Kedi Ürolojik Sendromu (Fus)

30 Mayıs 2009 03:09 / 3185 kez okundu!

 


Kısaca FUS olarak da bilinen bu sendrom idrar akıtıcı kanalının tam tıkanıklığı ve buna bağlı bir dizi metabolik bozukluğu ifade eder.

İdrar yolu problemleri hem dişi hem de erkek kedilerde sıkça gözlenir. Ancak tam tıkanıklık dişilerde pek gözlenmez.

İdrarın oluşmasını ve vücut dışına taşınmasını sağlayan üriner sistem “üst üriner sistem” (böbrekler ve idrar kesesine kadar idrarı getiren taşıyıcı kanallar) ve “aşağı üriner sistem” (idrar kesesi ve idrarı taşıyan kanal cinsel organda sonlanır) olarak iki kısımda incelenir. 

Özellikle idrar tıkanıklıklarının erkeklerde fazla görülmesinin sebepleri idrar kanalının son kısmında daralmanın olmasıdır. Birtakım araştırmalarda hormonların etkili olduğunun üzerinde de durulmaktadır. Bu sendrom dişilerde de gözlenebilir ama tam tıkanıklık şekli çok sık rastlanan bir durum değildir.

Alt idrar yolu problemlerinin hayvan sahibi tarafından erken dönemde fark edilmesi kolaydır.

Kedinin idrar miktarında artış ya da azalmalar, eve idrar kaçırma, idrar yaparken ağrı belirtisi sahibi tarafından fark edilip Veteriner Hekim’e başvurulursa hastalık komplike olmadan ya da tam tıkanıklık formuna dönüşmeden müdahale şansı ortaya çıkar ve bu da hayat kurtarır.

İdrar kanalı tıkanıklığı nasıl oluşur?

İdrar kanalı boyunca bulunan ve sümüksü-protein yapıdaki salgılar daralma noktasında birikerek tıkanmaya sebep olabilmektedir, ancak mekanizma henüz nedeni çözülememiştir. 

İdrar taşları (ürolitler), idrar içerisindeki farklı Ph’larda, asit ya da alkali ortamlarda oluşan kristal yapılar vardır. Bunlar önceleri mikroskobik boyuttayken zamanla birleşip büyüyerek idrar taşlarını oluştururlar. İdrar Ph’sı enfeksiyonlar sonucu değişebileceği gibi beslenme alışkanlıkları sonucu da değişebilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonları hazırlayıcı neden olabilir. İdrar kanalı boyunca oluşan salgı mekanizması enfeksiyonlar sonucu bozulmaktadır. Diğer taraftan enfeksiyonlar sonucu yıkıma bağlı olarak idrar kanalı yüzey hücreleri kanal içine dökülerek birikebilir. Bu biriken döküntüler salgıyla beraber kanalı tıkayabilmektedir.

Neler Yapabiliriz?

Erken fark etmemiz, Veteriner Hekimimize götürdüğümüz aşama çok önemli bu sendrom için.

Geç fark edilen ve tam tıkanıkığın olduğu durumlar ciddidir. Pet sahipleri genelde 2. günde durumu fark ederler; bu dönem idrardaki azotun kana geçmeye başlamış olduğu yani üremi tablosunun başladığı ve vücudun tampon mekanizmalarının bozulduğu dönemdir. Metabolizma asit baz dengesi kayar ve kalp için toksik bir durum ortaya çıkar ve devamında dolaşım yetmezliği, hipotansiyon ve şok meydana gelir.

Yukarıda anlattığım durumları pet sahiplerinin algılaması zordur. Pet sahipleri özellikle idrar yapma durumları ki özellikle ağrılı idrar yapma, agresiflik, kusma ya da etrafa karşı ilgisiz durumlarda hemen Veteriner Hekiminize ulaşın ki, problemler daha fazla ilerlemeden, komplikasyonlar gelişmeden müdahale yapılabilsin.

Özellikle Veteriner Hekiminizin önerdiği diyetler ile petinizi besleyin. Çünkü, böbrek, artık ürünlerin idrar ile atıldığı süzgeç görevi gören hayati bir organdır. Hekiminizin tavsiye ettiği diyet ise tedavinizi tamamlayan bir durumdur. Bu diyet idrar Ph’sını ayarlayarak, böbrekler ve idrar kesesi üzerine etkileyerek iyileşmeyi hızlandırır. Ancak hayatının geri kalan bölümünde Veteriner Hekiminizin uygun gördüğü bir diyet ile kedinizi beslemeye devam etmenizi tavsiye ederim. 

Pet sahipleri olarak neler yapabiliriz?

-Kedinizin idrar yapıp yapmadığını ve normal döngüsünü her gün kontrol edin.
-idrarda kötü koku, kan gibi durumlarda mutlaka Veteriner Hekiminizle irtibata geçin.
-Kedinizi su içmeye teşvik edin. Bu amaçla önünde devamlı taze su olmasına özen gösterin. Özellikle yazın sıcak günlerde daha sık suyunu tazeleyin.
-Kedinizi yaşına ve kilosuna uygun olarak besleyin. Veteriner Hekiminizin gerekli önerilerini mutlaka alın.
-Erken teşhis hem kedimizin hem de Veteriner Hekiminizin işini kolaylaştıracak, eğer şüpheniz varsa Hekiminizi aramaktan çekinmeyin ve mutlaka kontrole götürün.

İYİ HAFTASONLARI,    

Sertan Büte
30.05.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.