Kedi ve Köpeklerde Esansiyel Yağ Asitleri Eksikliği

27 Temmuz 2009 17:22 / 2510 kez okundu!

 


Yazarımız Veteriner Hekim Sertan Büte, bu haftaki yazısında hem kedi hem de köpeklerimizde sık rastlanan esansiyel yağ asitleri eksikliğinden söz ediyor ve eksiksiz beslenmenin yalnızca "biz insanlar" için değil "tüm canlılar" için şart olduğunu hatırlatıyor...

Kedi ve köpek diyetlerinde mutlaka bulunması gereken esansiyel yağ asitleri eksikliği, sadece diyetteki eksiklikten değil intestinal malabsorbsiyon (sindirim sisteminde emilim ile ilgili bozukluklar), hepatik hastalıklar (karaciğer hastalıkları) ve esansiyel yağ asidi metabolizmasında rol oynayan enzimlerin yetersizliğinde ya da yokluğunda meydana gelebilmektedir.

Özellikle doğum yapmış petlerde beslenme çok önemlidir. Hamilelik dönemi ve emzirme döneminde eksik beslenen annenin yavrularında büyümenin gecikmesi çok fazla görünür. Yetişkinlerde en belirgin görünüm ileri derecede zayıflıktır. 
Köpeklerde kaba bir tüy yapısı görülmesine karşın kedilerde yağlı bir tüy yapısı gözlemlenir. 

Dişi kedilerde kızgınlığın gecikmesi, düzensizliği, rezorpsiyon kısırlığı, neonatal ölümler ya da ölü doğum gibi farklı reproduktif bozukluklar ile erkek kedilerde libidonun azalması gibi belirtiler görülebilmektedir. 

Kedilerde karaciğer yağ infiltrasyonu ve dejenerasyonuna neden olabilen patolojik değişiklikler meydana gelebilmektedir. 

Özellikle esansiyel yağ asidi eksikliği evcil petlerin deri yapılarında bozulmalara, hiperkeratoz ve hiperplazilere neden olabilmektedir. 

Esansiyel yağ asitleri eksikliği; 

- Yetersiz büyüme
- Deride pullanma
- Kan pıhtılaşma sürecinde gecikme
- Ağız ve deri lezyonları
- Karaciğerde yağlanma
- Yara iyileşme sürecinin uzaması
- Testis, böbrek ve adrende dejenerasyon
- Kıllarda dökülme
- Büyümeyen yavrular
- Yavru yaşama şanslarının azalması
- Eklem problemleri

Biz neler yapabiliriz: 

Özellikle evdeki petinizi ırkına, yaşına uygun diyetle besleyin. 

Anne petlerde beslenme çok önemlidir. Hariçten vitamin ve esansiyel yağ asitlerini diyetlerine ilave edebilirsiniz. Böylelikle anne petin sütünde içerik olarak kalitesini arttırmış yavrularda gelişme geriliğini ve meydana gelebilecek ölüm riskini azaltmış oluruz. 

Eksiksiz beslenme ile canlı vücudu daha dinç, daha dayanıklı, parlak tüy yapısı gibi sağlıklı olduğunun belirtilerini taşıyan bir yapıda olur. Unutmayalım onlar da canlı ve her sağlıklı canlı gibi ihtiyaçları var…

İyi haftalar dileğiyle,

Sertan Büte 
Veteriner Hekim 
27.07.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.