Diyarbakýr Özgür Haber “Milattýr”

25 Mart 2012 14:56 / 978 kez okundu!

 


Diyarbakýr’da her birinin “vasfý” kendinden menkul on dolayýnda yerel gazete çýkýyor. Bunlardan biri var ki içlerinde hayli genç. Bu yazýmýn konusunu Diyarbakýr Özgür Haber’e ayýrayým istedim.

***

Diyarbakýr'da her birinin "vasfý" kendinden menkul on dolayýnda yerel gazete çýkýyor. Bunlardan biri var ki içlerinde hayli genç. 21 Mart 2012 Newroz Günü bir yaþýný doldurdu.

Yerel gazetecilik çýtasýný daha ilk ayýnda hayli yüksek tutarak, bir yaþýný doldurup ciddi ölçüde düzey tutturdu. Hakkýný teslim etmek adýna bu yazýmýn konusunu Diyarbakýr Özgür Haber'e ayýrayým istedim...

Ýnsan teki durduk yerde neden yerel gazete çýkarmak ister. Arkasýnda sermaye gücü yoksa, medyayý tetikçi güç olarak kullanmak diye bir gizli ajandasý yoksa, neden gazete çýkarsýn ki!

Aksine objektif ölçütlere göre gazetecilik yapýyor diye, tekerine çomak sokulanýn yüksek tonlu rahatsýzlýk seslerini her daim duymasý, hatta muhatabý olmasý, daha da öte tehditler almasý için tek kelimeyle ya deli olmasý lazým, ya da gazetecilik iþini çok seviyor olmasý lazým...

Benim tanýdýðým Naci Sapan (ki kendisini yaklaþýk 40 yýldýr tanýrým) böylesine iþini seven gazetecilik delisi. Yaygýn medyanýn bölge temsilciliðinde çok etkili bir aktör olarak çalýþtýðý yýllarda da hayali hep iyi bir yerel gazete çýkarmaktý.

Þehirde çýkan diðer gazetelere bakýyordu ve her birinde kendine göre eksiklikler görüyordu. Diyarbakýr (O zamanlar Dîyarbekir, gazetenin adý da öyle) Anadolu'da 1869'da ilk yerel gazetenin çýkarýldýðý þehir, böylesine yerel basýn tarihi olan bir þehirde yerel basýn ve yerel basýnýn kamuoyu oluþturmadaki gücü bu denli etkisiz olmamalý demeye getiriyordu.

Son birkaç yýl içinde yerel gazete istencini iki kez denedi. Ýkisinde de düþündüðü, hayal ettiði gibi olmadý. Naci Sapan'ýn Diyarbakýr Özgür Haber Gazetesi'yle çýkýþý, yerel gazetecilikle üçüncü buluþmasý oldu.

Geçmiþi 150 sene öncesinde Dîyarbekir Gazetesine dayanan yerel gazetecilik serüveni olan þehirde, bir yýlýný doldurmuþ olmak elbette yeni sayýlýr. Hem de çok yeni. Ama bir yýllýk zaman dilimi içinde, mizanpajý, sayfa düzeni, habercilik anlayýþý ile örnekleri ancak yaygýn (ulusal) medyada görülebilecek türden bir yerel gazete ile hergün þehrine, Diyarbekir'e merhaba demek, ardýnda ancak güçlü birikimin yarattýðý ardalanla mümkün olabiliyor diye düþünüyorum.

Sadece siyasetin bölge coðrafyasý ile kesiþen gündemi ile deðil, bölgenin kendine has gündemini de canlý ve sýcak zemin üzerinde tartýþan bir platforma dönüþtü Diyarbakýr Özgür Haber.

Bir baþka yönüyle yýllardýr daha çok spor muhabirliði tarzýnda spor analizleri ve yorumlarý bir de kýsa anekdot ve güncel yazýlarýndan tanýdýðýmýz Naci Sapan, ýsrarcý, iddialý siyasal ve günlük analizlerle örneklerine ancak ulusal medyada rastlayabileceðimiz yazýlarla Diyarbakýr Özgür Haber'de hergün karþýmýza çýkýyor.

Elbette okuduðunuz bu yazý 21 Mart 2012 tarihi itibarýyla birinci yýlýný dolduran Diyarbakýr Özgür Haber Gazetesi Genel Yayýn Yönetmeni Naci Sapan'a methiye meramý ile yazýlmadý. Yeri gelmiþken sadece bir hak teslimiyetine vesile olsun diye vurgu yapýldý. Gazete kýsa zamanda yolunu ve hedef kitlesini seçti.

Hepsinden önemlisi yerel gazetelerde alýþýk olduðumuz aman þöyle yazarsam filanca iktidar erki acaba ne der, beni kara listeye alýrlar mý kaygýsýný gütmeden seviyeli bir dil oluþturdu Özgür Haber. Böylesine objektif bir dil oluþturmak kolay olmasa gerek. Yerel'in sýnýrlarý dardýr, Diyarbakýr gibi sýnýrlarý hayli geniþ sanýlan ama kelimenin tam anlamýyla gözaltýndaki bir þehir olan Diyarbakýr olsa da böyledir. Asýl mesele sýnýrlara sýnýr tanýmadan kararlýca, ama kýrmadan dökmeden vurmaktýr. Ýþte kanýmca Özgür Haber'in birinci yýlýnda baþardýðý tam da budur.

Þunu söylersem mübalaða etmiþ olmam. Evet, açýkça söylemem gerekir ki, Diyarbakýr Özgür Haber artýk þehir basýnýnda bir milattýr.

