Gezmania Dergisi Üzerine

24 Þubat 2018 12:05 / 1051 kez okundu!

 

 

2017'nin ortalarýndan itibaren sýký bir hazýrlýk evresine tanýk olduðum Gezmania’nýn ilk sayýsý Aralýk 2017 - Ocak 2018 olarak okurla buluþtu. Periyodu iki ayda bir, yýlda altý sayý. 64 sayfa olarak tümü renkli bir prestij dergisi þeklinde çýkýyor.

 

******

Kimi þehirler vardýr ki aslýnda tarih boyunca birer markadýrlar. Ayný zamanda bölgesel metropol kimlikleri itibariyle de öne çýkarlar. Diyarbakýr tarih boyunca hep bu kodlarý üzerinden kendini ifade etmiþ bir þehir. 1980'li yýllarla birlikte bölgede yaþanan þiddet iklimi kenti ve beraberinde coðrafyayý siyaseten hayli öne çýkaran bir konuma taþýdý.

Þehrin þehir olmaya dair diðer bütün özellikleri "siyasal marka" olmanýn gölgesinde hatta ötesinde kaldý. Kentin kültürel iddialarý, turizm potansiyeli, mutfak kültürü hiçbir þekilde gündem tutmadý. Varsa yoksa siyaset üzerinden dozu hayli yüksek bir tartýþmanýn odaðýna oturdu Diyarbakýr ve bölge...

Bazen kriz ortamlarýnýn durumdan görev çýkarma anlamýnda iþe yarar sonuçlarý da gündeme gelebiliyor.

Ýþte bunun bir örneði olan geçtiðimiz aylarda ilk sayýsý çýkan Diyarbakýr merkezli Gezmania Dergisi, önümüzdeki günlerde ikinci sayýsýyla ilgilisiyle buluþacak...

2017'nin ortalarýndan itibaren sýký bir hazýrlýk evresine tanýk olduðum Gezmania’nýn ilk sayýsý Aralýk 2017-Ocak 2018 olarak okurla buluþtu. Periyodu iki ayda bir, yýlda altý sayý. 64 sayfa olarak tümü renkli bir prestij dergisi þeklinde çýkýyor.

Antep'ten Kars'a kadar bölgenin mutfak, turizm ve kültür sanat deðerleri üzerinden bir projeksiyon derdinde olan bir dergi Gezmania. Aðýrlýklý olarak abonelik ve bölgede yay-sat daðýtýmý üzerinden bütün Türkiye'de okurla buluþuyor.

Ýlk sayýsýnda Nilhan Aras, Murathan Mungan, Ertuðrul Günay, Mehmet Said Aydýn, Abdullah Yaþýn ve Þeyhmus Diken yazýlarýyla farklý bir pencere açan Gezmania Dergi; ikinci sayýsýnda doðunun kýþ yüzü Kars kapaðý ile Adýyaman, Mardin, Dersim ve elbette Diyarbakýr mutfak ve kültür turizmi ile okurla buluþuyor, okura el ve gel ediyor dergi.

Takuhi Tovmasyan, Gökçe Bilgin, Güzin Suhran ve Oktay Belli, Nilhan Aras, Ahmet Güneþtekin, Reyan Tuvi, Abdullah Yaþýn, Mehmet Said Aydýn ikinci sayýnýn yazarlarý; Adýyaman'ý, Kars'ý, Peru'yu, Mardin'i, Batman'ý, Cizre-Cudi'yi mutfaðý ve kültürel deðerleriyle yazdýlar...

Kadim þehirlerin bölgesel metropol kimlikleri nedeniyle aslýnda bölgenin mutfaðýna da ev sahipliði yapma gibi bir ayrýcalýklarý oluyor ister istemez.

Örneðin Mardin'in Ürok'u, Bitlis'in ciðer taplamasý, Siirt'in perde pilavý, Lice'nin kaburgasý; Diyarbakýr'ýn ciðeri, meftunesi, içli köftesi, kengeri ve diðer tüm tatlarýyla konuklarýna ben buradayým diyebiliyor.

Siyasetin olanca yakýcýlýðý, sorunlara derinlemesine neþter vuruþu üzerinden damak tadýnýn hayli deforme olduðu, kültürel tarihi miras derseniz onun da ruhuna fatiha okunduðu zor zamanlarda belki de yeniden yerleþik kültürlerin olmazsa olmazý olan mutfaðýn, mekân gezip görmenin, insan ve mekân birlikteliði üzerinden ortaklaþmanýn hikâyeleri, anlatýlarý, görselleri küçük bir soluk almaya kapý aralayabiliyor.

Þimdi biliyorum ki, hayatýn hayli zor olduðu böylesi günlerde kimileri yeri ve zamaný mý diye belki de kýzacak! Evet yeri ve zamaný, Füruð Ferruhzad'ýn güzel þiirinde dillendirdiði gibi "Rüzgar bizleri sürüklüyor" bir yerlere! Çoðu kez kendi irademiz dýþýnda...  

Ýþte bu sebeplerle Gezmania Dergisi rüzgârýn sürüklediði yerlerde bir nefes; mutfaðý, seyahati, kültürü ve sanatý üzerinden bölgeden. (ÞD/HK)

Not: Gezmania Dergiye bilgi babýnda Facebook, Twitter ve Ýnstagram üzerinden ulaþýlabiliyor.

Abonelik için; http://www.gezmania.com

 

Þeyhmus DÝKEN

24.02.2018, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 25 Þubat 2018 02:04

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.