Yakın Tehlike: Lyme Hastalığı

25 Nisan 2009 00:24 / 2859 kez okundu!

 


Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığı bazı kene türleri tarafından taşınarak bulaştırılan, dünya üzerinde çeşitli bölgelerde gözlenen yaygın bir artropod kaynaklı enfeksiyondur.

Etken Borrelia Bugdorferi’dir. Hastalık yüzyıllardır Avrupa’da tanınmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de görülmesi açısından önemlidir. Hastalığın nakli yetişkin kenelerin ısırmasıyla bünyelerinde mevcut etkeni vücuda verirler.

Nasıl Bulaşır?
 
Hastalığı taşıyan keneler bulaşmada önemli rol oynar. Özellikle havaların ısınmasıyla artan kene aktivitesi hastalığın taşınmasında etkendir. Doğada birçok canlı dolaylı yoldan etkenin yayılmasına yardımcı olur. Dış paraziter uygulama yapılmayan petler kenelerin taşınmasında, diğer petler de kene enfestasyonlarına yol açmada ya da kuşların keneleri uzak yerlere taşımaları etkeni taşıyan kenelerin yayılmasına yol açabilir.

Kenelerin bir petten diğer pete geçmesi için temas şarttır. Kan emdikten sonra karnı doyan kene, kendisini petin üzerinden bırakıp toprağa düşer. Ancak bir süre sonra karnı tekrar acıkan kene, ot gibi bitkilerin uç noktasına çıkarak yeni petlere tutunmak için bekler.

Belirtiler Nelerdir? 
Lyme, özellikle köpeklerde görülen sinsi bir hastalıktır. Eklemlerde, lenf bezlerinde, merkezi sinir sisteminde, kalp ve böbreklerde problemler yaratabilir. Beyinde, kalp ve böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilir. 

Nasıl Korunmalıyız? 
* Hastalıktan korunmak amacıyla öncelikle Veterner Hekiminiz ile görüşerek Lyme aşısını yaptırmalısınız. 3-4 hafta sonra mutlaka tekrar aşısı yapılmalıdır. Bundan sonra ise yılda 1 kez olmak üzere aşılamanın rutin olarak yaptırılması gerekir.

* Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde dış paraziter ilaçlamaya daha da özen göstermelisiniz. Bunun için Veteriner Hekiminizin önerdiği ya da uyguladığı dış paraziter ilaçlardan kullanabilirsiniz.

• Köpeğinizi dışarıda gezdirdikten sonra özellikle kulakaltı, koltukaltı gibi bölgeleri kontrol edin, keneye rastlarsanız, mutlaka Veteriner Hekiminize ulaşın.

İyi hafta sonları dileğiyle…

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.