“Dil Dixwaze Here Cengê” Delîla Meyaser

02 Mart 2014 15:05 / 3154 kez okundu!

 

 

Hasan Cemal, bir gece karanlýðýnda Kürdistan daðlarýnýn Metina bölgesinde bir gerillanýn teyp kasetinden dinlettiði bir parçada sesine çarpýlýr kadýn gerillanýn. Sorar hikâyesini, sesinin ahenginde anlatýrlar Delîla’nýn.

Kürt ve Kürdistan Meselesini Türk Entelejinsiyasý üzerinden doðru okumanýn kanýmca mihenk taþý üç paþadan biri Cemal Paþa’nýn torunu Hasan Cemal’i doðru okumaktan geçer. Hasan Cemal, geçmiþinde kuþakdaþlarý gibi Kemalistti. Yeri geldiðinde atalarýnýn hatasýyla sevabýyla kýlýcýný çeken ama sol cenahtan bir ulusalcýlýða meyleden bir aydýn ve gazeteci.

Kürtlerle tanýþýklýðýný “Kürtler” kitabýnda anlatmýþtý. Kanýmca Hasan Cemal’in Kürt halkýyla iliþkisinin baþköþesine Kürtler kitabýný yerleþtirmekte yarar var. Üstelik Kürtler kitabý hayli doðru bir neþterle ilk 38 sayfasýnda bir Kürt direngen ailesinin þahsiyeti rahmetli Felat Cemiloðlu’nun Diyarbakýr Beþ Nolu Zindaný anýlarýyla baþlar. O anýlar ki; Hasan Cemal’in kitabýnda anlatýlýp yazýlýncaya kadar; Beyaz Türklerin hemen hiçbiri inanmamýþtýr bu gerçekliðe. O kadar ki Hasan Cemal’i özel görüþmelere, brifinglere davet edip, “bu kadarý da olmuþ muydu”, diyerek sorma gereði duymuþlardý.

Hasan Cemal þeceresinde, Kürtlerle yüzleþmesinin ikinci kitabý ise “Barýþa Emanet Olun”dur. Barýþa Emanet Olun, daha Abdullah Öcalan’ýn 2013’ün baþlarýnda Türk analarýnýn kalbine hitap ederek esir Türk askerlerinin serbest býraktýrýlmasýyla ancak Barýþ’ýn inandýrýcý bir barýþ olmasýnýn mümkünatýný dillendirmesinin hemen öncesinde Hasan Cemal’ce kaleme alýnmýþ kýymetli bir Barýþ vesikasýdýr. Üstelik bir PKK’liye Kürtler kitabýndan on küsur yýl sonra “Kürtler kitabýný bugün yazsaydým baþka türlü yazardým”deme cesaretini gösterebilecek yüreklilikte bir Türk aydýnýnýn kitabýdýr Hasan Cemal’in kitabý.

Ve kanýmca Hasan Cemal’in Ermeni Soykýrýmýný kabulleniþinin nasýl miladý “1915 Ermeni Soykýrýmý” kitabý olduysa, Kürdistan Gerçekliðiyle yüzleþmesinin devrimi de “Delila, Bir Kürt Kadýn Gerillanýn Dað Günlükleri” kitabýdýr.

Yalýn, olanca çýplaklýðýyla ortada olan bir savaþçý kadýnýn dünyaya haykýrarak meydan okuyuþunun içten, naif, sempatik, duyarlý, güvercin tedirginliðinde kýrýlgan ama ayný zamanda hayatýný ortaya koyacak kadar da yürekli ve cesurca meydan okuyuþun kitabýdýr Delila.

Kadim Amed þehrinin Silvan ilçesindendir Þenay Güçer, namý diðer Meyaser Delîla. Hayata bütün gençliði ile baðlý, sanatçý ruhlu, þarkýlar söyleyen coþkulu bir gençtir Silvanlý Þenay. Kürdün, uðruna kendini meþale yaptýðý önderi Öcalan’ýn tutsak edildiði günlerde karar verip daða çýkan Þenay, Delîla olmuþtur.

