler artýk suda çýrpýnan ve sizin yalan þefkatinize mazhar, ölmeye yatýrýlmýþ ve “en makbul Kürt ölü Kürttür” diyecekleriniz olan devirleri tarihin tozlu sayfalarýnda býraktý. Býraktý evet ama unutmadý! Hani o 1930’lu yýllarda “Hayali Kürdistan burada medfundur” dediðiniz mezar taþý. Çok iyi bilirsiniz. Yeni bin yýlýn baþýnda artýk Kürdistan sahici…

Yeni bir sayfa açýlýyor, Kadim Kürdistan’da, Türkiye’de, Ortadoðu’da ve dünyada… Kürtler açýlan bu yeni sayfada Kürt özgürlük mücadelesinin; bütün güçleri, kurumsallýklarý ve temsiliyetleri ve dahi örgütlülükleriyle yer alacak/alýyor. Kürdün yeni rönesansýnda ya Kürtle mütareke, müzakere yapar, barýþa katký sunanlardan olursunuz. Ya da tarih sizleri hak ettiðiniz yere ve adrese postalar.

Not: 21 Þubat Cumartesi Dünya Anadili Günü’nde Ýstanbul Kadýköy akademi71 kitabevi&cafe’de “Taþa Fýsýldayan Öyküler Kobanê” 38 yazar imzalý kitabýmýzýn imza ve söyleþisinde olacaðým. Pelin Batu, Yasemin Yazýcý, Aysel Saðýr ve Tekgül Arý ile birlikte…

 

Þeyhmus DÝKEN

21.02.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.