Kimi Kime Anlatacaksýn ki!

23 Haziran 2019 11:54 / 700 kez okundu!

 

 

“Kürdistan” kavramýný, beraberinde Öcalan’ýn mektubunu filan sýradan biri dillendirse anýnda yargýlanma sebebi. Ama çok rahat medyada yayýnlanabiliyor.

 

****

 

Kimi Kime Anlatacaksýn ki!

 

Ýhtiyaç oldukça alýntýlanarak kullanýlýr. Ýtiraf etmek gerekir ki; kullanýþlý bir vurgudur da!

Çinliler derlermiþ ki; “Tuhaf zamanlarda yaþayasýn”. Sahiden tuhaf zamanlarda yaþadýðýmýzý düþünenlerdenim. Akli melekelerimiz yerinde olmasa, akýl tutulmasýna uðramamýz iþten bile deðil.

Kürdün adýný dahi anmaktan imtina eden bir tuhaf hâli bilcümle yaþýyorken!

Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkan Adayý eski Meclis Baþkaný ve eski Baþbakan Diyarbakýr’a gelip miting yaptý. Ve o mitingde “Kürdistan” dedi, demekle kalmayýp akabinde savundu da telaffuz ettiði coðrafik adý; yani “Kürdistan”ý…

Hal bu ki! Kürdistan diyen hayli sayýda þahsiyet yargýlanýyordu, hâla yargýlanýyor…

Sonra bu satýrlarý yazarken medyaya bir mesaj düþtü. Abdullah Öcalan’ýn birbuçuk sayfalýk mektubu yayýnlandý. Avukatlarý da 18 Haziran tarihli görüþme notlarýna dayanarak mektubu doðruladýlar.

Bir ay öncesine kadar yedi sekiz yýldýr yasaklý olan Ýmralý trafiði bir anda jet hýzýyla yeniden baþlamýþtý.

Üstelik bu kez avukatlarýn mesajý medya ile paylaþýlmadan bir sivil þahýs, bir sosyolog akademisyen Ali Kemal Özcan paylaþtý. Paylaþmakla kalmayýp bir TV kanalýna verdiði röportajýnda “Abdullah Öcalan Kürt isyan lideridir, yerli ve millidir” dedi.

Sahiden tuhaf zamanlarda yaþadýðýmýzýn iþaretleri bunlar. Misal yukarýdaki yazdýklarýmý örneðin “Kürdistan” kavramýný, beraberinde Öcalan’ýn mektubunu filan sýradan biri dillendirse anýnda yargýlanma sebebi. Ama çok rahat medyada yayýnlanabiliyor.

Bunlar kaba haliyle cevaplarý hayli aðýr ve sorunlu sorular olarak orta yerde duruyor.

Adýna “Çözüm Süreci” denen Kürt Sorunun demokratik teamüllerle çözümüne dair iþleyiþin rafa kaldýrýlmasýndan bu yana Kürtlerin kendi baþlarýna kendi kararlarýyla siyaset yapmasýna fýrsat vermeyen Türkiye muktedir siyasetinin “güç odaklarý” yeniden sahnede. Kürde, Kürdün kendi kavlince siyaset yasak! Ama ülke siyasetinde bir eklemlenmeye “evet” ya da “hayýr” diyorsa onay ya da ret anlamýnda taraf olabilecekse “neden olmasýn”!

Öcalan’ýn mektubu tam da buna parmak basýyor(du). Bizzat HDP’yi iþaret ederek siyasetinizi gündelik siyasete göre deðil “üçüncü yol”a göre endeksleyin diyordu açýk açýk.

Bu mesaj (mektup) nasýl algýlanýr? Bunu seçim akþamý sonuçlar açýklanýnca göreceðiz. Ama Kürt cenahýnda hayli tartýþma yarattýðýný / yaratacaðýný / yaratmaya da devam ederek tartýþýlýp konuþulacaðýný aklýselim sahipleri bilir. Sonuç da mektubu yollayan Abdullah Öcalan, sýradan bir siyasetçi, bir baþkasý deðil.

Bunu biliyor bunu söylüyorum. Fazla söze gerek yok…

 

Þeyhmus DÝKEN

22.06.2019, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.