Çankaya, taþýnmasý aðýr yük!

12 Temmuz 2014 14:46 / 1198 kez okundu!

 

 

Resmi tarihe bakarsanýz, Ermeni Kasabyan Ailesi Çankaya Köþkü’nü içindeki eþyalarla birlikte Bulgurcuzadelere satmýþtýr. Oysa ailenin üçüncü kuþaktan ferdi Edward Çuhaci iþin aslýnýn farklý olduðunu söylüyor.

Biri bizimki, diðer ikisi öteki yakadan üç aday; devletin zirvesine soyundular, cumhurbaþkaný olmak için. Bizimkinin kazanma þansý yok, hepimiz biliyoruz. Ama sözü var, söyleyecek kelamý var. Öbür ikisi halkýn gözlerinin içine baka baka kendilerinin de inanmadýðý bir “yokuþ yol”a serenat söylüyorlar. Son cumhurbaþkaný Abdullah Gül’ün aktarýcýsýyýz; Malazgirt Savaþý ile Mezopotamya ve Anadolu’ya giriþin de tarihi olan 1071 ayný zamanda Çankaya köþkünün de deniz seviyesinden yüksekliði imiþ. Resmi tarihin yalancýsýyýz.

Peki, bu hayalleri süsleyen uðruna ne bedeller ödenen köþkün hikâyesi hakkýnda ne biliyoruz. Hele bir hafýzamýzý yoklayalým.

1919 yýlý aralýk ortasýdýr, Mustafa Kemal Ankara’ya gelir. Önce ziraat okulunu, sonra da istasyon þefliði köþkünü hem konut hem de çalýþma mekâný olarak kullanýr. Sonra hem kendisi, hem de çevresi bu mekânlarýn “Paþa”ya yeterli olmadýðýna karar ver(il)ir. Uygun yer aranmaya baþlanýr. Dönemin Ankara Müftüsü ve Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Baþkaný Rifat Efendi (Böcekçi) ile bir at gezintisinde, o yýllar geniþ ve baðlýk bahçelik alan içinde olan bir bað köþkü paþa tarafýndan da beðenilir. Ve o yýllarda 15 bin nüfuslu bir Orta Anadolu kasabasý olan Ankara’nýn tanýnmýþ ailelerinden Bulgurcuzadeler’den Tevfik Efendi’nin elinde olan köþk, Ankara’nýn tanýnmýþ ailelerine “salma” salýnarak toplanan 4500 lira karþýlýðýnda satýn alýnýr.

Buraya kadarý gayet normal. Resmi tarihin yazdýðý ve cumhurbaþkanlýðý köþkünün hikâyesini merak edenlerin de üç aþaðý beþ yukarý öðrenebileceði bilgiler. Ama aslolan ötesi, yani pek az bilineni!

Köþk, aslýnda Ankara Ermenilerinden Kasabyan Ailesi’nden 1857 doðumlu Ohannes Kasabyan’a ait. 1915 Soykýrýmý baþladýðýnda; o yýllara kadar “Angora” denilen kýymetli Ankara keçisi yününü Ýngiltere’ye ihraç eden hayli zengin bir aile Kasabyanlar.

1915 Aðustos’unda birbirlerine dörderli gruplar halinde baðlanan 1200 Ankara Ermeni’si Ankara dýþýna götürülüp katledilir. 1500 Ankara Ermeni’si de 29 Aðustos günü Halep’e doðru kafile halinde sürgüne yollanýr. Suriye’nin kuzeybatýsýndaki Fýrat kýyýsýnda, Meskene düzlüðündeki kampa Episkopos’un da aralarýnda olduðu 1500 Ankara Ermeni’sinden sadece 34’ü ulaþýr. Ýþte o sürgün esnasýnda Kasabyan Ailesi, ailenin bir damadý tarafýndan Konya yolunda kafileden koparýlýp kaçýrýlarak Ýstanbul’a ulaþtýrýlýr. Oradan da dýþarýya…

Resmi tarihe bakarsanýz, Ermeni Kasabyan Ailesi Kasabyan Köþkü’nü içindeki eþyalarla birlikte Bulgurcuzadelere satmýþtýr. Oysa Kanada Ottawa’da yaþayan ailenin üçüncü kuþaktan ferdi Edward Çuhaci’ye sorulduðunda iþin aslý çýkar ortaya.

Kasapyan Ailesi Çankaya tepesindeki köþk dâhil hiçbir mallarýný hiç kimseye satmamýþtýr. Mallarý gasp edilmiþ, el konulmuþtur. Hem sadece Çankaya’daki köþk deðil, Keçiören’deki bir bað evi de o yýllarda Ankara Ulus’taki ilk meclis binasýný yapan Koç Ailesi tarafýndan ele geçirilmiþtir.

Üstelik bütün bu bilgiler artýk sýnýrlý da olsa bilinmektedir. Çankaya Köþkü’nün yönetimi bugün cumhurbaþkanlýðýnda, ama mülkiyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Bugün ailenin varislerinden Edward Çuhaci ve Verkin Kasapoðlu maðdurun muktedirle yüzleþme anýna, yaþanan onca kötü felaket nedeniyle aile þecereleri üzerinden bir hak talepkârlýðýnda bulunmaktan uzak dursalar da!  

Tarihe çok sayýda dikenli ve kanlý kýpkýzýl gül býrakmýþ cumhurluk; geçmiþiyle yüzleþmek zorunda! Cumhurbaþkanlýðý resmi web sitesinde dahi konutun tarihi ile yüzleþemeyen bir gerçeklikle karþý karþýyayýz.

O köþkün tarihini, kimliðini yine o alandaki bir mekânda hayata geçirmenin sözünü, öbür iki adaydan hiç umudum olmasa da “bizimki”nden talep etmek hakkýmýz ve bekliyorum. Bence bunu yapar gönlümüzün cumhurbaþkaný Selahattin Demirtaþ.

Çünkü o da biliyor ki, 1071 rakýmlý Çankaya tepesinin “yokuþ yol”unun baþýndaki cumhurbaþkanlýðý makamý taþýnmasý aðýr bir yüktür!

 

Þeyhmus DÝKEN

12.07.2014, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.