(www.ozgurhabergazetesi.com) Bu þehirde artýk yerel gazetecilik yapanlar kendilerine Özgür Haber'i ölçü almak zorunda kalýyorlar / kalacaklar. Bu da kötü deðil, iyi bir þeydir.

Peki, hakkýnda bu kadar iyi kelamlar ettiðimiz Diyarbakýr Özgür Haber'in eksikleri yok mu? Elbette var.

Takdir edilmeli ki, sanal dünya çok hýzlý ve bu hýza ayak uydurmak da pek kolay deðil. Eðer biliþim teknolojilerine uygun iseniz, internetten, twitter, faceboook v.b. kanallar üzerinden, hem de canlý olarak haberleri anýnda izlemek her an mümkün. Dolayýsýyla bir gün sonra elimize ulaþan basýlý medya, zamaný geriden takip etme sorunsalý ile karþý karþýya. Ýþte bu durumda yarýþa bir sýfýr geriden baþlayan yerel basýna düþen çok önemli görevler var.

Mesela yerelde yaþanmýþ kimi haberleri kovalamak, yani gazetecilik jargonuyla haber takibi yapmak önemli. Özgür Haber zaman zaman bunu yaptý / yapýyor. Ama Diyarbakýr gibi binlerce yýllýk bir þehir ve devasa sorunlarla uðraþan þehirde çok daha yoðun haber takibi yapmak gerek. Kentin kent olmaktan kaynaklanan yerel ve özel sorunlarýna, beklentilerine daha fazla ilgi gerekiyor. Gerçi Özgür Haber bir süredir okur mektubu köþesi ile bunu yapmaya çalýþýyor ama yetmez. Daha içerden ve daha yaþayýp izleyerek, haberi kovalayarak, iz sürerek yapmak çok gerekli.

Mesela Daðkapý Burcu üzerindeki klimayý fotoðraflayýp kültür tarihine ve kentin kimliðine yakýþmýyor diye haber yapýp ilgili sivil toplum örgütü tarafýndan klimanýn sökülmesini saðla(t)mak kimilerine göre basit bir iþ gibi gözükse de önemliydi. Ama ayný öneme sahip bir baþka gerçek de þu ki; Tarihi Diyarbekir Surlarý ve Dicle Nehri Kýyýlarý artýk ticari rantiyenin ilgi odaðý.

Peki bu durumda yerel gazeteciliðin görevi bu rantiye alanlarýný eðer birileri kiþisel çýkarlarý uðruna "iþgal ediyorsa" haberleþtirmek deðil midir? Aslolan kentin ortak rantiye alanlarýný yine kent halký için kullandýrtmak deðil midir? Bu konularý haberleþtirmek açýsýndan sadece Diyarbakýr Özgür Haber'i deðil, diðer gazetelerde de yetersizlikler görüyorum...

Yakýn günlerde il dýþýndan (Ýstanbul'dan) arayan bir dostum Abi maþallah Ýstanbul'la yarýþýyorsunuz. Hafta sonlarý bu kadar yoðun etkinliklere nasýl yetiþiyorsunuz hayret! diyordu. Doðru diyordu arkadaþým. Peki, bu denli yaygýn ve yoðun kültür-sanat ajandasý olan þehrin kültür sanat haberleri; öncesi ve sonrasýnda yeterince Özgür Haber'e ve dahi diðer yerel gazetelere yansýyor mu? Yansýmýyor, yetersizlik var. Bana göre artýk Diyarbakýr gibi bir þehrin böylesine önemli bir gazetesinde týpký yaygýn medyanýn yaptýðý adliye, polis muhabirleri gibi kültür sanat muhabirlerine ihtiyaç var.

Bir baþka açýdan haberlerin sanal dünya nedeniyle çabuk gündemden düþtüðü gerçeðinden hareketle haber yorumlarýna, analizlerine okur daha çok ihtiyaç duyuyor. Köþe yazýlarý sebebiyle gazete alan çokça okur bilirim. Özgür Haber büyüklüðüne yakýþýr köþe yazýlarýna ve yazarlarýna kapý açmalý / ihtiyaç duymalý. Gündem tutan güncel konularda amiyane tabiriyle sipariþ analizler yazdýrmalý.

Sonra konu bazlý, mesela TÜYAP programlarýnda fuar özel ekleri, öðrencilere yönelik özel ekler gibi haftalýk ya da periyoda baðlý ekler çýkarmalý.
Ez cümle bunlarýn hepsini bir anda yapmak elbette zor. Çünkü henüz ilan pastasýndan pay alamýyor. Kendi yaðýyla kavrulup sermayeden yiyor. Kolay deðil, sýkça görüþtüðümden sýkýntýlarýný biliyorum.

Ama çok cesurlar, çalýþkan arkadaþlar. Baþlarýnda bu iþin kitabýný yazacak kadar bilgili ve Güneydoðu Gazeteciler Cemiyet'inin ilk örneklere cesurca imzasýný koymuþ eski duayen baþkaný Naci Sapan var. Ayrýca gazeteciliði gazeteciler yapmalý ilkesinden hareketle finansör olan destekçileri var Özgür Haber'in, bu da çok ciddi bir artý. Ýyi ki Diyarbakýr'da Özgür Haber Gazetesi var. Baþarýlar dilerken Diyarbakýr Özgür Haber'e nice yýllara, nice yaþ(lanma)lara diyorum.


Þeyhmus DÝKEN

24.03.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.