Köpeklerde Kalça Displazisi

17 Temmuz 2009 12:31 / 1853 kez okundu!

 


Kalça displazisi genetik olarak diğer kuşaklara aktarılan ve kalça ekleminde deformasyona yol açan bir hastalıktır. 

Kalça ekleminin aşırı gevşek olması durumunda eklemi oluşturan kemik başı eklem çukurluğuna tam uyum sağlayamaz ve sürekli girip çıkar. Bu durumda gerek eklem çukurluğunda gerekse kemik başında oluşan deformasyonlar sonucunda kalça ekleminde ağrı, hareketlerinde sınırlanma ve topallık, eklem dejenerasyonu ve kireçlenme meydana gelir. Hastalık daha çok Alman Çoban, Kangal, Labrador, Golden, Danua, Saint Bernard gibi büyük ırk köpeklerde görülür. Çünkü bu ırklar hızlı büyürler ve kalçaya binen vücut ağırlığı fazladır. Ancak hastalık kedilerde dahi görülebilmektedir. Bu nedenle tüm köpek ırklarında rastlanabilir. 
Bazı bireylerde genetik olarak hastalık bulunmasa bile ne yazık ki bakım ve beslenme hataları ile kalça displazisi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle özellikle büyük ırk köpeklerde kontrollü kilo alma, dengeli beslenme, kaygan zeminlerde dolaşmanın önlenmesi, merdiven inip çıkma ve yüksekten atlamaların kısıtlanması gerekmektedir. Hastalığın tedavisinde kalça displazisnin derecesi, eklemde dejenerasyonun oluşup oluşmadığı, yaş, cinsiyet, hastanın yaşadığı ortam ve çevresel koşullar göz önünde bulundurulur ve bu değerlendirmeye göre tedavi biçimi seçilir. Erken teşhis her zaman için büyük bir avantajdır.

Bir yaşın altındaki yavru köpeklerde kalça çıkığı, topallama, çömelerek ya da zıplayarak yürüme ve gergin adımlarla kendini gösterir. Ek olarak ağrının olduğu tarafta adale kaybı olurken dengede tutan diğer tarafta daha fazla adalelenme görülebilir. Hasta köpekler ağırlıklarını ön bacaklarına verdiklerinden arka bacakları daha zayıf kalırken ön kısımları daha gelişmiş bir görünüm sergiler. 

Daha yaşlı köpeklerde benzer belirtiler kalça eklemlerindeki atritik değişmeler nedeniyle yavaş yavaş gelişebilir. 

Bu tür köpeklerin üzerinde yapılan klinik muayene eklemde gevşeklik ve ağrı ortaya koyar. Eklemin gevşekliği için yapılan spesifik testler asetabulum (kalça soketi) içindeki femurun baş kısmının anormal hareketini ortaya koyacaktır. 

Röntgen eklemlerin anormal durumunu ve atritik değişimleri göstermede kullanılabilir. Yine de, kalça çıkığıyla alakalı ağrının bir kısmı röntgen ile her zaman görüntülenemeyen yumuşak doku anormallikleriyle alakalı olabilir. Röntgen zararsız kemik değişiklikleri belirlese de ağrıyı kontrol etmek ve gelecek problemleri azaltmak için tedavi gereklidir. 

Özellikle petinizde kalça bölümünde meydana gelen incinmelerde,travmalarda mutlaka Veteriner Hekiminize ulaşın. Meydana gelen deformasyon zaman içinde devam ederek sizin ve petiniz için zor durumlara sebebiyet verebilir. 

Özellikle hassas ırklara sahipseniz Veteriner Hekiminizin tavsiyelerine uyun ve koruma amaçlı destek ürünleri mutlaka kullanın. 

Kilo kontrolüne dikkat edin, yaşına ve ırkına uygun mamayla besleyin.

Bu yönde Veteriner Hekiminizle sürekli olarak diyalog halinde olmanızı tavsiye ederim.

Sertan Büte
17.07.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.