Eþitsiz ve adaletsiz seçim

09 Aðustos 2014 20:27 / 1060 kez okundu!

 

 

Bu durum tipik bir güce tapýnmanýn, kendinden baþka güç tanýmamanýn halisünasyonu gibi. Üstelik en tehlikelisi de, bu tekliðin “halkýn oyu, halkýn tercihi” meselesine dayandýrýlmasý olayý!

Bir aya yakýn bir süredir ülke cumhurbaþkanlýðý seçimi üzerinden yeniden bir seçim süreci yaþýyor. Bir yanda sahiden artýk seçim çalýþmasý yapmanýn örgütsel ve bireysel uzmaný olmuþ baþbakan ve partisi var. Öte yakada diðerleri.

Baþbakan 30 Mart yerel seçim çalýþmalarýnda belki de çok net olarak farklý bir iþ yaptý. Bunu 30 Mart seçimleri öncesindeki bir yazýmda ve deðerlendirmemde de belirttim. Yerel seçim çalýþmalarýnda aslolan belediye hizmetleri ve belediye baþkan adaylarýnýn tanýtýmýnýn olmasý gerektiði halde, Baþbakan bütün mitinglerinde adeta bir genel seçim çalýþmasý yapýyormuþ gibi kendini öne çýkardý. Yani belediye çalýþmalarý yerine devlet ve hükümet olarak neler yaptýklarýný belediyeleri de aldýklarýnda bu hizmetlerin daha da il bazýnda çoðalacaðýnýn müjdeli haberini verdi. Ve bütün bunlarý kendi kimliði ve kiþiliði üzerinden kamuoyuna anlattý.

Yani bir nevi perþembenin geliþi çarþambadan belli meselesi gibiydi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin gürültüsü 10 Aðustos cumhurbaþkanlýðý seçimlerinin habercisi gibiydi. Tek adamlýða doðru adým adým gidiþin göstergeleriydi bir anlamda bunlar.

Ayný durumu þimdi cumhurbaþkanlýðý seçim çalýþmalarýnda yaþýyoruz.

Mevcut yasal prosedür ülkede cumhurbaþkanlýðý sisteminin yürürlükte olduðunu ifade etmesine raðmen; Baþbakan öyle bir çaðrý ile dünya aleme meramýný faþ ediyor ki! Daha Çankaya’ya çýkmadan “Ben baþkan’ým” diyor. Ve “tek adam” gibi, baþkan edasý ile meydanlarda konuþuyor. Meydan okuyan muktedir “tek adam” edasýyla!

Bu durum tipik bir güce tapýnmanýn, kendinden baþka güç tanýmamanýn halisünasyonu gibi. Üstelik en tehlikelisi de, bu tekliðin “halkýn oyu, halkýn tercihi” meselesine dayandýrýlmasý olayý!

Baþka ülkelerdeki örneklere gitmeye, paylaþmaya hiç gerek yok. Darbe dönemlerinin bu garip ve tuhaf ülkede Anayasa ve benzeri oylamalardaki durumuna baktýðýmýzda benzerlikler hemen fark edilir. Darbeciler, halktan aldýklarý gücü gerekçe göstererek bütün o zalimane gaddarlýklarý bizzat halk adýna yaptýklarýný beyan ediyorlardý.

Þimdi benzerini Baþbakan’ýn söylemlerinden bir kez daha tarih tekerrür edercesine duyuyoruz. Ve tabii devletin bütün kurumsal devasa gücünü kullanarak…

Eþit ve adil olmayan bir seçimle karþý karþýya bu kez Cumhurbaþkanlýðý seçim yarýþýnda Türkiye! Hoþ öncekiler de öyleydi ya! Bu kez daha pervasýz ve daha meydan okurcasýna!

Bir yanda devletin bütün olanaklarýný mesela TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) gibi büyük bir gücü ardýna alarak sürekli kendi propagandasýný yaptýran ve devletin araçlarýný kullanarak, devletin memurlarýnýn hem de en üst düzeyde bütün mitinglere koþturularak yürütüldüðü taþýmalý sistemli bir devlet adayýnýn seçimi.

Öte yanda ise “devlet adayý”nýn; birine “satýlmýþ” diðerine “seni ben adam ettim” gibi ithamlarýna maruz kalan iki aday var ortada!

Yani “devlet gücü” ile birlikte, muhalifine / muhaliflerine tahammülsüz, hazýmsýz ve kendini þimdiden tebaa karþýsýnda tartýþmasýz “sahip” gören bir aday profili var karþýmýzda.

Ve ne garip ve ne tuhaf ki bu kaba güç tapýnýcýsý tek adamlýða soyunmuþ aday’ý, yaþanmýþ onca olumsuzluklarýna raðmen kýsa vadede teþhir ederek alaþaðý etmeniz / etmemiz na mümkün gözüküyor!

Doðrusu insan ister istemez bir süre sonra bütün bu “demokrasi oyunlarý”na gülüp geçerek birileri bu ülkenin insanlarýný galiba çok güzel oyununda oynatýyor diyesi geliyor.

Ýyisi mi, her þeye raðmen ümidi diri tutmak. Taviz vermeden doðruyu dillendirmek.

“Satýlmýþ” diyene; “Ben satýlmýþsam, paralar neden sende!” diyebilenin ardýnda / yanýnda / safýnda cesaretle durmak / durabilmek. Hem doðrusu da bu deðil mi zaten…

 

Þeyhmus DÝKEN

02.08.2014, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 13 Aðustos 2014 21:47

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.