Þeker hastalarýna yeni umut

30 Ocak 2011 17:07  

 

Þeker hastalarýna yeni umut

Vücutta þekerin düzenlenmesinde rol oynayan bir hormonun etkisiz hale getirilmesi, þeker hastalýðýnýn belirtilerinin ortadan kalkmasýný saðladý.

TEKSAS - Teksas Üniversitesi’nden bilim insanlarý, fareler üzerinde yaptýklarý araþtýrmada, pankreasýn salgýladýðý glükagon hormonunun etkisini ortadan kaldýrdý ve insülin yokluðunun tip 1 diyabete neden olmadýðýný gördü.

"Diyabet" dergisinin gelecek ay yayýmlanacak sayýsýnda yer alan araþtýrmada, Dr. Roger Unger ve ekibi, "Hepimiz insülinin çok güçlü bir hormon olduðu ve onsuz yaþamýn olamayacaðý fikriyle yetiþtirildik, ancak burada durum farklý" dedi.

Glükagon alýcýlarý ve insülin üreten hücrelerden yoksun býrakýlan genleri deðiþtirilmiþ farelerin, tip 1 diyabete yakalanmadýðýný belirten Unger, bu sonuçlarýn, vücutta glükagon bulunmadýðýnda ensüline ihtiyaç duyulmadýðýný gösterdiðini vurguladý.

Bilim insanlarý, gelecekte, insanlardaki glükagonun etkisini de durdurarak insülin iðnelerini azaltmayý hatta tamamen ortadan kaldýrmayý umut ediyor. (aa)


Radikal


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0