Sesinin güzelliði ve üretken sanatçý kiþiliði nedeniyle Avrupa’ya gönderilmeyi reddeden cesur yürek bir gerilladýr Delila. Kürdün Sezen Aksu’sudur o artýk. Öylesine bir Sezen ki; daðda Candan Erçetin’den de, Tarkan’dan da, Þebnem Ferah’dan da parçalar okuyan bir sanatçý ruhlu gerilladýr Delila.

Che’den savaþ terbiyesi almýþ, önderi Öcalan’a iman etmiþ bir fedai kadýn gerilladýr Delila.

Hasan Cemal, bir gece karanlýðýnda Kürdistan daðlarýnýn Metina bölgesinde bir gerillanýn teyp kasetinden dinlettiði bir parçada sesine çarpýlýr kadýn gerillanýn. Adýný sorar hikâyesini, þahadetini sesinin ahenginde anlatýrlar Delîla’nýn. Tarih 2013 Mayýs ayýdýr. Döner ve izini sürer Delîla’nýn. Silvan’daki ailesiyle buluþur, konuklarý olur. Israrlarý sonucu Hasan Cemal Silvan’dayken Delîla’nýn günlükleri bulunur. Ýþte o kýymetli hazinenin kýsmen “iþlenerek” gün yüzüne çýkarýlmýþ ve okurla buluþturulmuþ kitabýdýr, Delîla.

Delîla’nýn Hasan Cemal tarafýndan kitaplaþtýrýlmýþ Günlükleri daha önce deðiþik örneklerini okuduðumuz günlüklerden hayli farklý. Savaþýn en vahþi ve acýmasýz gerçekliðinin yanýnda bir kadýn gerillanýn gözünden, kaleminden muhteþem çocuksu, saf, heyecanlý, mücadeleci ve kararlý, ayný zamanda neþeli bir bakýþ sunuyor okura.

Delila sýradan ve sürüden Beyaz Türk dünyasýna farklý bir perspektif sunuþ saðlýyor. Kürdün daða çýkmýþ erkek gerillasýný kan içici eþkýya ve çapulcu, kadýn gerillasýný da galiz küfürlerle aþaðýlayan bir okumaya, cepheden ve birinci aðýzdan üstelik bir kadýn gerillanýn sanatçý ruhuyla çýðlýðýn ahenkli sesidir Delila.

Delîla, Bir Kürt Kadýn Gerilla’nýn Dað Günlükleri kitabýný keþke yayýnevi müzik cd’li yapsaydý. Delîla’nýn sesini de dinleyerek okusaydý okur bu cesur ve yürekli kadýnýn anlatýsýný.

Size bu kitap üzerinden ete kemiðe bürünmeye aday bir sýr vereyim en iyisi sözü baðlarken!

Arzulanan Barýþ, ancak böyle çabalarla vücut bulur. Daðýn Ardýndaki Efsaneancak bu þeklide ben buyum, buradayým, olanca yalýnlýðým haklýlýðým ve hakkaniyetimle…

Hasan Abi, sana selam ediyorum. Kadim Amed þehrinden muhabbetlerimi yolluyorum. “Bu kitabýn amacý, barýþa katkýda bulunmak, bu genç insanlarýn acýlarýný yüreklerimizde hissetmekten geçer. Neden çýktý bu kýz daða!” diye soruyorsun. Ve sorduðun yazdýðýn için ne “vatan hainliðin, ne alçaklýðýn, ne rant yiyiciliðin” kaldý ya Ankara iktidarýnca! Geç bunlarý Hasan Abi geç. Sen çoktan yazýldýn Kürdün kalbine, benden söylemesi… 

 

Þeyhmus DÝKEN

28.02.2014, Dîyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2014 15:08

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.