Bu TV okunmak için!

02 Þubat 2013 11:03 / 1250 kez okundu!

 


Týpký kimi gazetelerin kitap eklerini yýllardýr takip etmeyi alýþkanlýk haline getirdiðim gibi www.okuryazar.tv bende kýsa zamanda alýþkanlýk yarattý.


Sanal dünya dikkatle ve iyi kullanýldýðýnda sahiden insana yeni ufuklar açan, bilgi kirliliðinden yeri geldiðinde arýnarak temiz ve güvenilir kaynaklara ulaþmaya da fýrsat veren yepyeni bir iletiþim ortamý.

Geçtiðimiz 2012 yýlýnýn son ayýnda elektronik posta adresime Nesrin Aksu imzalý bir mektup düþtü. Mektupta Kasým 2012'de yayýnlanan "Ula Fýlle Hoþ Geldin" kitabýmýn ellerinde olduðunu, okuduklarýný ve kitabým üzerinden www.okuryazar.tv için bir söyleþi arzuladýklarýný belirtiyordu.

Hemen ilk anda ilk tepkiyi vermiþtim. Bu televizyon ne zaman yayýn hayatýna girmiþti ki! Benim izlediðim tv kanallarý içinde böyle birini duymamýþtým. Hayýr diye yanýtlamýþtý Nesrin Aksu, Bir tv kanalý deðildi. Ýnternet ortamýnda okunan bir kitap söyleþi sitesiydi. 2012 yýlýnýn Þubat ayýnda Murat Hocaoðlu tarafýndan tasarlanmýþ ve hayat bulmuþtu. Türkiye'nin kültür ve düþünce gündemini kitaplar ve yazarlarý üzerinden söyleþtirerek tartýþmayý, kitaplarý tanýtmayý deðil, yazarý üzerinden tartýþtýrarak deðerlendirilmesini hedefleyen bir platformdu. Üstelik yazýlý basýnda paylaþýlan çokça kitap eklerinden daha çok okunan bir özelliði olduðunu da fark ettiren bir platformdu.

Hemen siteye girdiðimde yelpazesi çok geniþ Aralýk 2012 itibariyle çok deðiþik entelektüel üretimlerden epeyce yazar ve kitaplarý üzerinden zengin, ayrýntýlý söyleþilerle karþýlaþmamý saðlayan bir siteyle karþýlaþtým. Site Editörü Nesrin Aksu'ya dönerek memnuniyetle sitelerine röportaj verebileceðimi söyledim. Bunun üzerine kýsa zamanda sorular adresime geldi. Fraklý bir tarzla karþýlaþtýðýmý ifade etmeliyim.

Alýþýk bir tarz deðildi. Yazarýn sadece yeni çýkan kitabý üzerinden çoðunlukla yüzeysel bir okuma ya da amiyane tabiriyle kitaba "göz atma" üzerinden hazýrlanmýþ sorular deðildi. Yazarýn diðer entelektüel üretimlerinden de araþtýrma yapýlarak, hatta odaða alýnan kitabýn mesela Ula Fýlle Hoþ Geldin'in ilgi aldýðý konuyu da sorgulayan sorularla bezenmiþti söyleþinin ruh hali. Üstelik "aman þu kadar vuruþu geçmesin, bir iki kare fotoðraf olsa yeter..." türlü sýnýrlayýcý, daraltýcý dayatmalar da yoktu. Gayet içten "lütfen geniþ tutun, rahat olun, düþündüklerinizi kendinizi kýskaca sokmadan rahat rahat yazýn. Ayrýca söyleþinin içeriðine uyan fotoðraflarda yollayýn kullanalým" deniyordu sorularla birlikte gelen mektupta.

Söyleþiyi hazýrlarken bir yandan da siteyi daha iyi tanýmak için o güne kadar yapýlmýþ söyleþilerden kimi örnekleri okuyordum. Kimler yoktu ki; Doðan Cüceloðlu, Sema Aslan, Yavuz Ekinci, Binnaz Öner, Nezahat-Kâzým Gündoðan, Hüseyin Aykol, Sibel Öz, Mahir Ünsal Eriþ, Yalçýn Tosun, Akif Kurtuluþ, Barýþ Uygur, Birgül Oðuz, Burcu Þentürk, Ýnci Aral, Yekta Kopan, Ahmet Büke, Behçet Çelik, Hamza Aktan, Ýnönü Alpat, Ayþe Hür, Mahmut Alýnak, Þule Gürbüz ve daha niceleri...

Yazýn ve kitap dünyasýnýn hemen bütün alanlarýndan sýký bir seçkiyle sanal dünyada kitaplar ve yazarlarý üzerinden bir entelektüel okuma gezintisine çýkaran okuryazar.tv sahiden ciddi bir emek ürünü. Aylýk bir dergi anlayýþýyla güncellenen site yakýn zamanda telif eserlerin yanýnda çeviri eserler dünyasýndan da söyleþiler yapmayý gündemine almýþ.

Þubat ortasýnda birinci yaþlarýný kutlayacak olan ve kitap-yazar söyleþilerinin sonuna okurla yazarý tartýþtýran bir yorumlu-cevaplý bölüm de ekleyerek sahiden yazarý okuruyla buluþturan, tartýþtýran bir alan da açmýþ. Doðrusu son bir aydýr fýrsat buldukça siteye girip ilgimi çeken bir söyleþiyi okumayý severek yaptýðýmý vurgulamalýyým. Týpký kimi gazetelerin kitap eklerini yýllardýr takip etmeyi alýþkanlýk haline getirdiðim gibi www.okuryazar.tv bende kýsa zamanda alýþkanlýk yarattý. Umarým yayýn hayatýný hep sürdürür. Kitaplarýn ve yazarlarýn dünyasýnýn bu neviden "hayýrlý-yararlý" iþlere fazlaca ihtiyacý var. Site bunu yapýyor. Ýlk yaþlarýnda biz söyleþi yaptýklarý yazarlarýna yüz seçilmiþ söyleþiden bir kitap armaðaný ile sürpriz yapmayý programlayan okuryazar.tv'yi ben de hem kutlayayým hem de henüz haberdar olmamýþ okur yazar taifesini haberdar edeyim dedim.


Þeyhmus DÝKEN

02.02.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.