Sevilen, İzmir'i terk ediyor

28 Şubat 2010 03:30  

 

Sevilen, İzmir'i terk ediyor

İzmir'de 68 yıldan bu yana faaliyet gösteren Sevilen şarapları İzmir'i terk etme kararı aldı.

İZMİR - Türkiye Şarap Üreticileri Derneği ve Sevilen Şarapları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, Bulgaristan’dan göç ederek İzmir’e gelen babası İsa Güner tarafından 1942 yılında Mezarlıkbaşı semtinde kurulan Sevilen Şarapları’nın 1952 yılında Şirinyer’e taşındığını, 1960 yılında ise şarap bağcılığına girerek Menderes ilçesinde üretime başladıklarını anlattı.

1983 yılında şu andaki üretim yerleri olan Gaziemir’de faaliyete başladıklarını ve o günden bu yana bu tesislerde çalıştıklarını dile getiren Güner, Türk şarap sektöründe ilk 3-4 firmanın arasında yer aldıklarını kaydetti.

Denizli’nin Güney ilçesindeki ve Menderes’teki toplam 1200 dekarlık alanda şarap bağcılığı yaptıklarını, Tekirdağ’da bir fabrika, Çanakkale’deyse depolarının bulunduğunu belirten Güner, 8 bin tonluk kapasiteye sahip olduklarını söyledi.

Sevilen Şarapları markası adı altında 10’a yakın isimle şarap ürettiklerini kaydeden Güner, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Almanya, Kıbrıs’a ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.

-2 YIL İÇİNDE İZMİR’İ TERK EDECEKLER-

Gaziemir’deki 12 dönüm üzerine kurulu fabrikalarından taşınma düşünceleri olduğunu anlatan Güner, şöyle konuştu:

"Biz 68 senedir İzmir’deyiz. Sevilen Şarapları İzmir’de kuruldu. İzmir’deki birkaç tane olan şarap fabrikalarından biri de biziz. Ama son senelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı ile ilgili çok sorun çıkarıyor. Tekirdağ’da da işletmemiz var ama oradaki belediye üretim tesislerine daha sıcak bakıyor. Mecburen biz de şu anda bulunduğumuz yerden iki sene içinde üretim ve tüketim yerlerine yakın olan Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’ne geçeceğiz ve işletmemizi oraya taşıyacağız. Bizim için üzüntü verici bir olay bu. Sevilen Şarapları İzmir firması ve Aydın’a taşınıyor. Şartlar buna zorluyor. Biz de beklerdik ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bize fazla taviz vermesin ama Tekirdağ’da gördüğümüz yakınlığı burada göremedik. Zorluklarla karşılaşıyoruz. Hayırlısı olsun ama İzmir bir şarap fabrikasını kaybetmiş olacak."

-BELEDİYENİN GÖRÜŞÜ-

İzmir Büyükşehir Belediyesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sevilen Şarap Sanayi AŞ’nin 1986 yılında 2. sınıf Gayri Sıhhi Müessese (GSM) olarak ruhsatlandırıldığı, 2005 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, işletmenin 1. sınıf GSM kapsamına alındığı kaydedildi. İşletmenin 2007 yılında 1. sınıf GSM ruhsatı için başvurduğu ve 2 yıl sonrasında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra 1. sınıf GSM ruhsatının kendilerine verildiği ifade edilen açıklamada, şu görüşler ifade edildi:

"Üretim yapan ve ekonomiye katkıda bulunan bu işletme özelinde olsun, diğer tüm işletmelerde olsun faaliyetlerinin engellenmesine yönelik değil, tam tersi verilen süreler ve yapılan görüşmelerle mevzuata uygun hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapılmakta ve bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu sorunun temel kaynağı yönetmelikler olup, asıl tartışılması gereken husus yönetmelik esasları ve bunların yerine getirilmesidir." (aa)


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0