Kadýnlarýn Yarattýðý Marka: Güleçköy

24 Kasým 2018 14:20 / 952 kez okundu!

 

 

Diyarbakýr'da kadýnlar “Güleçköy” markasý ile içlerinde hiç bir katký maddesi olmayan annelerinden öðrendikleri yöntemleri geliþtirerek ev yapýmý ürünler üretmeye ve pazarlamaya baþladý.

 

****

 

Kadýnlarýn Yarattýðý Marka: Güleçköy

 

Türkiye’de kadýnýn seçme ve seçilme hakkýný elde etmesi Cumhuriyetin ilanýndan þöyle bir on yýl kadar sonrasýna el etse de! Temsilde varlýk bulmasý hayli sonralara denk düþer. Hoþ 2000’li yýllarýn baþýnýn ilk çeyreðindeki adýna “modern zamanlar” denilen tarihlerde bile o kadar “kadýn kota”larýna raðmen erkek egemen anlayýþ hükmünü sürdürüyor ya, bu da ayrý mesele!

Kadýnýn hak hukuk sahipliði yasal güvenceye alýnmýþ gibi görünse de! Kadýnýn gündelik hayatta, çarþýda pazarda görünmesi en fazla son kýrk elli yýlýn iþidir. Ezcümle iþ hayatýnda varlýklarýný hissettirmeleri de öyle.

Size çok yakýnýmdan bir örnek vereyim. 1990’lý yýllarýn baþýnda Diyarbakýr Ticaret ve Sanayi Odasý yönetimindeyken 24 kiþilik oda meclisinde bir tek seçilmiþ kadýn Oda Meclis Üyesi yoktu. Ticaret ve Sanayi Odasýnýn kadýn üyesi de hepi topu bir kaçý geçmezdi. Çok iyi hatýrlýyorum; odada on civarýndaki profesyonel çalýþanlarýn içinde bir tek kadýn çalýþan da yoktu. “Artýk bu odada kadýn çalýþanlar da olmalý” dediðimde ilk tepki oda yönetimindeki bir iki arkadaþtan gelmiþti.

Gerekçelerimden biri þuydu: “Bakýn kadýn çalýþanlarýn olmasý, diðer çalýþan arkadaþlarýn en baþta dilini, sonra üyelere ve birbirlerine karþý olan davranýþlarýný deðiþtirir göreceksiniz” demiþtim. Hakkýný teslim etmeliyim. Oda yönetim kurulu baþkaný rahmetli Felat Cemiloðlu önerimi desteklemiþ ve oda ilk kez bir kadýn çalýþana kavuþmuþtu.

Kýsa zaman dilimi içinde öngörülerim tutmuþ. Kadýn çalýþan istemeyenler teþekkür etmiþti. Bugün odanýn epey kadýn çalýþaný var.

Bunlarý þunun için yazýyorum. Diyarbakýr Ticaret ve Sanayi Odasý’nýn bütün gruplarda seçimi kazanan yönetimi, geçtiðimiz günlerde seçim öncesi taahhütlerinden birini basýna görkemli bir fotoðraf vererek gerçekleþtirdi. Göreve geliþlerinin altýncý ayýnda Kadýn Meclisini kurduklarýný açýkladýlar.

Diyarbakýr Organize Sanayi Bölgesinde ve kentin iþ dünyasýnda kadýnlar hayli görünür oldular. Siyasi partilerde tabi temsiliyetlerde de öyle. Bunun gündelik hayata yansýmalarý hissedilir ölçülerde.

Kadýn eli ve aklý deðince sanki iþe bir incelik, zarafet, düzen, intizam geliyor.

Kitaplarýmýn ve sivil toplum alanýndaki iþlerimin yoðun hýzlý temposu nedeniyle kuruluþ aþamasýndan beri hayli emek verdiðim vermeyi de sürdürdüðüm Diyarbakýr markasý Tigris Haber Gazetemize bizzat gitmeyi epeydi ihmal etmiþtim.

Evvelki gün sabah çatkapý vardým gazeteye. Gazetede arkadaþlarla sohbeti koyulaþtýrmýþ kaçak çayýn imanýný gevretiyorken kapýdan Özlem göründü. O da sohbete katýldý. Þehrin gündemindeki Gurme- Gýda fuarýna yoðun ilgiyi konuþurken Özlem bir anda “abi iki ay kadar önce yeni bir iþe baþladýk” dedi. Hayrola demiþken baþladý heyecanla anlatmaya.

“Güleçköy” markasý ile içlerinde hiç bir katký maddesi olmayan annelerinden öðrendikleri yöntemleri geliþtirerek ev yapýmý ürünler üretmeye ve pazarlamaya baþlamýþlar. Neler yok ki içlerinde! Ceviz, karadut, çilek, incir, kayýsý, portakal, viþne reçelleri, zeytin ve zeytinyaðý, nar ekþisi...

Ürün yelpazeleri hayli geniþ. Sunumlarý da hayli çizgi üstü. Cam kavanozlar boy boy. Kavanoz kapaklarýnýn üzeri ile kavanoz yarý göbeðine kadar hasýr torba ile kurdelalanmýþ. Sonra da sert bir koruma ile kutulanmýþ. Tabi kutular da nefis bez torbalarla alýcýsýna sunuluyor.

Sonra sýra geliyor ürünlerin tadýmýna. Ben ceviz ve karadut reçelleri ile zeytinlerinin tadýna baktým. Kahvaltý ile özel baðý olan biri olarak diyebilirim ki benden yana sýnýfý geçtiler.

Diðer ürünlere bakacaðýz artýk. Siirt Zivzik’in narýndan nar suyu sýrada. Derik’in hýlhallý zeytininden zeytinyaðý bir de. Ve diðer reçel çeþitleri...

Sohbeti noktalarken Özlem’e “benim de yaptýklarým var. Viþne likörü, yabani incir, böðürtlen, ayva, karadut reçeli yaparým. Güneþte erik, kayýsý, elma, salkým kara üzüm kuruturum. Bir gün iþsiz kalýrsam yirmi kadýnýn arasýnda bana da iþ var mý?” deyince! “Ne demek abi, ‘Þeyhmus Diken abinin elinden’ diye özel bir bölüm bile açarýz” dedi. Eh iþsiz kalýrsam, yazmayý unutursam bir gün iþ de hazýr...

Valla sizi bilmem ama ben þimdiden Güleçköy müþterisi oldum bile. Malum benim þehrim markadýr. Ve deðil mi ki bu þehri kadim Diyarbekir’in kimi iþleri de marka olmaya adaydýr. Hele hele bir de kadýn aklý ve eli ile. Güleçköy þimdiden bunu baþarmýþ.

Bizzat gidilip satýn alýnabildiði gibi sosyal medya üzerinden de taleplere anýnda cevap veriyorlarmýþ benden söylemesi.

Özlem Külahci’yi bu örnek iþkadýnlýðý ve giriþimciliðinde desteklemek gerek. Haydi...

 

Þeyhmus DÝKEN

24.11.2018, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 24 Kasým 2018 23:26

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.