HEP'ten HDP'ye 7 Haziran

25 Mayýs 2015 13:07 / 1073 kez okundu!

 

 

Öncekilerin Kürdistanî “dar alan” siyaseti yerine, son kurulan HDP “geniþ alan”da bir “Yeni Yaþam” modeli sunuyor seçmenlere. Týpký Jean Jacques Rousseau’nun Toplum Sözleþmesi gibi…

Ýktidar yanlýsý bir gazete dün sürmanþet kullanmýþ hem de çifte fotoðraflý. Fotoðraflardan biri dönemin DEP’li vekili Orhan Doðan’ýn sivil polislerce derdest edilip parlamentodan götürülüþüne ait ve foto altý cümle þu; “Eski Türkiye böyle idi.” Ýkinci kare ise Yalçýn Akdoðan ile Sýrrý Süreyya Önder’in tokalaþma fotoðrafý ve “Ýþte Yeni Türkiye, Kürtçe propaganda bile serbest”.

Bu iki fotoðraflý kýyaslamayý sabah sabah görüp okuyunca aklýma bizim Zaza Kürdünün anekdotu geldi. Malum bizim Zazalar aklýllý insanlar. Bu sebeple batý liginde çokça tüketilen kuru soðan vazgeçilmezleri. Ýki Zaza konuþuyormuþ. Biri diðerine sormuþ; “Çok ama çok paran olsa ne yaparsýn?” Diðeri hiç tereddüt etmeden basmýþ cevabý; “Doyuncaya kadar soðanýn cücüðünü yerim.” Cevabý veren sormuþ bu kez soru sahibine;“Peki senin çok paran olsa ne yaparsýn?” Öbürü biraz düþünmüþ ve demiþ ki; “Ne diyeyim, bana bir þey býrakmadýn ki!”

Bizim kerameti kendinden menkul hem devlet hem de iktidar olan AKP muktedirliði de aynen bu kavilden! Soðanýn cücüðü misali! Bize bir þey býrakmadýlar ki! Her bir þeyin kendilerinin hükmüyle Kürde bahþedildiðini düþünüyorlar ve dahi dillendiriyorlar…

Kürt siyasetinin legal siyaset sahnesine çýktýðý 1990’lý yýllarýn baþýndan bu yana aralarýnda vekillerin de bulunduðu onbinlerce kayýp, ölüm, mahpus, sürgünlük pahasýna iktidarýn kabul etmek zorunda kaldýðý “kýrýntý” haklarý baðýþ, iane ya da ulüfe sanýyor bu akýl fukaralarý herhalde. Defalarca Kürt siyaseti anlattý ve dahi yazdý(k). Ya hu, iki gözüm bunlarý sen istedin diye deðil, biz direndik diye aldýk. Yoksa ne sen ne senin geleneðin, hele hele demokratlýðýn zerresiyle tanýþmamýþ geleneðin asla vermezdi bunlarý. Sen kime anlatýyorsun bu zýrvalarý!

Jean Jacques Rousseau 1700’lü yýllarda yaþamýþ ve düþünceleri Fransýz Ýhtilaline rehberlik etmiþ bir ünlü þahsiyet. “Toplum Sözleþmesi” Rousseau’nun önemli baþvuru kaynaklarýndan biri. Tekçi ve dayatmacý yönetim modellerine karþý muhalif bir yapý taþýyan “Toplum Sözleþmesi”ni yasal ve meþru düzene, hukuk sistemine “hâkim” kýlmaya çalýþan bir vicdanlý tavýr alýþ Rousseau’nunki! “Ýnsanlar tarafýndan onaylanmamýþ her yasa hükümsüzdür, geçersizdir. Aslýnda, Yasa dahi deðildir” demiþ Rousseau…

Türkiye egemen siyasetine baktýðýmýzda düzen-sistem partilerinin adeta tahtarevalli gibi kendi aralarýndaki düzeni bozacak “düzensizliklere-oyunbozanlýklara” asla tahammülleri yok. Bu sebeple “siyasal baraj” limaný, onlarýn en büyük sýðýnaklarý / korunaklarý olmuþ, olacak. Siyasete yeni bir “düzen” getirecek, baraj dedikleri oyunu alaþaðý edecek siyasal çýkýþlarý istemiyor hazmedemiyorlar.

Bu sebeple kurulduðundan beri ve þimdilik bir “proje” olarak dillendirilen Halklarýn Demokratik Partisi (HDP) Türkiye siyasetinde proje olmaktan kurtulup “kalýcý” parti olacaksa 7 Haziran seçimleri bir dönemeç, kavþak noktasý.

Türkiye, ilk evvel bundan tam 25 yýl önce 7 Haziran 1990 tarihinde kýsa adý HEP olan Halkýn Emek Partisi’nin kurularak siyaset sahnesine çýkmasý ile þimdi Kürt siyasal hareketinin legal örgütlenmeleri olan “açýk alan siyaseti” ile tanýþtý. Yirmibeþ yýllýk zaman dilimi içinde Türkiye’deki siyasal iktdarlarýn görünür ya da görünmez militer güçlerinin en sert müdahalelerine mazhar kaldýlar. JÝTEM’den tutun, itirafçýlara; koruculardan tutun devletin üniformalý, üniformasýz tetikçilerine varýncaya kadar…

Halkýn Emek Partisinden bu yana geçen çeyrek asýrlýk zaman diliminde bir reklam filminde dillendirildiði gibi “AÇ-KAPA” mantýðý ile adeta alfabenin bilinen bütün harfleri kullanýlýrcasýna en az on parti kurup, kapayýp yenisini açtý Kürtler.

Öncekilerin Kürdistanî “dar alan” siyaseti yerine, son kurulan HDP “geniþ alan”da “Türkiyelileþmek” sloganý etrafýnda bir “Yeni Yaþam” modeli sunuyor seçmenlere, halklara ve bireylere. Siyasetin fosilleþen kabuðunu ilelebet kýrmaya yeltenen bir yeni yaþam perspektifi. Týpký Jean Jacques Rousseau’nun Toplum Sözleþmesi gibi bir Yeni Yaþam Manifestosu.

Belki alýþýlagelen, geleneksel ve liderler üzerinden yürüyen seçimin sokak ve meydan siyaseti bu yeni yaþam felsefesini yeterince paylaþmaya cevaz vermiyor. Ama Yeni Türkiye buna alýþacak.

7 Haziran 2015 günü ayný zamanda 25 yýl önce çok zor yýllarda ayný tarihte yine bir 7 Haziran günü 1990’da kurulan bir Kürt Partisi olan Halkýn Emek Partisi-HEP’in adýnýn çeyrek asýr sonra rüþt ispatýdýr. Her bir bireyin kafasýnda sandýk baþýna giderken, tercih hakkýný kullanacakken “ama”larý olmasý doðal. Ama bütün “ama”larýn seçim sonrasýndaki gelecek vizyonu açýsýndan tartýþýlmasýnýn anlam(l)ý olmasý düþüncesiyle bir kez daha Halklarýn Demokratik Partisi diyorum… 

 

Þeyhmus DÝKEN

23.05.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.