Anadili için ölünür (mü)

14 Eylül 2013 12:54 / 1035 kez okundu!

 


Elbette böylesine siyasal bir varoluþ meselesi için gerekirse ölünür. Ama biz Kürtler anadilimizle eðitim için ölmek deðil, yaþamak istiyoruz, yaþamak için ýsrar ediyoruz haberiniz ola…


Baþbakan Yardýmcýsý Bülent Arýnç diyor ki; “Hükümet olarak þu anda gündemimizde anadili ile eðitim diye bir çalýþma yok.”

Ýtiraf edeyim ki Sayýn Arýnç da, Baþbakan da, Hükümet de bilsin ki; hazýr milyonlarca genç yeni bir eðitim, öðretim yýlýna baþlýyorken biz Kürtlerin gündemimizde anadilinde eðitim ve öðretim var. Hep var idi. Var. Çözülünceye kadar da, var olacak.

Siz!

Evet, evet sizler!

Ýktidar sahipleri, muktedirler olarak, istediðiniz kadar muktedir olmanýn siyasal karar mekanizmalarýný kullanarak anadili ile eðitim meselesi gündemimizde yok, deyin.

Siz yok dedikçe biz ne pahasýna olursa olsun anadilinde eðitimi savunacak, er ya da geç hayata geçmesi için bütün çabamýzý ve gücümüzü kullanacaðýz.

Hâla, diyorsunuz ki; Kürtlerin yeterli entelektüel birikimleri var mý?

Hâla Kürtler teknik olarak bu iþin üstesinden gelebilecek beceriye sahipler mi, diye manasýz suallerle durgun suyu bulandýrmaya, kafalarý karýþtýrmaya çabalýyorsunuz.

Býrakýnýz artýk bu safsatalarý.

Kürt, iktidara talip, tahtýnýzý sallýyor, gece uykularýnýzý haram etmiþ. Kürt karabasanlarý ile kan ter içinde yataklarýnýzdan fýrlýyorsunuz epeydir.

Neden hayatý hem kendinize, hem de baþkalarýna zindan etmeye bunca çaba gösteriyorsunuz.

Demiri tersine bükmek sizin boyunuzu aþar.

Býrakýn insanlar kendi anadillerinde dertlerini de anlatsýnlar. Ýþlerini de görsünler, okullarýný da okusunlar. Ne kaybedersiniz.

Dün ÝMC TV’de ayaðýnda þalvarý ile programa davet edilmiþ, yaþý kemale ermiþ biri konuþuyordu. Türkçesi yetersizdi, Kürtçe konuþuyordu ve çeviriyorlardý. “Ana dilimde, Kürtçe eðitim yapýlsýn diye dilekçe verdim, beni hapse attýlar” diyordu.

Bu ayýbýn hâla sürmesinden mi yanasýnýz.

Vazgeçin…

Ayýp da ýsrar etmek kapkara bir leke gibi alnýnýzýn ortasýna yamanýr. Toplum içine, dünya yüzüne çýkacak yüzünüz olmaz.

Kürde ve diline düþman olmak; olsa, olsa giderek sizi dünyada yalnýzlaþtýrýr.

Bakýn Kürdün dünyada dostlarý giderek çoðalýyor. Sizse yanlýþ politikalarýnýzla giderek yalnýzlaþýyorsunuz. Önce komþularýnýzý kaybettiniz. Þimdi dünyada yalnýzlaþýyorsunuz. Bilmem farkýnda mýsýnýz?

Kürtler, yani bizler; kendi kurumsal örgütlü altyapýlarýmýzla anadilimizde eðitim yapabilmenin siyasetini de teknik altyapýsýný da yýllardýr paylaþýyoruz. Kýsmi örnekleri de her daim kamuoyunun ilgisine sunuluyor.

Kurdî-Der’ler, Eðitim-Sen’ler yoðun olarak bu erdemli çabanýn savaþçýlarý olarak mücadele içindeler.

Doksan yýllýk tekçi, Türkçü, inkârcý resmi tezlere dayalý devlet politikanýz artýk iflas etti, farkýnda mýsýnýz?

29 harfinde ýsrar ettiðiniz Türkçe alfabe artýk meseleleri paylaþmakta kifayetsiz kalýyor. Bu sebeple ben dâhil Türkçe yazan birçok kalem erbabý, Latin alfabesinin Kürtçe alfabede de tercih sebebi olan q, x, w ve dahi i’nin, e’nin þapkalý karakterlerini meram anlatmada kullanýr olduk / oldular.

Gömlek dar geliyor, dikiþ yerlerinden patlýyor ey muktedir aklýn baþýnda mý?

Toprak ayaklarýnýn altýndan hýzla kayýyor, uçurumun kenarýndasýn. Kendine gel, þarkýnýn sözlerindeki gibi; sana dil verildiyse yýk da harap et mi denildi.

Anadili ve anadilinde eðitim öðretim meselesi artýk Kürdün siyasal meselesidir. Eðitim-Sen’i, Kurdî-Der’i, Kürdün kültür kurumlarý, belediyeleri bu iþin örgütlü ve talepkâr sýra neferleridir.

Ve elbette böylesine siyasal bir varoluþ meselesi için gerekirse ölünür. Ama biz Kürtler anadilimizle eðitim için ölmek deðil, yaþamak istiyoruz, yaþamak için ýsrar ediyoruz haberiniz ola…


Þeyhmus DÝKEN

14.09.2013

Son Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2013 13:59

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.