KÖPEKLERİN PARVOVIRAL ENFEKSİYONU (kanlı ishal)

16 Mart 2010 12:06 / 6997 kez okundu!

 


Kanlı ishal olarak da bilinen parvoviral enfeksiyon özellikle yavru köpeklerde son derece öldürücü olan bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Enfeksiyon özellikle 4-8 haftalık yavrularda kalbi etkilemektedir (myokarditis). Gençlerde (2-12 ay) ve yetişkinlerde hemorajik gastroenteritis dediğimiz bağırsaklarda yangıyla beraber kanlı bir ishal gözlenmektedir.

Etken DNA virüsü olup dışkı ile etrafa yayılmaktadır. Duyarlı dediğimiz aşıları tamamlanmış ya da hiç aşılanmamış köpekler etkeni sindirim ya da solunum yoluyla alırlar. Virüs ilk olarak tonsillerde ve bölgesel lenf yumrularında çoğalırlar. Daha sonra hedef organ olan bağırsaklara gelerek burada çoğalmaya devam ederler. Bunun dışında virüs kemik iliğinde, kalp ve karaciğerde de üremesine devam eder.

KLİNİK BELİRTİLER

Hastalık yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi köpeğin yaşına bağlı olarak klinik belirtiler gösterir. Bunun yanında stres, çevre ve bakım koşulları, paraziter enfestasyonlar ile bakteriyel enfeksiyonlara göre değişiklik gösterir. Rottweilers ve Doberman’lar hastalığa karşı diğer köpeklere göre daha fazla duyarlıdırlar.

Öncelikle ilk klinik belirtiler kusma ve ishaldir. İshal kötü kokuludur. Rengine baktığımızda koyu kahverengiyi andırır. İştahsızlık ya da ilk başlarda yediğini kusma vardır. İshal ve kusmayla vücuttan su kaybedildiğinden halsizlik ve kilo kaybı gözlenir. Hastalık ilerledikçe kilo kaybı ve vücudun susuzluğu artar. Hücre bazında ise ishal ve kusmayla sıvı ve elektrolit kaybı olduğundan kan sıvı kısmını kaybetmeye başlar. Dehidrasyon dediğimiz susuzluğun vücuda yansıdığı durum giderek artar ve belirli bir düzeyden sonra köpeğin şoka girmesine neden olur. İshal süreklidir ve köpek gıda almadığı halde içerisinde fibrinler olan kötü kokulu ve kanlı bağırsak içeriği gelmeye devam eder. Viral enfeksiyonlarda, bakterilerde karışarak ikincil enfeksiyon dediğimiz sekonder enfeksiyonlar da beraberinde görülür.

4-8 haftalık arasında enfeksiyona yakalanan köpek yavrularında miyokarditis ve ani bir kalp yetmezliği gözlenir. Ani bir solunum güçlüğünün ardından ölüm gerçekleşir.

KORUNMA VE KONTROL

- Özellikle sahiplendiğiniz köpeklerin aşılarını eksiksiz ve Veteriner Hekim tavsiyesine uygun olarak aşılama takvimine uyunuz.

- İlk sahiplendiğiniz yavru köpeğinizi mutlaka öncelikle Veteriner Hekime götürmelisiniz. Immun sistem destekleyici immun serumlardan ya da bu yönde çalışan ilaçlardan kullandığınızda, köpeğinizi etraftan bulaşabilecek hem parvoviral enfeksiyona hem de diğer enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirmektedir.

- Aşılama takvimi bitmeden kesinlikle dışarıya çıkarmayınız. Köpeklerde bulaşıcı viral enfeksiyonlar genelde dışkı ile atılır. Bu yüzden tekrar vücuda alınmasının oral ve solunum ile olduğunu unutmayınız. Sadece tek doz aşılamanın yeterli bağışıklık sağlamayacağını unutmayınız.

- Aşılamalar bitmeden yıkamayınız.

- Edindiğimiz yavru köpeği hiçbir suretle aşılama takvimi bitmeden ne yavru ne de yetişkin bir köpekle karşı karşıya getiriniz ve mutlaka sakınınız. Başka bir köpeği sevdiğinizde hijyen kurallarına uyarak mutlaka ellerinizi güzelce yıkayınız.

- Bir tanıdığınızın ya da çevrenizde köpek sahibi olmuş eşitli nedenlerle köpeği ölmüş ya da başka bir yere gitmiş olan hayvan sahiplerinden alacağınız eşyaları kullanmayınız. (mama kabı, tasma, oyuncaklar…)

- Yukarıda değindiğimiz ırklarda ya da iri ırklarda aşılamaya ayrı bir özen gösteriniz.

- İshal ve kusma başladığında geçer diye düşünmeyin, mutlaka Veteriner Hekiminize ulaşın. Kesinlikle evde bizler için kullanılan ilaçlardan kullanmayın. Zehirlenme meydana getirebilir, böylece köpeğiniz ölümüne enfeksiyon değil, siz sebep olabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileklerimle,


Sertan Büte
14.03.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.