Kobanê ve Rojava ile haþrolmak!

09 Ekim 2014 22:04 / 2497 kez okundu!

 

 

IÞÝD’in bu coðrafyada bütün suni teneffüslere raðmen geleceði yok. Kürtlerin ayak sesleri ve Ortadoðu’ya enjekte edecekleri demokrasi nefesi þimdiden rüzgârýný estiriyor.

* Fotoðraf: Ýbrahim Erikan / AA

Murathan Mungan’ýn evin içindeki bir canlý, akrebi bahçeye salmak için yarým saat uðraþan biri olarak, genç olsaydým Kobanê’ye giderdim mesajýný okuyunca ölümün eþiðinde Barýþ Konferansýna mesaj yollayan bir baþka edebiyetçý yazarý düþündüm.

Yedi yýl önce, 13-14 Ocak 2007 tarihinde Ankara’da Ýçkale Otelinde “Türkiye Barýþýný Arýyor” konferansý vardý. Konferansý “Türkiye Barýþ Meclisi” düzenliyordu. Günler öncesinden iki günlük konferansýn açýlýþ konuþmasýný Yaþar Kemal’in, kapanýþ konuþmasýný da Mehmed Uzun’un yapmasý her iki yazarýn da onayýyla kararlaþtýrýlmýþtý.

Mehmed Uzun hastalýðý nedeniyle doktorlarýnýn izin vermemesi üzerine konferansa katýlamamýþtý. Türkiye Barýþ Meclisinin delegesi olmam nedeniyle ben de konferansa katýlacaktým. Mehmed yedi sayfalýk metni yazýp bana verdi ve elden divana teslim etmemi istedi. Ben de alýp götürdüm. Konfernsa katýlamayacaðý için mesajý ilk gün okundu. Çok da alkýþ aldý. O günlerde de kanka olan sonradan (2009) her ikisi de iki ayrý partide (biri iktidar diðeri muhalif) 2009’da vekil olacak olan þahsiyetler Mehmedin yolladýðý metindeki “Ýran, Suriye ve Iraktaki terörist örgütler; Hizbullah, Hamas ve Iraklý Sunni Ýslamcý teröristler” ifadesinden rahatsýz olup; cýlýz bir muhalif metin de kaleme almýþlardý. (Bk. Zevalsiz Ömrün Sürgünü-Mehmed Uzun kitabým Lis Yayýnlarý).

Edebiyatçýlarýn galiba gelecek konusunda böyle öngörüleri hayli çok. Zaten geleceðe de kalacak olan da bu!

Kobanê’de günlerdir süren insanlýk için varoluþ trajedisini düþününce, yaþayýnca ister istemez insan tekinin yüreði orada atýyor. Bunlar meselenin bir yaný. Siz bu satýrlarý 21. Yüzyýlda insanlarýn katiller tarafýndan Ýslam adýna kurban edilip boðazlandýðý Kurban bayramý gününde okuyor olacaksýnýz.

Adýna IÞÝD-DAÝÞ denen cani katiller sürüsü belki bir dönem daha Suriye-Irak ekseninde varlýðýný sürdürecek. Ama IÞÝD’in bu coðrafyada bütün suni teneffüslere raðmen geleceði yok. Kürtlerin ayak sesleri ve Ortadoðu’ya enjekte edecekleri demokrasi nefesi þimdiden rüzgârýný estiriyor. Bunun ipuçlarý ortada.

Türkiye’de kendini dayatan Ýslami kimliðiyle varolduðunun ýsrarýyla politiklar geliþtiren AKP mecburen adýna” Barýþ Süreci” denen garip hâli þekillendirip sürdürecek, baþka da þansý yok!

Amerika PKK’yi “Terör örgütleri” listesinden çýkaracak. Bu gidiþat onun göstergesidir. PKK ve onunla ayný yapýnýn farklý bir örgütlenmesi YPG bir meþruiyet üzerinden IÞÝD’e karþý savaþýyorlar. Bu hâl tez zamanda terör örgütü listesinden çýkarýlmayý beraberinde getirecek. Ve gelecekteki hâlin þimdiden okumasýdýr ki; PKK Türkiye’de legal siyasetin aktörü olacak.

Dünya þunu da görüyor olacak ki; Kürtlerin arzusu hilafýna bölünmüþ Kürdistan’ýn ayrý yakalarda kalan Kürtleri artýk yeniden birlikte olmanýn ruh halini yaþýyorlar. Bir ulus olmanýn en önemli özelliði “Ruhi þekillenme birliði”dir. Ortak bir millet ruhu yoksa ulus bilinci de yok demektir. Ama Rojava’da, Rojhelat’ta, Bakur ve Baþur’daki yaþananlar Kürtlerin 21. Yüzyýlda yeniden ruhi þekillenmesini dünyaya gösterdi.

Belki adýna yýllar öncesinin “Baðýmsýz Bileþik Kürdistan” gibi bir ideali artýk olmayacak. Ama þu olacak. Kürt halký diðer parçalarda yaþamak zorunda kalan milletinden olanlar için yapabileceklerini, yapmasý gerekenleri, yaptýklarýný gösterecek ve dünyaya da anlatacak. Hem anlatýyorlar da zaten.

Birileri istediði kadar Ýspanya içsavaþýndaki gibi enternasyonal tugaylarýn Rojava örneðine uymadýðýný dillendirsin. Tarih onlara dayanýþabilmek için bahane aradýklarý ayýbýný söyleyecek ve yüzlerine çarpacaktýr emin olun.

Rojava, Çîyayê Þengalê, Kobanê, Afrîn, Cezirê ve diðerleri; ez cümle Kürtlerin savaþý, Ortadoðuda ve elbette Türkiye’de ve dahi Kürdistan’da kalýcý Barýþ için…

Barýþa bir ses de siz verin demek için:

Dengek bidin ji bo Aþitî…

 

Þeyhmus DÝKEN

04.10.2014, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.