Kilitli Kapýlarý Açmak!

17 Þubat 2018 10:46 / 1206 kez okundu!

 

 

Özlem Narin Yýlmaz; Kapýyý Ýçerden Kilitledim derken aslýnda Ýstanbul’un çok dilli, çok dinli, çok kültürlü Pera’sýndan nasýl tekçi bir Ýstiklâl’e evriliþinin hikâyesini yazmýþ.

 

Özlem Narin Yýlmaz’ýn hem ilk romanýný hem de öykü kitaplarýný okudum. Her okuduðum kitabýndan sonra, ne yazacaðýný merak ettiðim edebiyatçýlardan.

Son kitabý ikinci romaný “Kapýyý Ýçerden Kilitledim”i bu hafta okudum.

Yýllar evvel Murathan Mungan ile sohbetimizde “Koca Ýstanbul’da bir Roma-Bizans müzesinin olmamasý ne büyük kayýp” demiþti.

Sahiden öyle, bin yýldan fazla bir zaman dilimi içinde Osmanlý öncesi Roma Bizans çaðlarýnýn onca izinin olduðu bir þehirde o izler üzerinden hikâyeler kovalamaya kalktýðýnýzda ne çok açmazlar ve kýsýtlarla karþý karþýya kalýndýðýný ancak hikâyeyi kovalamak isteyen “kelime avcýlarý” bilir.

Özlem Narin Yýlmaz, iþte bu zor iþleri yapmaya yeltenen az sayýdaki bu alanýn edebiyatçýlarýndan biri.

Yeni romanýnýn yayýný öncesinde ne yazdýðý hakkýnda hiç bir bilgim olmamakla birlikte sanal medyadaki mekan ve fotoðraf paylaþýmlarý aslýnda kýsmen ele veriyordu yazarýn hikâyesinin izleðini.

Geçtiðimiz yüzyýlýn ilk yarýsýnýn Ýstanbul yaþantýsýna dair mekân meraký. Özellikle o yýllarýn modasý üzerinde þapka tasarýmlarý gibi.

Nitekim romanýn kahramanlarýndan olan yazar ve anlatýcý Alin, bir yerde yazar Özlem Narin Yýlmaz’la karþýlaþýr ve ne yazdýklarý üzerine konuþurlar ve sahneden çekilir.

6-7 Eylül 1955 öncesinin Ýstanbul’unun Pera’sýnýn Pera olduðu günlerinin þapkacý Madam Marin’inin etrafýnda geliþen olaylar zinciri.

Klasik bir dar gelirli aile çocuðu Ruhi’nin, çýraklýktan ucu Ýtalya’daki moda okullarýnda eðitilmeye varan ve sonrasýnda Madam Marin’in eylül vurgunundan sonra sahneden hýzla çekilmesiyle býraktýðý boþluðu yeni trend Ruhi Sezer’in doldurmasý üzerinden bir kurgu...

Özlem Narin Yýlmaz; Kapýyý Ýçerden Kilitledim derken aslýnda Ýstanbul’un çok dilli, çok dinli, çok kültürlü Pera’sýndan nasýl tekçi bir Ýstiklâl’e evriliþinin hikâyesini yazmýþ.

Yazar Alin’in tesadüfen bir sergi açýlýþýnda karþýlaþýp tanýþtýðý Madam Marin Maðazalar zinciri sahibi Ruhi Sezer’in ýsrarýyla önce reddedip sonra kabul ettiði iki defter dolusu anýlar manzumesinin Ýstanbul romaný.

Ruhi Sezer’in birinci defterini romanýn sanki birinci bölümü gibi okuyup bitirdiðimde aslýnda bir defada okuyup bitirilmesi mümkün romana bir es verip bekletmek gerektiðini düþünerek okumaya nedense ara verdim. Sanki o bölümün bitmesini istemedim.

Sonra ikinci defterin hikayesi ile baþlayan ikinci bölümü okudum.

Ýkinci bölümü okurken bana biraz Yeþilçam filmografisi gibi geldi. Ýþte zengin ve þýmarýk küçümseyici Ruhan ile önce þapkacý çýraðý olup sonra patronluða týrmanan Ruhi.

Ruhi büyüdükçe zenginliði giderek yiten hýzla düþüþe geçen ve sefalete gark olan Ruhan.

Ama bu algýdan hýzla sýyrýldým, kitabýn okumasý tümüyle bitikten sonra.

Kapýyý Ýçerden Kilitledim’deki kahramanlar ayarýnda ve oturmuþ yerli yerine...

Madam Marin, Ruhan, Ruhi Sezer, yazar Alin ve diðerleri. Sahiden bir film þeridi gibi rollerini oynamalarý gereken sahnelerinde oynayýp bir sonraki sahneye kadar köþelerine çekiliveriyorlar.

Her bir karakterin hakký bihakkýn teslim edilmiþ romanda...

Özlem Narin Yýlmaz sadece Apelyan apartmanýnýn sýradan bir sakini gibi masasýnýn baþýnda zaman zaman sokaðý gözleyerek deðil! Dýþardan günün farklý vakitlerinde salt Apelyan apartmanýný deðil, hikayenin kurgusunun geçtiði bütün mekânlarý zaman ve mekân kurgusu içinde titiz bir iþçilikle çalýþarak yazmýþ.

Üzerinde daha da konuþulacak bir roman “Kapýyý Ýçerden Kilitledim”* 

 

Þeyhmus DÝKEN

17.02.2018, Diyarbekir

 

* Özlem Narin Yýlmaz, Kapýyý Ýçerden Kilitledim, Ayrýntý Yay. Ýstanbul, Ocak 2018

Son Güncelleme Tarihi: 20 Þubat 2018 14:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.