Arguwan'a yolu düþenlerden misiniz?

09 Aðustos 2014 20:18 / 977 kez okundu!

 

 

Orada bir Arguwan var. Yolunuzu þirin ilçelerine düþürmenizi bekliyorlar. Heyelan yolu harap etmiþ, yeniden yapmaya vermiþler. Bir Arguwan türküsü diyor ki; “Arguwan yollarý tozdur dumandýr / Bu benim çektiðim ahtýr amandýr / Bir gedeyim geleceðim gumandýr”.

Her dem þer’den þer hasýl olmaz! Bazen þer’den hayýrlý sonuçlar da zuhur eder. Muktedirler zulüm kusup, iktidar olmanýn acýmasýz ceberutluðunu güce tapýnýrcasýna kullanýrlar. Her türlü ezayý, cefayý teba’ya layýk bulurlar. Ýþkencesi, yasaðý, engellemesi de çabasý.

Oniki Eylül 1980 Askeri darbesinin en büyük kötülüklerinden biri de örgütlenme özgürlüðüne getirdiði yasak ve engellemeydi.

Bu engelleri aþmak kolay olmadý. Hele sivil toplum alanýnda! Þecerelerinden öðrendiðim kadarýyla Arguwanlýlar bunu aþmýþlar. Ýstanbul’da yaþayan Arguwan Dernekleri, Platformlarý önce kendi aralarýnda dernek statüsü altýnda bir üstyapý oluþturmuþlar. 1990’lý yýllarla birlikte de vakfa dönüþtürmüþler örgütlenmelerini.

Adý “Arguvan Eðitim Kültür Vakfý” olan yapý epey bir süredir Arguwan Belediyesi ile birlikte her yýl Aðustos ayýnýn ilk haftasýnda “Arguvan Türkü Festivali”ni gerçekleþtiriyorlar. Bu yýl 11.sini yaptýklarý festivallerine ben de davetliydim.

Bizim panelin konu baþlýðý “Medya ve Sosyal Medya” idi. Zeynel Lüle’nin moderatörlüðünde; Fatih Portakal ve Merdan Yanardað’ýn katýlýmýyla bir miktar medyanýn ahvalini, ama çokça da reel siyasetin gidiþatýný konuþtuk.

Zaten bu garip ve tuhaf ülkede en suya sabuna dokunmayaný olarak bildiðiniz aþk üzerine dahi konuþmaya yeltenseniz; iþ, döner dolanýr, gündemi her daim meþgul eden siyasete gelip dayanýr.

Cumhurbaþkanlýðý seçimi, Ergenekon tutuklamalarý, KCK tutuklamalarý, en son “paralel yapý” tutuklamalarý ve tabii ki Cumhurbaþkanlýðý seçimi meselesi.

Cem Evi’nde yaptýðýmýz söyleþiye bir bölümü ayakta olmak üzere üçyüz dolayýnda kadýnlý, erkekli ve de sonuna kadar ilgili bir topluluk katýlým göstermiþti.

Düzeyli, demokrat, katýlýmcýlýðý da, protestoyu da demokrasi kültürü içinde hazmeden bir kitleydi Arguwan kitlesi.

Baþka yerlerde rahatlýkla dillendirdiðim gibi kullandýðým “Kürdistan” kavramýna tepki duyup alkýþlamayanlar olduðu gibi, heyecanla alkýþlayan bir kitle de vardý.

Arkamýzda bütün salonun gözlerinin içine bakan kocaman bir Atatürk posteri vardý. Posterin önünde de bizler, kitlenin karþýsýnda tuzluk, biberlik, þekerdanlýk gibi bir masanýn önüne dizilmiþ konuþmacýlar. Sanki koca bir suret ve bir çift göz arkamýzdan biz konuþmacýlarý ve de salonu gözlüyor ve izliyor gibiydi.

Seksen küsur senelik cumhuriyetin ve sisteme endeksli devlet partilerinin yüzleþme seansý gibiydi bizim panel. Koca bir zaman þeridi içinde faili meçhul gazeteci cinayetlerini de tutuklamalarýný da, iktidarlarýn baský ve zulmünü de olanca þeffaflýðýyla konuþtuk.

Anadolu ve Mezopotamya coðrafyalarýnýn küçük yerleþkelerinde yýlda bir kez düzenlenen bu tür hemþehri buluþmalarý aslýnda bir ritüel gibi kan tazelercesine toplumu canlý ve diri tutuyor.

Arquwan’ýn 45 köyü varmýþ, sordum anlattý Mehmet Uçar. Köylerin yarýsý Kürt, diðer yarýsý Türk imiþ! Kürt köylerinin de yarýdan çoðu Kürt Alevi, diðer yarýsý ise Sünni Kürt imiþ! Tabi ilçenin 45 pare köyü ile birlikte tamamý Alevi toplumundan oluþuyor. Arguwan’da görevli ya da deðil, herkes yerlisi olarak festivalim ev sahibi olarak görüyor kendini. Sorumluluklarýnýn da bilincinde olmak kaydýyla…

Düzenleme komitesindeki sorumlu kiþiler, batý yakaya göre hayli uzak ve küçük bir þehirde festival yapmanýn zorluklarýný biliyorlar. Sanatçýlarýn katýlýma gösterdiði ilgisizlik, uzak durma Arguwanlýlarýn ciddi eleþtirisi.

Uzun vadede uluslararasý boyuta taþýnma hazýrlýðý da olan ve farklý kimlikler, etnisitelerin, kültürlerin, müziklerin temsil þansýný yakalama azminde olan Arguwan Türkü Festivali’nin bu yýlki final konuðu Amedli Mehmet Atlý’ydý. Kürt Müziðinin yumuþak, içe iþleyen naif sesi Arguwan Türkü Festivaline yakýþmýþtý.

Sanatýn rehberliðine gönül verenlere derim ki; küçük ve uzak deyip de küçümsemeyin.

Bakýn orada bir Arguwan var. Yolunuzu þirin ilçelerine düþürmenizi bekliyor Arguwanlýlar. Ýlçeye beþ kilometre kala heyelan nedeniyle harap olan yollarýný yeniden yapmaya vermiþler. Biliyorlar, bir Arguwan türküsü diyor ki;

“Arguwan yollarý tozdur dumandýr / Bu benim çektiðim ahtýr amandýr / Bir gedeyim geleceðim gumandýr / Onun için aðlar aðlar gezerim…”

Bir dahaki sene 12 Arguwan Türkü Festivalinde bahtý kara maderi deðiþtirmek için yolunuzu Arguwan’a düþürün derim. Kömbesini yiyin, ayran çorbasýný için. Mehmet Uçar’ýn rehberliðini ve evsahipliðini önemseyin. Belki Kýzýk köylü Hüseyin Cahit Yalçýn beni derdest edip götürdüðü gibi Kýzýk köyün “temizlikçi” balýklarýný da size tanýþtýrýr mý tanýþtýrýr kim bilir. Ve ülkeyi iþgal eden bu taassup ortamýnda bir Alevi sofrasýna ve engin gönüllülüðüne konuk olur bir kadeh rakýlarýný da içersiniz belki. Benden söylemesi…

 

Þeyhmus DÝKEN

09.08.2014, Diyarbekir

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Aðustos 2014 20:51

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.